• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • ALERTĂ LA GUVERN! Boala limbii albastre a apărut în premieră în România

ALERTĂ LA GUVERN! Boala limbii albastre a apărut în premieră în România

Publicat: 27 august, 2014 08:52
Actualizat: 23 martie, 2022 05:38

ALERTĂ LA GUVERN! Boala limbii albastre, specifică rumegătoarelor, a apărut în premieră în România, astfel încât ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

altera
Vacile, in pericol din cauza bolii limbii albastre
Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut reprezentanților Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) să ia de îndată măsurile necesare în vederea prevenirii și limitării transmiterii acestei boli a limbii albastre la nivel național, după ce în județul Buzău au fost confirmate 28 de focare cu un efectiv de 73 bovine și 5 ovine.

A fost adoptată o Hotărâre conform căreia alocarea fondurilor necesare controlului și eradicării bolii limbii albastre să fie asigurate din bugetele ANSVSA și ale direcțiilor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, iar fondurile necesare ecarisării teritoriului în localitățile afectate, din bugetele consiliilor locale ale localităților respective.

În cazul în care bugetul actual nu poate asigura fondurile necesare, ANSVSA va întreprinde demersurile pentru alocarea sumelor necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014.

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne,  Gabriel Oprea, a cerut specialiștilor prezenți la ședință să se asigure că populația este corect informată cu privire la măsurile dispuse de autorități și referitor la specificul bolii “Bluetongue”,  respectiv că nu prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor, însă este obligatoriu ca toţi deţinătorii de animale, să anunţe rapid autorităţile despre apariţia oricărui semn de boală la animalele proprii.

Despre boala limbii albastre 

Conform specialiștilor ANSVSA, boala “Bluetongue”, adică boala limbii albastre nu afectează omul, dar produce pagube economice prin transmiterea și îmbolnăvirea altor animale. De asemenea, laptele produs sau carnea acestor animale nu prezintă pericol pentru populație.

Întrucât este încadrată ca boală cu risc major pentru animalele rumegătoare, cu impact preponderent de natură economică, apariția primelor cazuri a fost notificată, conform procedurilor, statelor Uniunii Europene și țărilor membre ale Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală.

Din datele existente, în momentul de față, focare de boală au fost semnalate și în alte state din sudul Europei, inclusiv state vecine României.

În aplicarea deciziilor stabilite, specialiştii ANSVSA vor realiza posibilele scenarii de evoluţie a bolii şi vor propune măsurile ulterioare, necesar a fi luate în funcţie de această evoluţie.

La acest moment Prefectura Județului Buzău a dispus deja restricţii de circulație a bovinelor și ovinelor din localitățile în care boala limbii albastre a fost confirmată prin buletine de analiză și interzicerea târgurilor de animale. Totodată, sub coordonarea specialiștilor ANSVSA s-a realizat informarea primăriilor și fermelor crescătoare de animale pentru luarea unor prime măsuri de prevenire a răspândirii bolii, izolarea animalelor bolnave, colectarea de date pentru ancheta epidemiologică și inventarierea tuturor exploatațiilor din regiunea afectată.

Conform Hotărârii de Guvern 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgență, acest organism interministerial are în competenţă inclusiv gestionarea riscurilor biologice, aşa cum sunt epizootiile. 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 aprilie, 2024
UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice
1 aprilie, 2024
Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj
1 aprilie, 2024
Ce e în realitate „smogul” văzut în Cluj
28 martie, 2024
Noi zboruri spre Zurich de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj
27 martie, 2024
Federația Operatorilor Români de Transport se pregătește de proteste

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a obținut recent o performanță remarcabilă la nivel mondial în ...

UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice

122783141712727090 ...

122783141712727090

Fumatul este un viciu deprins de un număr mare de oameni, în jur de 22% ...

3 tactici pe care să le folosești atunci când fumatul este din nou tentant din cauza stresului

Daniel Metz este unul dintre puținii antreprenori care au renunțat la business pentru a urma ...

Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”

România a intrat în Schengen aerian și maritim duminică, 31 martie iar evenimentul a fost ...

Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj

Aurelia Cristea, cea care a promovat legea prin care s-a interzis fumatul in spatiile publice ...

Aurelia Cristea, inițiatoarea legii antifumat, candiata PSD la Primăria Cluj-Napoca

Șeful Serviciului de Prognoză de la Centrul Meteo Transilvania Nord, Narcis Maier, a explicat de ...

Ce e în realitate „smogul” văzut în Cluj

Ecologiștii clujeni au venit la emisiunea Punctul Critic de la BuzzNews.ro pentru a ne prezenta ...

Imagini fabuloase cu fauna din Inelul Verde Metropolitan + Restanțele administrației în materie de spații verzi
Success message!
Warning message!
Error message!