Aeroportul Internațional din Cluj a inaugurat extinderea Terminalului de Pasageri Plecări – Spațiul, plin până la refuz de politicieni

Publicat: 5 iunie, 2024 16:47

Actualizat: 9 iunie, 2024 10:50

Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj a inaugurat extinderea Terminalului de Pasageri Plecări pe latura de Nord, spațiul fiind plin de politicieni de la vârful PNL și PSD. Vă invităm să urmăriți un reportaj de la eveniment.

La inaugurare au fost prezenți printre alții premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, primarul Emil Boc, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și alți lideri politici locali si naționali.

Inaugurare la Aeroportul Cluj cu Ciuca si Ciolacu
Inaugurare la Aeroportul Cluj cu Nicolae Ciuca si Marcel Ciolacu

4,5 milioane de pasageri pe an

Proiectul „Extindere terminal pasageri plecări pe latura de Nord” a fost implementat din fonduri europene, de la bugetul de stat și fonduri proprii, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

A inclus extinderea terminalului plecări cu aproximativ 7.200 mp, realizarea fluxurilor pentru destinațiile Schengen și Non-Schengen, 3 noi fluxuri de securitate, dotate cu echipamente pentru controlul de securitate de ultimă generație și extinderea platformei de staționare aeronave cu aproximativ 9.000 mp.

Valoarea totală a proiectului a fost de peste 346 milioane de lei, aproximativ 412 milioane de lei cu TVA inclus.

Astfel, Aeroportul Internaţional Cluj are 7 porţi de îmbarcare Schengen şi respectiv 4 porţi de îmbarcare Non-Schengen, iar odată cu finalizarea proiectului, capacitatea de procesare a terminalelor din Aeroportul Internațional Cluj crește la 4,5 milioane de pasageri/an.Ciolacu Ciuca Boc si Tise

Prin finalizarea acestui obiectiv, Aeroportul Internaţional Cluj beneficiază de cele mai mari spaţii din zonele Schengen şi Non-Schengen, clasându-se astfel pe primul loc în topul aeroporturilor regionale din România, cu o suprafaţă de aproximativ 12.000 mp. Obiectivul de investiţie a fost realizat de către asocierea BOG’ART S.R.L., UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT S.A. şi ACI CLUJ S.A.

Spații comerciale

În noua configurație, pasagerii beneficiază de noi facilități care vor duce la creșterea gradului de confort și vor îmbunătăți condițiile de călătorie pe Aeroportul Internațional Cluj, având în vedere că odată cu extinderea terminalului plecări, au fost create peste 2.700 mp de spaţii comerciale în zonele Schengen şi Non-Schengen.

Energie verde

De asemenea, proiectul modern pentru extinderea Terminalului de Pasageri Plecări a avut în vedere şi Energia verde, prin instalarea unor panouri fotovoltaice de înaltă performanță care au fost amplasate atât pe terasa Terminalului de Plecări, cât și pe terasa Uzinei Electrice existente.

Acest sistem de panouri fotovoltaice a fost creat pentru îmbunătățirea eficienței utilizării energiei electrice, care are ca scop protecția mediului prin utilizarea unor surse de energie nepoluante.

Proiectul Terminalului de Plecări finalizat astăzi cu succes a reprezentat o provocare pentru Aeroportul Internaţional Cluj, având în vedere faptul că lucrările de extindere s-au realizat sub traficul de pasageri, iar cu această ocazie aeroportul mulţumeşte tuturor instituţiilor implicate în gestionarea acestui proiect de anvergură, respectiv: Poliţia de Frontieră, SRI – Brigada Antitero, Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA R.A), companiilor aeriene, companiilor de handling şi nu în ultimul rând pasagerilor care au înţeles că interesul aeroportului este îmbunătăţirea condiţiilor de călătorie şi aducerea Aeroportului Internaţional Cluj la standarde moderne internaţionale.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 iunie, 2024
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”
11 iunie, 2024
Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar
10 iunie, 2024
Mircea Moroșan reales primar în Huedin
10 iunie, 2024
Cristian Matei aproape de un nou mandat de primar la Turda, Ciprian Rigman îi suflă-n ceafă
10 iunie, 2024
ALEGERI LOCALE 2024 – Alin Tișe, reales președinte al Consiliului Județean cu 39,58%

MDM Group a informat că începând cu 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut ...

Salariul minim crește din 1 iulie
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”

Reles primar a șasea oară, de data aceasta cu mai puțin de 50 la sută ...

Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar

Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, iar insulele sale sunt cu ...

TOP șase cele mai frumoase insule grecești și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine

Soarele arde, temperaturile continuă să crească, iar singura ta dorință este aceea de a te ...

ÎNGHEȚATA – desertul indispensabil pe timp de vară. Cele mai populare tipuri

Un corp frumos și sănătos necesită multă muncă și eforturi alimentare pe o perioadă îndelungată ...

Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness

Mircea Moroșan (PNL) a câștigat un nou mandat de primar la Huedin, cu 30,5% din ...

Mircea Moroșan reales primar în Huedin

Cristian Matei (PNL) pare a fi câștigătorul alegerilor pentru funcția de primar la Turda, 30,09%, ...

Cristian Matei aproape de un nou mandat de primar la Turda, Ciprian Rigman îi suflă-n ceafă
Success message!
Warning message!
Error message!