Dudele sunt fructele unor arbori din familia Moraceae, arbori care provin din China. În prezent se cultivă în Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Sud. Ele pot fi de culoare albă, roşie sau neagră. Indiferent de culoare, dudele sunt recunoscute pentru multiplele proprietăţi terapeutice pe care le au. Sunt bogate în vitamine, proteine şi minerale oferind organismului numeroase beneficii.
În Orient dudul era considerat un arbore sacru iar cei care consumau dude ajungeau să deţină puteri magice asupra răului. Longevitatea dudului este de 120-130 de ani. De la dud importanţă medicinală au rădăcina, scoarţa, rămurelele tinere, frunzele, fructele.
Înainte de 1989 dudul era întâlnit în aliniamente de-a lungul drumurilor. În prezent aceşti duzi s-au tăiat abuziv, duzii mai pot fi întâlniţi în număr mult mai mic în curţile oamenilor. Tot atunci şcolile, unităţile silvice şi alte unităţi de stat erau obligate să recolteze frunze de dud cu care se hrăneau viermii de mătase din care se făcea mătasea naturală.
În ce afecţiuni sunt recomandate
– Constipaţie, afecţiuni ale rinichilor şi ficatului, asteniei, afecţiuni pulmonare, îmbătrânire prematură, răceală şi gripă, anemie, afecţiuni oculare, scade riscul de cancer, boli neurologice,boli infecţioase, diabet,distrofii ale miocardului, insomnie, ameţeli, stomatite, afecţiuni cardiace şi dereglări de tensiune, probleme sexuale la bărbaţi, dermatoze, eczeme, psoriazis, răni, tăieturi, arsuri.
Ce conţin fructele de dud
– Potasiu, fier, carbonat de calciu, provitamina A, acid folic, aminoacizi, vitamina C, betacaroten, compuşi volatili, tanin, arginină.
Ceaiul din frunze de dud preparat sub formă de infuzie este recomandat în diaree,diabet zaharat, gastrite, şi ulcer gastric şi duodenal. Se pune o lingură de frunze de dud în 400 ml apă clocotită. Se bea de trei ori pe zi după servirea mesei timp de două săptămâni.
Ceaiul din coajă rădăcinii de dud, se obţine punând 3 linguriţe de coajă în 450 ml apă clocotită. După ce sa răcit se beau trei căni pe zi, după mese.
Siropul de dude se face în felul următor : un kg de dude se pune în 500 ml apă, se amestecă şi se strecoară printr-un tifon, apoi se pune la fiertla foc mic. Se adaugă un kg. De zahăr şi se fierbe timp de 25 de minute. Sucul astfel obţinut se pune în sticle şi se pune la frigider. Se bea rece cîte 3 căni pe zi. Siropul este laxativ, diuretic, depurativ. Sucul conţine acid citric de aceea are proprietăţi astringente şi este recomandat în tratarea anghinelor, aftelor, stomatitelor, afecţiunilor pulmonare.
Fructele de dud măresc rezistenţa organismului la boli infecţioase, luptă împotriva radicalilor liberi şi previn inflamaţiile. Dudele reglează tensiunea artificială şi frecvenţa bătăilor inimii, deoarece acestea conţin cantităţi însemnate de potasiu, fier, mangan, magneziu, zinc. Betacarotenul şi luteina din dude protejează vederea.
Infuzia de frunze de dud, folosită în diabet, se face din 1 lingură de frunze uscate sau proaspete, mărunţite, peste care se toarnă 300 ml apă clocotită. Se lasă sub capac timp de 15 minute, se strecoară şi se bea câte o cană neîndulcit de trei ori pe zi.
Dude în bucătărie
Din fructele de dud se poate face: marmeladă, gem, compot, dulceaţă, jeleu,umplutură pentru clătite, cremă pentru prăjituri, îngheţate, cidru, ţuică.
FOTO: lulu-povestidinbucatarie.blogspot.com