Mașinile inteligente nu mai sunt de mult o noutate. Deja se știe că acestea vor juca un rol important în viitorul transportului umanității. Dar omul întotdeauna a sperat, și-a imaginat, a proiectat, a testat și a vrut sa obțină mai mult. O parte din prototipurile create de-a lungul timpului au devenit realitate.
Care sunt cele 4 autovehicule la care nu te-ai fi gandit ca exista
Capsulele transportoare autonome
Sunt vehicule autonome care le permit utilizatorilor să își selecteze destinația pe un ecran tactil și apoi să se bucure în liniște de plimbare. Este un tip de transport inteligent sau “cu autoservire”, dacă putem spune așa. A fost implementat deja de către aeroportul Heathrow din Londra și Masdar, Abu Dhabi.
În momentul de față, se folosește pe distanțe scurte, fiind încă în faza de testare. Se crede că acest tip de module sunt viitorul transportului, însă dacă acest lucru se va întâmpla, rămâne de văzut.
Trenurile “plutitoare” Maglev
Reprezinta un sistem de transport care utilizează 2 seturi de magneți: un set pentru a respinge și împinge în sus trenul de pe pistă și un set, care profită de lipsa de frecare și propulsează înainte garnitura. Numele lui derivă din expresia “levitație magnetică” (magnetic levitation).
Primul tren de acest gen a fost Transrapid 05 din 1979, care transporta călători cu ocazia unei expoziții la Hamburg. Germania nu a continuat folosirea acestui tip de tren, dar tehnologia lui a fost preluată de țările din îndepărtata Asie.
În prezent, trenurile Maglev sunt operaționale în Shanghai, Coreea de Sud și Japonia.
Cu viteze medii de 500 de kilometri pe oră (viteza maximă atinsă fiind de 603 km/oră), acestea sunt o revoluție în transportul public și au contribuit la reducerea timpului de deplasare, a poluării și mai ales la decongestionarea traficului din aceste țări suprapopulate. Singurul dezavantaj este, totuși, costul ridicat de dezvoltare.
Există propuneri de introducere a unor astfel de trenuri și în Europa, în țări precum Danemarca, Germania, Elveția și chiar Spania, însă se pare ca implementarea este puțin probabilă sau menită să dureze.
Nu există încă discuții de cooperări interstatale în acest sens. De aceea, dacă îți dorești să te bucuri de călătoriile terestre către țările europene, autocarul rămâne încă soluția cea mai la îndemână.
Poate se cunoaște mai puțin, dar ai la dispoziție curse zilnice cu autocarul aproape către toate țările Uniunii Europene: Germania, Luxemburg, Austria, Italia, Spania, Belgia, Olanda etc. Doar ca exemplu, poți să vezi ofertele pentru autocar către Italia pe Tabitatour.ro pentru a-ți face o părere în acest sens.
Pentru că am amintit de Italia, aceasta oscilează, și ea, între introducerea trenurilor Maglev sau a unui alt tip de transport public, numit Hyperloop.
Hyperloop
Hyperloop este un concept feroviar sub vid care, potrivit proiectului, ar putea să ajungă la 1200 km/ oră. Invenția, prototiparea și celelalte cheltuieli aferente au fost estimate la 6 miliarde USD.
Ideea din spatele acestui sistem este următoarea: se construiește un tub cu diametru mare între cele 2 capete ale traseului dorit. Pasagerii sunt îmbarcați într-o capsulă transportoare, care se mișcă cu o viteza foarte mare în interiorul tubului, în condiții similare vidului. Tesla Motors a dezvoltat primul concept Hyperloop în anul 2013, însă proiectul inițial se datorează americanului Elon Musk.
Autobuzul transzonal sau gigantic
Acest autobuz, deja implementat în China trece efectiv peste celelalte autovehicule mici participante la trafic, iar atunci când se oprește, mașinile pot trece fără probleme pe sub el.
Tehnologia are limitele ei, dar acest domeniu este unul dintre cele mai interesante și aducătoare de beneficii. În curând, probabil că mașinile zburătoare vor deveni o constantă în viața noastră. Rămâne de văzut.
Sursă foto: Unsplash.com