Pe măsură ce ambalajele devin tot mai importante și este o cerere în creștere în această direcție, cu atât devine mai important să fim cu toții preocupați de impactul pe care acestea le au asupra mediului înconjurător.
Din această cauză, multe companii au început să caute soluții pentru a trece la ambalaje ecologice care în acest fel ajută la reducerea amprentei de carbon odată ce ambalajul se transforma în deșeu.
În cele ce urmează îți arătăm câteva moduri în care tu și echipa pe care o coordonezi puteți reduce considerabil cantitatea de deșeuri provenite din ambalaje. Aceste măsuri sunt ușor de implementat și vor fi de folos atât companiei cât și mediului înconjurător.
Ține cont de materialele folosite pentru împachetat
Una dintre cele mai bune modalități de a reduce deșeurile de ambalaje este să începi cu ceea ce ai deja. Ia în considerare utilizarea materialelor reutilizabile sau reciclabile și ești deja cu un pas înaintea altora.
Apoi, poți merge mai departe și analiza în detaliu modul în care produsele pe care le vinzi sunt ambalate. Vezi dacă este necesar să folosești toate ambalajele, foliile, dacă recipientele în care pui produsele au mărimea adecvată – toate aceste informații despre modul în care ambalezi produsele pe care le vinzi te ajută pe de-o parte să reduci costurile și pe de alta parte să reduci drastic cantitatea de deșeuri care se produce în timpul procesului de ambalare, dar și după ce acesta ajunge în posesia clientului tău.
Tranziția la ambalajele biodegradabile, chiar dacă este un pas complex, are numeroase beneficii pentru orice afacere. Ambalajele biodegradabile reprezintă o soluție ecologică, acestea fiind prietenoase cu mediul înconjurător. Dacă ești o companie responsabilă și dorești să faci o schimbare în bine, trecerea la ambalajele biodegradabile este mai mult decât necesară și momentul nu a fost niciodată mai potrivit.
Încurajează împachetarea minimalistă
Forma și designul ambalajelor reprezintă cel mai important aspect care influențează costul materialelor. Ambalajele sunt de asemenea un element cheie care îți asigură succesul sau din contră îi poate convinge pe mulți clienți să renunțe să îți mai cumpere produsele.
Însă, cu cât ambalarea este mai minimalistă, cu atât se generează mai puține deșeuri, ceea ce duce la un cost redus al produsului. Ambalarea redusă duce, de asemenea, la consumul de energie mai mic pentru fabricarea materialului și a ambalajului, ceea ce produce și mai multe economii.
În plus, pentru transportul pachetelor mai mici se folosește mai puțin combustibil, economisind și bani acolo. Ai luat în considerare cantitatea de ambalaje pe care o utilizezi pentru produsele pe care le vinzi? În multe cazuri, reducerea cantității de ambalaje este o opțiune viabilă care poate economisi atât costuri, cât și cantitatea de deșeuri generată.
Pregătirea echipei
Cel mai bun mod prin care poți obține cel mai mare impact pentru a crește ambalarea sustenabilă este să te asiguri că întreaga echipă este formată și pregătită corespunzător pentru a se alinia la noile schimbări ce urmează să fie implementate. Până la urmă, oamenii din echipă reprezintă cea mai valoroasă resursă.
Nu este suficient doar să presupui că toată lumea este la curent cu opțiunile disponibile și importanța folosirii ambalajelor corespunzătoare, de mărimi potrivite, din materiale biodegradabile și așa mai departe. Comunicarea deschisă cu echipa este foarte importantă pentru ca toți să fie aliniați la aceleași valori și să lucreze împreună pentru a crește eficiența, a reduce costurile și mai ales pentru a proteja mediul înconjurător.
Angajamentul de a reduce cantitatea de deșeuri și de a adopta soluții prietenoase cu mediul înconjurător aparține întregii echipe. Puterea exemplului funcționează însă și în acest caz și fiecare proprietar de afacere poate deveni un model demn de urmat pentru angajații lui, încurajându-i și pe aceștia ca prin gesturi mici să contribuie la protejarea mediului înconjurător.