Intentia primariei de a realiza un parking subteran pe strada Kogalniceanu, acolo unde se afla sediul principal al Universitatii Babes Bolyai, cu scopul de a rezolva problema parcarilor din zona in vederea pietonalizarii acestei strazi, este criticata de o parte a clujenilor si a organizatiilor profesionale – Ordinul Arhitecţilor, Registrul Urbaniştilor, ONG-uri. Peste 400 de persoane au semnat ca se opun proiectului.Argumentele impotriva realizarii acestui parking sunt:
- intensificarea traficului din zonă prin construirea unei parcări;
- monopolizarea utilizării parcării de Universitatea Babeș-Bolyai prin politica de abonamente anunțată;
- lipsa de coordonare a inițiativei propuse pentru strada Kogălniceanu cu studiul de trafic din 2005, care propune variante alternative pentru parcări în zona centrală (intrarea Hajongard, Piaţa Avram Iancu, Piaţa Mihai Viteazu);
- costurile ridicate ale investiţiei şi durata extinsă de realizare, datorită prezenţei vestigiilor arheologice și soluțiilor tehnice speciale impuse de plasarea străzii în zona Centrului Istoric
- tăierea arborilor maturi, iminentă în cazul realizării subterane a unei parcări;
- ineficienţa economică a unei parcări subterane cu un număr relativ mic de locuri (144) sub aspectul cost/loc de parcare.
La aceste critici pot fi adaugate si altele: daca primaria vrea sa pietonalizeze Kogalniceanu, un proiect excelent de altfel, de ce nu poate realiza acest praking pe alte locatii, de exemplu in zona Avram Iancu, pentru a elibera intr-adevar zona de traficul auto. Pe strada Kogalniceanu sunt intr-adevar multe institutii publice, insa cei care lucreaza acolo nu pot pretinde sa parcheze masina sub geamul biroului in care muncesc. Iar mersul pe jos nu a ucis pe nimeni.Dezbaterile cu privire la acest proiect merg mai departe. Un grup de cetățeni, continuând discuțiile inițiate de Ordinul Arhitecţilor, Registrul Urbaniştilor, Asociaţia Kelemen Lajos pentru Ocrotirea Monumentelor, Grupul pentru Acţiune Socială, și Asociația AREA3, vă invită VINERI, 9 NOIEMBRIE, de la ora 13:00 pe strada Kogălniceanu, nr 1, la o dezbatere publică pe marginea reamenajării străzii Kogălniceanu și a squarului Universității.”Evenimentul vine în continuarea scrisorii deschise prin care am anunțat lansarea unei noi serii de dezbateri publice, ca reacție la declarația Primăriei Cluj-Napoca in legatură cu demararea studiilor pentru parcarea subterană sub strada Kogălniceanu și squarul Universității. Considerăm că această inițiativă este de natură să schimbe dramatic experiența de locuire și folosire a străzii de către clujeni. Scrisoarea deschisă adresată autorităților locale și locuitorilor Clujului se găsește online și a fost semnată până acum de 402 persoane”, spune unul dintre organizatorii dezbaterii, arhitectul Iulia Hurducaș.Semnatarii scrisorii deschise cer o viziune despre oraș care să pună accentul pe calitatea locuirii și pe integrarea tuturor locuitorilor Clujului în luarea deciziilor. Decizia asupra reamenajării străzii Kogălniceanu trebuie să țină cont de dezbaterile care au avut loc până în acest moment (vezi dezbaterea din 16.02.2012) și de consultările viitoare.Pietonala pe care primaria doreste sa o amenajeze va porni de la strada Universității pana la Biserica Reformată, unde se afla ssi statuia „Sf Gheoghe omorand balaurul”.Primarul Emil Boc a anunțat că parkingul subteran (144 de locuri) din zona străzilor Mihail Kogălniceanu – Universității a intrat în linie dreaptă și că se face studiul arheologic.Recent , primarul Emil Boc a anuntat ca proiectul parkingului este avansat si ca o prima etapa presupune descarcarea de sarcina arheologica care ar urma sa fie finalizata in a doua parte a lunii noiembrie. Studiul este realizat de UBB si finantat de primarie. Va urma studiul de fezabilitate si licitatia pentru proiectare si executia.Primaria nu se limiteaza la acest parking ci vrea sa amenajeze si o parcare pe strada Universitatii.Vezi scrisoarea deschisa a clujenilor adresata primariei AICI.