Sezonul trufelor a început în România încă din luna iunie, iar o carte aparută recent îți oferă indicii prețioase cu privire la aceste diamante negre și mai ales despre cum le poți „vâna” și pregăti în bucătărie.
Trufele sunt ciuperci subterane care iau naştere în urma unui proces natural între miceliul unor ciuperci şi rădăcinile unor anumite specii de arbori. Între relaţiile dintre rădăcini şi miceliu prin simbioză se formează organe specifice cunoscute sub denumirea de micoriză. Micorizele asigură schimbul de elemente nutritive dintre arbore şi ciupercă.
În ţara noastră vegetează mai multe specii de trufe dintre care amintim: trufa neagră de vară (Tuber aestivum Vitt), trufa neagră de iarnă (Tuber brumale Vitt), trufa cu spori mari (Tuber macrosporum Vitt), trufa mesenterică (Tuber mesentericum Vitt), trufa porcească (Choiromyces meandriformis) trufa albă de Italia (Tuber magnatum Vitt), trufa scobită sau găurită (Tuber excavatum Vitt).
Cea mai valoroasă trufă dintre cele enumerate mai sus, este trufa albă de Italia care din păcate se găseşte în cantităţi destul de mici în ţara noastră, ea fiind o specie foarte pretenţioasă la condiţiile de sol dar şi la cele de climă.
Sezonul trufelor în ţara noastră
Trufa neagră de vară se poate recolta de la începutul lunii iunie şi până în luna ianuarie anul următor. Trufa neagră de iarnă se recoltează din luna septembrie-octombrie până în luna februarie.
Trufa cu spori mari începe să se recolteze din luna septembrie şi până la sfârşitul lunii decembrie. Trufa mesenterică se recoltează de la sfârşitul lunii august şi ţine până ăn luna ianuarie. Trufa porcească în cepe să fructifice în luna iulie şi se termină în octombrie-noiembrie. Trufa scobită are o valoare economică redusă, se foloseşte de obicei la dresatul câinilor pentru căutat trufe, apare pe la mijlocul lunii iunie şi ţine până în luna ianuarie.
Recoltarea trufelor se face cu câini special dresaţi în acest scop. În general câinii folosiţi la recoltarea trufelor provin din rase de câini de vânătoare care au un simţ olfactiv foarte dezvoltat. Rasele de câini indicate sunt: Lagotto romagnolo, Labradorul, Pointerul, Bracul german, Beagle. De curand, a fost publicata sub semnatura specialistului in silvicultura Nicolae Racolta cartea „Ghidul culegatorului de trufe”. Detalii puteti gasi accesand trufesiciuperci.wordpress.com sau pagina de Facebook dedicata acestei excelente lucrari – www.facebook.com/ghidtrufe.