Lectura educă: este foarte corect! Dar cei mai mulți oameni citesc din pură plăcere. Știi probabil că oamenii de succes sunt printre cei care citesc extrem de mult, zilnic. Atât pentru că îi relaxează, ci și pentru că învață și descoperă foarte multe lucruri din cărți. Iar Bill Gates sau Warren Buffet dezvăluie, la finalul fiecărui a,n care sunt cele care i-au impresionat cu adevărat și de ce.
Cărțile de ficțiune sunt considerate doar divertisment pur? Sau este mai mult decât atât? Însă, foarte mulți aleg să citească astfel de romane pentru mai multe motive: identificarea cu personajele sau încercarea de a rezolva puzzle-uri și situații din carte îi ajută să evadeze din problemele de zi cu zi de la locul de muncă sau din viața personală, dar îi poate ajuta să își promoveze creativitatea.
Mai mult, studiile științifice au demonstrat că lectura romanelor polițiste sau de ficțiune are diverse efecte benefice asupra dezvoltării abilităților sociale.
Iată de ce recomandă experții să citești romane de ficțiune:
Întărește puterea de judecată
Citirea romanelor te poate ajuta să înțelegi și să evaluezi mult mai bine oamenii sau situațiile din jurul tău. Atunci când alegi să citești anumite cărți care îți transmit emoții profunde, vei reuși să îți întărești modul de a gândi prin intermediul unor valori precum credința, normele și experiențele prezentate.
Poți înțelege emoțiile celor din jur mai ușor
Celor care citesc foarte mult le este mult mai simplu să empatizeze cu oamenii din jurul lor, conform studiilor. Iar acest lucru se datorează în mare parte faptului că cititorii se pot implica emoțional în poveste. Ei își pot dezvolta imaginația, pot deveni parte a poveștii, pot intra în pielea personajelor și pot trece prin situații complexe, pe care nu le-ar întâlni niciodată în viața lor zilnică. Aceste cărți, precum romanele polițiste sau dramele, îl pot ajuta pe cititor să înțeleagă mai bine complexitatea vieții sociale.
Antrenează empatia
A intra în pielea personajelor te poate ajuta să fii mai empatic, datorită legăturii și relației cu personajul din roman. Este un fapt demonstrat acela că gândirea sau sentimentele sunt influențate de acțiunea unei povești. Și, chiar dacă personajele sau poveștile din cărți sunt fictive, ele pot avea un impact deosebit asupra psihicului sau acțiunilor cititorilor.
Reduc stresul
Citirea cărților poate ameliora mult mai bine simptomele stresului decât dacă ai prefera să asculți muzică sau să mergi la plimbare. S-a dovedit științific faptul că lectura unor romane polițiste poate reduce stresul cu peste 60%, căci, a te pierde în acțiunea unei cărți poate însemna relaxarea supremă pentru pasionații de lectură. Iar, uneori, poate chiar să nici nu conteze ce tip de carte este citită.
Găsești sfaturi
Cele mai multe cărți sau romane de ficțiune sunt despre oameni și personaje speciale, a căror personalitate sau viață este descrisă în detaliu. Iar totul poate fi o sursă de inspirație în viața de zi cu zi a cititorilor. Uneori, ei pot chiar să folosească citate celebre sau marcante, ceea ce îi ajută să treacă mult mai ușor peste rutina sau greutățile zilnice.
Oricine citește o poveste polițistă bună, captivantă, incitantă poate fi capabil să uite de tot ceea ce există în jur, măcar pentru perioada cât ține acea carte în mâini. De aceea, este recomandat să îți faci în fiecare zi timp pentru a citi și, în acest fel,vei valorifica un lucru ce îți oferă beneficii și rezultate rapide și neașteptate.
Sursa foto: shutterstock.com