Partidele din zona extremistă încearcă să vină în perspectiva alegerilor europarlamentare cu oferte tentante pentru eurosceptici și cetățenii însingurați în timpul pandemiei și ca urmare a digitalizării, însă alegătorii tentați de teoriile izolaționiste ar putea să-și reamintească beneficiile pe care le avem ca urmare a apartenenței noastre la Uniunea Europeană. Aceasta ar putea fi concluzia unei emisiuni la care au participat la BuzzNews.ro doi reprezentanți ai Comitetului Economic și Social European (CESE), vicepreședintele Laurențiu Plosceanu și Dan Mureșan, membru.
„Există studii care arată că, în context pandemic, în contextul digitalizării excesive, există o însingurare a populației, nu doar în România, în multe state. Această însingurare reprezintă o problemă pentru oameni, atât în familie, cât și la locul de muncă pentru că ea creează o anumită stare de spirit care nu permite omului să lucreze la potențialul pe care îl are.
Extremele, partidele din zona aceasta, trimit ofertele care îi atrag pe acești oameni către niște proiecte unde ei simt că ar reveni într-o comunitate de interese. Și atunci ei vor vota cu predilecție aceste partide”, a declarat Laurențiu Plosceanu. El a spus că structurile democratice din construcția europeană trebuie protejate pentru a nu lăsa cale liberă regimurilor autocratice.
Vicepreședintele CESE le-a reamintit alegătorilor că există multe exemple de politici comunitare care au oferit cetățenilor lucruri pe care mediul politic național nu le putea oferi, cum ar fi finanțările pentru dezvoltarea infrastructurii sau libertatea de mișcare, un privilegiu pe care alții (de exemplu vecinii noștri sârbi), nu îl au.
În ceea ce-i privește pe românii dezamăgiți de eșecul Shengen, Dan Mureșan spune că, dacă la 31 martie vom intra în zona Shengen maritim și aerian, sentimentul de marginalizare a populației va fi diminuat.
Mesajul lui Dan Mureșan pentru ultranaționaliștii care denigrează Uniunea Europeană e că „acum 70 la sută dintre cetățenii englezi ar vota pentru a se alătura din nou UE”. „E un semnal pe care ar trebui să-l vadă toți alegătorii europeni. Nu putem să mergem pe retorica izolați-vă că va fi bine”, a spus Dan Mureșan.