• Acasă
  • /
  • Business
  • /
  • Acţiunile Raiffeisen Bank International au înregistrat luni o scădere de 7,3%

Acţiunile Raiffeisen Bank International au înregistrat luni o scădere de 7,3%

Publicat: 21 februarie, 2023 12:27

Actualizat: 27 ianuarie, 2024 17:50

Acţiunile Raiffeisen Bank International au înregistrat luni o scădere de 7,3%, cel mai mare declin zilnic de la izbucnirea războiului din Ucraina, în urma informaţiei că banca austriacă a atras atenţia autorităţilor din SUA care se ocupă de sancţiuni, în legătură cu afacerile sale din Rusia, potrivit News.ro.

Declinul acţiunilor a survenit în urma informaţiei furnizată de bancă vineri, că a primit o solicitare de informaţii din partea Biroului pentru controlul activelor străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei.

Raiffeisen este implicată profund în sistemul financiar rus şi este una dintre singurele două bănci străine de pe lista cu 13 ”instituţii de credit cu importanţă sistemică” a băncii centrale ruse, subliniind importanţa acesteia pentru economia Rusiei, care se confruntă cu sancţiunile occidentale.

Banca a declarat vineri pentru Reuters, într-un comunicat, că cooperează pe deplin cu OFAC şi că a înţeles că cererea nu a fost declanşată de o anumită tranzacţie sau afacere. A spus că are proceduri în vigoare pentru a asigura respectarea sancţiunilor.

Ce poate face Trezoreria SUA

Trezoreria SUA poate penaliza firmele care încalcă sancţiunile, inclusiv îngheţarea activelor americane şi excluderea băncilor de la accesarea dolarilor americani, lucru care este esenţial pentru implicarea lor în tranzacţiile şi finanţele internaţionale.

Analiştii BNP Paribas Exane au retrogradat ratingul acţiunilor Raiffeisen de la supraperformanţă la neutru faţă de riscurile potenţiale. Cu toate acestea, analiştii Erste Group şi-au reiterat opinia pozitivă faţă de acţiunile Raiffeisen, argumentând că solicitările OFAC sunt comune şi nu duc neapărat la sancţiuni.

Companiile străine s-au grăbit să-şi reducă expunerea faţă de Rusia pe fondul unui şir de sancţiuni din partea ţărilor occidentale menite să împiedice eforturile de război ale Moscovei în Ucraina.

Printre acestea se numără banca franceză Societe Generale, care anul trecut şi-a vândut operaţiunile locale omului de afaceri rus Vladimir Potanin.

Măsurile lui Putin

Preşedintele Vladimir Putin a luat măsuri pentru a îngreuna retragerea băncilor străine din Rusia, solicitând ca orice vânzare de active să fie aprobată mai întâi de el.

”Nimeni nu vrea să fie ultima bancă occidentală care operează în Rusia, acesta nu este un aspect grozav”, a spus Daniel Tannebaum, partener în cadrul firmei de consultanţă Oliver Wyman pentru riscuri şi politici publice şi fost director pentru conformitate la Trezoreria SUA.

UniCredit, care menţine şi legături cu Rusia, nu a primit o solicitare similară din partea OFAC, a declarat luni pentru Reuters un purtător de cuvânt al băncii italiene.

La începutul lunii februarie, Raiffeisen a raportat că a obţinut mai mult de jumătate din profitul din 2022 din Rusia, o piaţă pe care se gândeşte să o părăsească după invadarea de către Rusia a ţării învecinate, Ucraina.

Acţiunile Raiffeisen au scăzut cu 34% faţă de nivelul anterior invadării Ucrainei, în comparaţie cu o creştere de 7% a indicelui mai larg al acţiunilor bancare europene, în aceeaşi perioadă.

Preţurile obligaţiunilor băncii a scăzut la rândul lor, luni. Obligaţiunile sale subordonate de 500 de milioane de euro, cu dobândă de 1,375%, scadente în iunie 2033, au scăzut cu peste 2 euro cenţi, fiind tranzacţionate la 73/75 cenţi.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 iunie, 2024
Salariul minim crește din 1 iulie
1 aprilie, 2024
Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”
27 martie, 2024
Ministerul de Finanțe amână momentul în care se va aplica OUG privind microîntreprinderile legate
12 martie, 2024
Miruna Dragoman, PwC România: ”Ordonanța trenuleț” a adus majorări substanțiale ale amenzilor
12 martie, 2024
OUG pentru aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS

Opoziția divizată și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al ...

OPOZIȚIA DIVIZATĂ și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al șaselea mandat la Primăria Cluj

MDM Group a informat că începând cu 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut ...

Salariul minim crește din 1 iulie
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”

Reles primar a șasea oară, de data aceasta cu mai puțin de 50 la sută ...

Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar

Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, iar insulele sale sunt cu ...

TOP șase cele mai frumoase insule grecești și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine

Soarele arde, temperaturile continuă să crească, iar singura ta dorință este aceea de a te ...

ÎNGHEȚATA – desertul indispensabil pe timp de vară. Cele mai populare tipuri

Un corp frumos și sănătos necesită multă muncă și eforturi alimentare pe o perioadă îndelungată ...

Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness

Mircea Moroșan (PNL) a câștigat un nou mandat de primar la Huedin, cu 30,5% din ...

Mircea Moroșan reales primar în Huedin
Success message!
Warning message!
Error message!