Exista produse vandute in Romania inferioare celor consumate de occidentali. O confirma o investigatie realizata de reprezentanti ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Trei state europene – Germania, Belgia si Olanda, au acceptat cerea Romaniei de a preleva probe de poroduse din magazine pentru a verifica daca marfa comercializata in Europa de Este este de calitate mai slaba decat cea consumata de occidentali.
Rodica Tanasuica, directorul Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara din Bucuresti a declarat pentru stirileprotv.ro: „Noua produse au prezentat unele diferente din punctul de vedere al continutului de grasimi si proteine”.
Valoarea energetica este calculata in kilocalorii si, potrivit specialistilor, reprezinta unitatea de masura a energiei pe care corpul nostru o primeste la fiecare suta de grame de produs consumat. Cinci dintre cele noua produse au mai multe calorii si proteine in vest decat la noi, releva stirileprotv.ro.
Ministerul Agriculturii nu a facut publica lista produselor mai slabe calitativ. A emis doar o informare despre aceasta investigatie, din care redam cele mai importante fragmente:
– Grupul de specialisti a realizat analize de laborator pentru un număr de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de pește, miere, legume și fructe), având ca termen de comparație informațiile declarate pe etichetă de către producători/distribuitori.
– Delegația României a identificat și recoltat produse alimentare identice care se regăsesc pe rafturile magazinelor din țările vizate: LIDL – Germania și Olanda; KAUFLAND – Germania; Belgia – DELHAIZE (Mega Image–România). Produsele au fost selectate și recoltate, conform competențelor, de către reprezentanții ANPC și ANSVSA ținând cont de ingredientele și declarațiile nutriționale ale acestora. De asemenea, s-a avut în vedere ca aceleași produse din țările vizate să aibă același producător cu cele comercializate în România.
– Ca urmare a acestor acțiuni, au fost prelevate 29 de probe din Belgia, Olanda, Germania, din produse alimentare precum: preparate din carne, preparate din lapte, conserve din pește, ciocolată.
– În 26.06.2017, ora 21:00, probele recoltate din Belgia, Olanda și Germania au fost predate în condiții optime Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București, aparținând ANSVSA, în vederea efectuării următoarelor determinări:
-fizico-chimice pentru produse din carne, lapte, pește, ciocolată;
-prezența grăsimilor de origine vegetală în lapte și produse din lapte.
-În 28-30 iunie 2017, imediat după finalizarea acțiunii de prelevare a probelor din Belgia, Olanda și Germania, echipele au organizat și desfășurat acțiunea de identificare și prelevare a celor 29 de produse identice existente în rețelele comerciale din țara noastră, conform procedurilor în vigoare, probele prelevate fiind predate Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București – ANSVSA.
– Rezultatele și concluziile acestui studiu comparativ efectuat de România vor fi transmise operativ Comisiei Europene respectiv celor trei comisari europeni menționați mai sus, pentru completarea datelor în vederea stabilirii măsurilor ce se impun.
– România consideră că la nivelul Uniunii Europene se impune elaborarea unor norme juridice, metodologii specifice cu caracter unitar, astfel ca statele membre să poată răspundă la problematica dublului standard într-un mod eficient.