• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • 8.000 de credincioși la ceremonia de beatificare a monseniorului Vladimir Ghika (1873-1954)

8.000 de credincioși la ceremonia de beatificare a monseniorului Vladimir Ghika (1873-1954)

Publicat: 31 august, 2013 17:27

Actualizat: 23 martie, 2022 06:09

Peste 8.000 de credincioși au participat sâmbătă la București, la ceremonia de beatificare a monseniorului Vladimir Ghika (1873-1954), informează adevarul.ro. Vladimir GhicaAcesta este cel mai mare eveniment organizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti, după vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România.Alături de cei 8.000 de credincioşi, ortodocşi sau catolici, la ceremonia de la Romexpo au sosit 200 de preoţii ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Bisericii Romano-Catolice, 20 de episcopi şi trei cardinali în frunte cu cardinalul Angelo Amato, trimisul special al Papei Francisc I care a ţinut slujba de beatificare în latină, potrivit adevarul.ro.Propunerea privind beatificarea lui Vladimir Ghika a venit din partea Arhidiecezei București și s-a întemeiat pe un dosar ce cuprinde biografia acestuia, și care a fost examinat de Congregația pentru Cauza Sfinților de la Vatican.Miercuri, 27 martie 2013, Papa Francisc a semnat decretul prin care Biserica recunoaște „martiriul slujitorului lui Dumnezeu Vladimir Ghika, preot diecezan […] ucis din ură față de credință […], la 16 mai 1954”.Cine a fost Vladimir GhicaVladimir Ghica a fost un prinț, diplomat, scriitor, om de caritate, preot român, nepotul lui Grigore Alexandru Ghica, ultimul principe al Moldovei, potrivit ro.wikipedia.org.
altera
Vladimir Ghika FOTO: www.bru.ro
Vladimir Ghika FOTO: www.bru.roTatăl lui Vladimir Ghica a fost Ioan Grigore Ghica, diplomat, ministru de externe si al apărării al României.După cea urmat la Paris Facultatea de Științe Politice, a plecat la Roma unde s-a înscris la Facultatea de Filosofie-Teologie a dominicanilor, iar apoi face profesiunea de credință catolică spre stupoarea mamei sale. Și-a desfășurat activitatea extraordinară în toată lumea, la București, Roma, Paris, Congo, Tokyo, Sidney, Buenos Aires… Mai târziu, în glumă, papa Papa Pius al XI-lea îl va numi „marele vagabond apostolic”.Întors în țară, se dedică operelor de caritate.  A pus bazele marelui spital și sanatoriu Sf. Vincențiu de Paul, înființând astfel primul spital gratuit din România și prima ambulanță, devenind fondatorul primei opere catolice de caritate din România.Participă la serviciile sanitare în războiul balcanic din 1913 și se dedică fără frică îngrijirii bolnavilor de holeră la Zimnicea.În timpul Primului Război Mondial s-a ocupat, de misiuni diplomatice, de victimele cutremurului de la Avezzano, de tuberculoșii din ospiciul din Roma, de răniții de război, trecând de la ambientele diplomatice la cele populare cu o naturalețe surprinzătoare.În 7 octombrie 1923 este sfințit preot la Paris de Cardinalul Dubois, arhiepiscopul locului; își va desfășura ministerul sacerdotal în Franța până în 1939. Sfântul Scaun i-a acordat la scurt timp după hirotonire dreptul de a celebra și în ritul bizantin. Prințul Ghica a devenint astfel primul preot român biritual din Vechiul Regat.La 13 mai 1931 este numit de Papa Protonotar apostolic. La 3 august 1939 se întoarce în România unde îl surprinde cel de-al Doilea Război Mondial. Refuză să părăsească România pentru a fi alături de săraci și bolnavi, să-i poată ajuta și încuraja, rămânând pentru același motiv în București când vor începe bombardamentele aliate.După venirea la putere a comuniștilor refuză de asemenea să plece cu trenul regal pentru aceleași motive. Este arestat la 18 noiembrie 1952 sub acuzația de „înaltă trădare” și întemnițat la Jilava unde este amenințat, bătut până la sânge, torturat. Un an mai târziu are loc procesul, iar în 16 mai 1954 trece la cele veșnice din cauza tratamentului bestial la care a fost supus.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
26 noiembrie, 2024
Chirurgul Patriciu Achimaș îi îndeamnă pe români să o voteze pe Elena Lasconi în turul doi
19 noiembrie, 2024
Deputatul Achimaș-Cadariu votează candidați cu pregătirea făcută „la o școală cât de cât acceptabilă, nu pe genunchi și nu pe înserat”
13 noiembrie, 2024
Ce lucrări au loc sau sunt programate în Baciu pentru extinderea rețelelor de canalizare
5 noiembrie, 2024
Comuna Baciu va avea în premieră o creșă
1 noiembrie, 2024
A început asfaltarea pistei de biciclete din Baciu

Deputatul PSD de Cluj, chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu, și-a făcut bilanțul la finalul celor patru ...

Deputatul Patriciu Achimaș Cadariu, bilanț la final de mandat parlamentar

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj alături de Consiliul Judeţean Cluj şi compania aeriană Swiss International ...

A aterizat pasagerul cu numărul 3.000.000 al anului 2024 la Aeroportul Cluj

Deputatul PSD și chirurgul Patriciu Achimaș Cadariu a declarat că o sprijină fără echivoc pe ...

Chirurgul Patriciu Achimaș îi îndeamnă pe români să o voteze pe Elena Lasconi în turul doi

Deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu apreciază că anul 2028 este ...

Chirurgul Achimaș: Noul termen de finalizare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, prea optimist

Dacă ai o idee de afaceri, poți obține până la 100.000 de euro pentru a-ți ...

Ai o idee de afaceri? Cum obții 100.000 de euro pentru implementare

Președintele APM Cluj, Augustin Feneșan, a prezentat în emisiunea Antreprenoriada top 3 măsuri așteptate de ...

Top 3 măsuri așteptate de mediul de afaceri de la noul guvern în 2025
Deputatul Achimaș-Cadariu votează candidați cu pregătirea făcută „la o școală cât de cât acceptabilă, nu pe genunchi și nu pe înserat”

Primarul comunei Baciu, Balázs János, vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre stadiul lucrărilor la rețeaua ...

Ce lucrări au loc sau sunt programate în Baciu pentru extinderea rețelelor de canalizare
Success message!
Warning message!
Error message!