Mineriada de acum 24 de ani, din 13-15 iunie 1990, s-a soldat cu șase morți și 746 de răniți. Victimele militau în Piața Univeristății împotriva neocomunismului, iar minerii și forțele de ordine au primit ordine sa „restabilească ordinea”.
Nu numai că n-a condamnat aceste acte barbare, dar Ion Iliescu, președintele de atunci, le-a mulțumit minerilor care au cotonogit cu bâtele populația civilă.
„Vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut în aceste zile, în general pentru toată atitudinea dumneavoastră de înaltă conştiinţă civică. Deci, vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile: că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplina civică, muncitorească, oameni de nădejde ţi la bine, dar mai ales la greu”, le-a spus Ion Iliescu minerilor în iunie 1990, potrivit evz.ro.
În iunie 90, minerii au vandalizat și sediile partidelor istorice din București, instigați de comuniștii lui Ion Ilisescu, care doreau să își păstreze privilegiile prin blocarea alternativei democratice. Așa s-a ajuns la declarații halucinante ale minerilor despre ce-au găsit ei la sediile partidelor istorice – mașini de scris, droguri și arme…
Initial, in dosarul mineriadei au fost puse sub invinuire 25 de persoane, între care fostul şef al statului, Ion Iliescu, generalii Mihai Chiţac, Victor Athanasie Stanculescu şi Corneliu Diamandescu.
În martie 2009, procurorii DIICOT au decis ca Ion Iliescu să fie cercetat în continuare pentru genocid, tratamente neomenoase, distrugerea unor obiective şi însuşirea unor bunuri şi distrugerea unor obiective şi însuşirea unor valori culturale. În iunie 2013, fostul preşedinte Ion Iliescu declara pentru Realitatea TV, că nu îşi asumă venirea minerilor, arata evz.ro.