Accidentele vasculare cerebrale, prescurtat A.V.CA.V.C este denumirea generică a unor procese patologice, în care fie prin hemoragie sau obstrucție, se produce o irigare deficitară a țesutului nervos, reversibilă sau nu, în funcție de gravitatea suferinței cerebrale.
Ca și clasificare, A.V.C poate fi prin: hemoragie cerebrală (H.C) sau ischemie cerebrală (I.C).
Semnele clinice în Hemoragia Cerebrală (H.C): Sunt doi factori ce modifică structura în timp a vaselor de sânge – Ateroscleroza și Hipertensiunea arterială. Peretele arterial subțiat și modificat prin depuneri patologice, poate avea ca și consecință o ruptură vasculară cu hemoragie. Hemoragia cerebrală se poate produce în scoarța cerebrală, în capsula internă, în trunchiul cerebral și în măduva spinării, simptomatologia variază după localizare.
De obicei, H.C. debutează brusc, brutal (ictus) prin pierderea conștienței, hemiplegie, inclusiv paralizie facială. Coma se poate instala imediat sau progresiv. Concometent sau succesiv pot apărea tulburări vegetative: vărsături, transpirație, facies vultuos (fața roșie), respirație modificată zgomotoasă sau cu pauze, tahicardie, etc. Pot apărea semne de iritație meningeală cu: redoarea (rigiditatea) cefei și semne neurologice, reflexe osteo-tendinoase abolite, midriază (pupila mărită), dispariția reflexului fotomotor. Apare incontinența sfincterelor, febră.
Semnele clinice în Ischemia Cerebrală (I.C)
Este a doua modalitatea de producere a accidentului vascular cerebral. Se realizează prin tromboză sau embolie, determinând ischemie sau infarct într-un teritoriu cerebral. Ischemia cerebrală este sau nu precedată de mai multe atacuri ischemice tranzitorii (A.I.T), ce retrocedează în secunde, minute sau ore. Indiferent de cauză, se produce o obstruare a unei artere cerebrale, cu consecința unui ramolisment și necroze în teritoriul afectat. Bolnavul conștient asistă la instalarea progresivă a hemiplegiei. Semnele de iritație meningeale sunt absente, febra este absentă, ceea ce face diferență între hemoragie cerebrală (H.C) și ischemie cerebrală (I.C). Uneori poate apărea coma, care este mai puțin profundă. Dacă este indicată, examenul lichidului cefalo-rachidian stabilește diagnosticul: este cu sânge în hemoragia cerebrală și clar în ischemia cerebrală.
Atitudinea de urgență:
Degajarea bolnavului de îmbrăcămintea incomodă (cravată, nasturi, etc.), scoaterea protezelor dentare, degajarea căilor respiratorii, așezarea bolnavului în poziție semișezândă laterală pe partea sănătoasă, liniștirea familiei, degajarea încăperii de curioși și „sfătuitori”, solicitarea salvării. Transportul sau nu la spital, în funcție de soluția potrivită după caz, prin decizia medicului.Tratamentul
Fie ca este efectuat în spital sau la domiciliu, este prescris și supravegheat de medic. Pentru prevenirea escarelor se recomandă: saltea de burete, colac elastic sub șezut, schimbări active și pasive ale poziției, asigurarea permanentă a toaletei locale.Factori de risc
Fumatul, alcoolismul, stresul, alimentația nesănătoasă, sedentarismul, netratarea corectă a HTA (hipertensiunii arteriale) și a diabetului.
Vestea bună este că putem evita să fim victimele unui accident vascular cerebral, precum și a altor boli care au în comun aceeași factori de risc, printr-un stil de viață sănătos.Dr. Letiția Giosanu
Accidentele vasculare cerebrale, prescurtat A.V.C
ULTIMELE ȘTIRI