• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • 200.000 euro, noul plafon pentru deducerea dobânzilor şi a altor costuri ale îndatorării

200.000 euro, noul plafon pentru deducerea dobânzilor şi a altor costuri ale îndatorării

Publicat: 25 ianuarie, 2018 09:55
Actualizat: 23 martie, 2022 05:08

Contribuabilul, plătitor de impozit pe profit, are dreptul să deducă  într-o perioadă fiscală costurile excedentare ale îndatorării până la plafonul deductibil reprezentat de echivalentul în lei a sumei de 200.000 euro, calculat la cursul de schimb comunicat de B.N.R. valabil pentru ultima zi a trimestrului/anului fiscal, după caz.

Costurile excedentare ale îndatorării  care depăşesc plafonul de 200.000 euro,  sunt deduse limitat în perioada fiscală în care sunt suportate, până la 10% din baza de calcul ,  stabilită conform unui algoritm de calcul.

Costurile excedentare ale îndatorării care nu pot fi deduse în perioada fiscală de calcul în conformitate cu alineatul anterior se reportează, fără limită de timp, în anii fiscali următori în aceleaşi condiţii de deducere, conform  noilor dispoziţii legale privind limitarea deductibilităţii dobânzilor .

Dacă baza de calcul utilizată pentru stabilirea costurilor excedentare ale îndatorării are o valoare negativă sau egală cu zero, costurile excedentare ale îndatorării sunt nedeductibile în perioada fiscală de referinţă  şi se reportează, fără limită de timp, în anii fiscali următori, în aceleaşi condiţii de deducere valabile începând cu 1 ianuarie 2018. 

În cazul  în care contribuabilul este o entitate independentă, în sensul că nu face parte dintr-un grup consolidat în scopuri de contabilitate financiară, şi nu are nicio întreprindere asociată şi nici sediu permanent, acesta deduce integral costurile excedentare ale îndatorării, în perioada fiscală în care acestea sunt suportate. 

Sunt considerate nedeductibile la calculul profitului impozabil, cheltuielile cu dobânzile, stabilite în conformitate cu reglementările contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară, în cazul în care mijloacele fixe/imobilizările necorporale/stocurile sunt achiziţionate în baza unor contracte cu plată amânată, pentru contribuabilii care nu aplică regulile privind limitarea deductibilităţii dobânzi  şi a altor costuri echivalente dobânzii din punct de vedere economic.       

Regulile apărute prin noile dispoziţii sunt aplicabile şi dobânzilor şi pierderilor nete din diferenţe de curs valutar, reportate potrivit prevederilor referitoare la deductibilitatea cheltuielilor cu dobânzile şi diferenţelor  de curs valutar din Codul Fiscal , prevederi în vigoare până la data de 31 decembrie 2017 inclusiv. 

În cazul unei entităţi independente ce nu face parte dintr-un grup consolidat şi nu are nicio întreprindere asociată şi niciun sediu permanent, dobânzile şi pierderile nete din diferenţe de curs valutar, reportate potrivit prevederilor referitoare la deductibilitatea cheltuielilor cu dobânzile şi diferenţelor  de curs valutar în vigoare până la data de 31 decembrie 2017 inclusiv, sunt integral deductibile .

S-a reglementat regimul fiscal al transferurilor de active, de rezidenţă fiscală şi/sau de activitate economică desfăşurată printr-un sediu permanent pentru care România pierde dreptul de impozitare .

S-au stabilit reguli fiscale noi: regula generală antiabuz, reguli privind societăţile străine controlate şi compatibilitatea cu legislaţia europeană.

Din data de 1 ianuarie 2018 au intrat în vigoare  dispoziţiile unui nou  capitol III^1 al Titlului II – Impozit pe Profit din  Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal , introdus prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.79/2017 ce s-a publicat în M.O. nr.885/10.11.2017.

Titlul noului capitol III^1este  intitulat „Norme împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale care au incidenţă directă asupra funcţionării pieţei interne”.  

Emiterea  acestor dispoziţii legale a fost determinată de  necesitatea transpunerii în legislaţia naţională a prevederilor Directivei 2016/1164/UE a Consiliului din 12 iulie 2016, care au incidenţă directă asupra funcţionării pieţei interne (ATAD).  

                                          

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 martie, 2025
Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu
5 martie, 2025
Loc de joacă modern în satul Suceagu
21 decembrie, 2024
Aeroportul Internațional Cluj, primul din România care are autobuz electric pentru pasageri
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 decembrie, 2024
Baciu, comuna cât un orășel: ce planuri are primăria pentru a-l dezvolta

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Apare un control total al statului asupra activității economice a contribuabilului, spune vicepreședintele IMM România ...

Ești patron? ANAF va ști totul despre finanțele tale datorită raportărilor SAF-T

ANAF a început să verifice sumele de bani transferate între rude și anunță că vor ...

ANAF verifica banii care sunt transferați între rude – ce urmărește?

Vicepreședintele IMM România, Dan Mureșan, apreciază că cutremurul geopolitic global va afecta și România. „Puneți-vă ...

Puneți-vă centurile: Cutremurul geopolitic global va afecta și România

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește ...

Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu

Amenajarea curții la o casă nouă poate fi o provocare, dar și o oportunitate de ...

Sfaturi pentru amenajarea unei curți verzi la o casă nouă

Primarul comunei Baciu, Balázs János, anunță că au început lucrările la amenajarea unui loc de ...

Loc de joacă modern în satul Suceagu

Într-o eră în care tehnologia redefinește constant peisajele urbane și arhitecturale, stâlpii ornamentali nu fac ...

Tehnologii moderne care transformă stâlpii ornamentali
Success message!
Warning message!
Error message!