În decembrie 1914, Primul Război Mondial înregistra aproape un milion de morți în Europa, după doar 5 luni de lupte. În ajunul Crăciunului, în ciuda ordinelor de a nu înceta focul, armele au tăcut brusc, și ceva cu adevărat miraculos s-a întâmplat. În loc de împușcături, trupele germane și cele britanice s-au colindat reciproc. Unele regiuni ale frontului de vest au devenit adevărate oaze de cântări și veselie.
În zorii zilei de Crăciun, câțiva soldați germani au ieșit din tranșee și s-au apropiat de liniile Aliaților, traversând un câmp pârjolit, încă mocnind, și strigând „Crăciun fericit!”, în engleză și franceză.
La început, Aliații s-au temut să nu fie vreun șiretlic, dar văzându-i pe germani neînarmați, au ieșit la rândul lor din tranșee, întâmpinându-și inamicii care le vesteau Nașterea Domnului și împotriva cărora luptau de luni întregi. Armistițiul temporar a fost pecetluit prin strângerea mâinilor.
Curând, peste 100.000 de soldați britanici și germani își părăsiseră tranșeele. Au schimbat între ei diverse obiecte cu titlu de ”cadouri”, inclusiv căști din dotare.
Apoi, împreună, britanici și germani, și-au îngropat morții din ziua precedentă de luptă aprigă.
Din păcate, acesta a fost primul și ultimul astfel de episod înregistrat în cursul Marelui Război. După ce au aflat de armistițiu, ofițerii din ambele tabere și-au amenințat soldații cu pedepse disciplinare, în cazul în care vor mai opri luptele.
Totuși, unul dintre ofițerii Marelui Regiment scria după încetarea focului:
”Este o mare rază de speranță pentru pacea viitoare, când vezi două mari națiuni, care se urăsc reciproc cu înverșunare, că încetează orice ostilități de Crăciun, lasă armele jos, trag din aceleași țigări și își urează fericire.”
SURSA FOTO: news.distractify.com
NO COMMENT
Ultima fotografie nu are nicio treabă cu tema articolului. Un prizonier britanic îşi aprinde ţigara de la un soldat german. De unde ştim asta ? Din faptul că în decembrie, 1914, Armata imperială germană avea căşti „ţepeluş”, aşa cum se vede şi în prima poză. Germanii au schimbat modelul de cască metalică la începutul anului 1916. Mai mult, britanicul este fără centură, echipament şi cu epoleţii desfăcuţi, ţinută tipică prizonierilor, în timp ce soldatul german este echipat de război.
@Un cititor,
poate ai dreptate, desi nu e sigur. Ma indoiesc ca purtau toti aceleasi tip de casti (probabil in functie de grad?), pentru ca se vad prea putine si in prima poza (doua?). Dar admitand ca ai dreptate, vad ca cel care a incropit articolul a preluat imaginile de la sursa indicata la sfarsit. Lasa-le lor (in engleza), observatia ta. Poate chiar ai dreptate. Sa-si remedieze eroarea. An nou fericit! 🙂