Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, referindu-se la tulpina Omicron a noului coronavirus, că „există o speranță ca, odată cu creșterea transmisibilității, patogenitatea să scadă”.
„Am avut o prezentare din partea Centrului European de Control al Bolilor, la întâlnirea de ieri, este clar că transmisibilitatea ridicată este evidentă. În ceea ce privește agresivitatea din punct de vedere al formelor clinice, aici nu există o opinie încă suficient de bine conturată, este adevărat că în Africa de Sud formele, în general, sunt ușoare, dar au afectat mai ales persoane tinere cu mai putini factori de risc.
Cred că următoarele săptămâni vor fi relevante din punct de vedere al agresivității. Există o speranță nespusă – eu v-o spun – există o speranță, ca, odată cu creșterea transmisibilității, patogenitatea să scadă și noi, știți, mai avem și alte coronavirusuri, nu este vorba doar de ăsta, care produc infecții banale, să dea Dumnezeu să fie așa și să putem să ne reluăm viața normală, însă, până atunci, nu putem să facem acest lucru, trebuie să respectăm toate chestiunile pe care le-am stabilit, nu noi, le-a stabilit lumea întreagă, prin organizații specializate, care nu sunt parte din oculta mondială și sunt organizații care au responsabilitatea sănătății populației globului.
Noi avem un obiectiv la Organizația Mondială a Sănătății și la ONU, care se referă la accesul universal la servicii de sănătate și o bunăstare fizică și psihică pentru toți locuitorii planetei. Trebui să înțelegem că aceste obiective, care par, așa, poate rupte din peisaj, nu sunt rupte din peisaj, fac parte din viața noastră de zi cu zi și avem fiecare partea lui de contribuție, încât să putem să le și îndeplinim”, a declarat Alexandru Rafila.