Șoselele României sunt pline la această oră de șoferi care se deplasează spre stațiuni turistice sau spre familii pentru a petrece Sărbătorile de Paște. Astfel, Poliția Română a avansat 6 măsuri pe care, dacă le vor respecta, conducătorii auto vor reduce spre zero riscul de accidente.
În urma avertizării meteorologilor conform cărora urmează o perioadă cu vreme ploioasă pe întreg teritoriul ţării, Poliţia Română recomandă conducătorilor de autovehicule următoarele:
1. Fiți prudenți, șoseaua va fi umedă
Adoptaţi o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, efectuaţi fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi evitați depăşirile care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.
2. Fără alcool la volan
Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie.
3. Nu conduceți cu viteză
Respectaţi regimul legal de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.
4. Fiți politicos cu colegii de trafic
Respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi politeţea rutieră!
5. Obosit? La culcare, nu la volan
Oboseala la volan este extrem de periculoasă. Este de ajuns o singură fracţiune de secundă, moment în care pot apărea aţipirea şi, implicit, pierderea controlului vehiculului. De aceea, la primele semne de oboseală (stare de moleşeală, clipire frecventă, înceţoşarea privirii) trebuie să întrerupeţi călătoria şi să parcaţi autovehiculul într-un loc sigur (de preferat o parcare amenajată). Odihniţi-vă până la refacerea totală a capacităţilor psiho – motorii necesare conducerii în siguranţă.
6. Tehnic, mașina să fie pusă la punct
Luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi luneta maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.
Și pietonii trebuie să fie atenți
Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiţii de siguranţă.
1.600 de poliţişti de la rutieră, sprijiniți de polițiști de la ordine publică, acţionează în vederea diminuării riscului rutier şi fluidizării circulaţiei, pe 340 de tronsoane de drumuri naţionale şi autostrăzi.