Al patrulea deținut care a evadat în 17 ianuarie din arestul IPJ Cluj, Alexandru Bartuş, a fost prins în Alba Iulia de către oamenii legii. Acum riscă o pedeaspă suplimentară de până la trei ani de pușcărie.
„La data de 29 ianuarie, în jurul orelor 15.00, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R., au depistat un bărbat care evadase din Arestul I.P.J. Cluj. De asemenea, la prinderea acestuia au participat poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj.
Unde se ascundea Bartuș
Din cercetări a reieşit că cel în cauză s-ar fi ascuns într-o casă de vacanţă din municipiul Alba Iulia.
Cel în cauză a fost adus la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, de unde urmează a fi preluat de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj.
În cadrul aceleiaşi acţiuni, poliţiştii au condus la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba un alt bărbat, de 25 de ani, din Alba Iulia, bănuit că l-ar fi sprijinit pe cel în caută să se ascundă”, arată IPJ Cluj într-un comunicat de presă.
Patru deținuți au reușit în data de 17 ianuarie să evadeze din arestul IPJ Cluj, după ce au rupt grilajul curții interiorare unde au fost scoși la plimbare de către polițiști. Trei dintre ei au fost prinși. Nu însă și cel mai periculos, Alexandru Bartuş, care a fost condamnat în 2014 la 10 de ani de pușcărie în Franța pentru tâlhărie și lovituri cauzatoare de moarte.
Ce riscă evadații și complicii lor
Poliția atrage atenția că ajutorul dat persoanelor evadate constituie infracțiune, pedepsele fiind închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
De asemenea, evadarea din starea legală de reţinere sau de deţinere se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Pedeapsa aplicată pentru infracţiunea de evadare se adaugă la restul rămas neexecutat din pedeapsă la data evadării. Dacă Bartus Alexandru s-ar preda, ar putea beneficia de o reducere a pedepsei pentru că predarea poate constitui circumstanță atenuantă.