5 mituri despre pizza și topul consumatorilor

Publicat: 12 august, 2015 09:48
Actualizat: 23 martie, 2022 05:23

Pizza este și va rămâne, probabil, unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din lume, iar, conform specialiștilor, acest preparat se află și în topul preferințelor românilor. Cu toate că majoritatea am încercat diferite sortimente ale acestui preparat și am ajuns să îi cunoaștem toate substraturile, varietățile de topping-uri și de blaturi, cu siguranță, există câteva lucruri despre pizza pe care încă nu le cunoaștem.

Specialiștii de la hipMenu, una dintre cele mai importante platforme de food ordering din vestul țării, și-au propussă combată cele mai des întâlnite mituri cu privire la acest faimos preparat. 

Iată care sunt acestea:

1. Mit: Pizza a apărut pentru prima dată în Italia

Pe oricine am întreba de unde este originară pizza am primi, cu singuranță, același răspuns: Italia. Ei, bine, istoria acestui fel de mâncare este mult mai îndepărtată decât pare la prima vedere. Încă din antichitate, atât romanii, cât și grecii, israelienii, babilonienii și egiptenii găteau ceva extrem de asemănător cu focaccia din zilele noastre. Putem, astfel, considera că pizza datează, într-o formă primitivă, desigur, încă de atunci.  

Pentru a ajunge în forma pe care o cunoaștem noi, pizza va străbate un drum lung, culminat, evident, pe malurile însorite ale sudului Italiei. Astfel, în secolul XVI, oamenii săraci din Napoli au găsit un mod accesibil de a se hrăni cu un preparat rezultat din aluat de făină de grâu, ulei de măsline, roșii, brânză și ierburi aromatice. Așa a apărut prima pizza, iar toată Italia a fost impresionată și cucerită de noua “plăcintă” inventată de napoletani.

Se spune că Raffaele Esposito a făcut prima pizza cu roșii, brânză, topping-uri și mirodenii, iar prima pizzerie, care există și în zilele noastre, a fost deschisă în Port Alba din Napoli. La sfârșitul secolului XVIII, Esposito a fost chemat pentru a găti pentru Regele Umberto și Regina Margherita a Italiei. Acesteia i-a plăcut atât de mult pizza cu mozzarella, busuioc și roșii încât Esposito a numit acest sortiment cu numele reginei: Margherita. Interesant este faptul că se spune că dacă reginei nu i-ar fi plăcut atât de mult acest preparat, probabil că pizza nu s-ar fi răspândit atât de rapid, iar popularitatea ei nu ar fi ajuns la cotele atât de înalte la care este și în zilele noastre. 

2. Mit: Nu se numește “pizza” dacă nu conține brânză

În realitate, mozzarella a fost adăugată pe pizza la sfârșitul anilor 1700, iar prima pizza este datată în istorie încă din anul 997 d.Hr. Așadar, pentru câteva sute de ani, pizza nu a avut în compoziție brânza, mulți oameni din diferite culturi fiind în continuare adepții pizzei fără brânză.

3.Mit: Pizza „Hawaiiană” a fost inventată de un hawaiian.

Contrar mitului, pizza Hawaiiană a fost de fapt creată într-un restaurant din Ontario, Canada, iar creatorul acesteia era, cu siguranță, de origine candiană. 

4. Mit: Pizza este întotdeaua una dintre cele mai ieftine opțiuni în materie de mâncare

Deși, în general, pizza este mâncare accesibilă oricărui buzunar, în funcție de topping-urile pe care le conține, aceasta poate fi încadrată și la secțiunea de delicatese. Astfel, în New York există un fel de pizza care conține caviar și homar, al cărui preț ajunge la nu mai puțin de 1.000 de dolari.

5.Mit: Italienii sunt cei mai mari mâncători de pizza din lume

Totuși, studiile nu ne arată același lucru. Astfel, deși originile pizzei clasice sunt asociate cu Italia, italienii nu se regăsesc în topul clasamentului atunci când vine vorba de cantitatea de pizza mâncată anual. Dintr-un studiu realizat recent de către o asociație internațională reiese că pe locul 1 în topul celor mai mari consumatori de pizza din lume se află, surprinzător, norvegienii. 

În topul țărilor care consumă cea mai mare cantitate de pizza din lume urmează Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Germania, Italia regăsindu-se situată abia pe poziția a cincea.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
16 noiembrie, 2023
Rialda, stil și eleganță de 30 de ani (A)
18 septembrie, 2023
Investiție Durabilă: Top 5 Motive pentru care Botinele din Piele Naturală Merită un Loc în Garderoba Ta
13 iulie, 2023
Frizerie
25 aprilie, 2023
Nu îți place să gătești? Iată 5 alternative pe care trebuie să le încerci!
28 martie, 2023
Pălării feminine în perioada La Belle Epoque – frumuseţe şi reprezentare

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat

Primăria Baciu a reușit să obțină o suplimentare de fonduri de aproape trei milioane de ...

Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni. Contractul ...

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni

Fugarul Cătălin Cherecheș, primar de Baia Mare, a fost prins la Augsburg în Germania, după ...

Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj

Aeroportul Internaţional Cluj a înregistrat trei milioane de pasageri într-un an, pentru prima dată în ...

Premieră la Aeroportul Internațional Cluj: 3 milioane de pasageri într-un singur an

Opera Națională Română Cluj-Napoca anunță desfășurarea unui turneu de mare amploare al Ansamblului de Balet, ...

Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Clujene într-un turneu de amploare în Spania
Success message!
Warning message!
Error message!