Principalele boli de stomac sunt gastrita, ulcerelul gastric şi duodenal, indigestia, gastroenterita, arsuri stomacale. Există numeroase alimente care îi pot ajuta pe cei suferinzi de unele boli ale stomacului. Iată câteva dintre acestea:
– iaurtul – prin conţinutul lactic bogat asigură existenţa unei flore intestinale sănătoase, împiedicând putrefacţiile intestinale.Este bogat în vitamina B dar ţi în săruri de calciu. O cură cu iaurt nu trebuie să dureze mai mult de trei săptămâni, după care se face o pauză de trei săptămâni, apoi cura cu iaurt se poate relua. În acelaşi timp bacteriile conţinute de stomac sunt ţinute sub ontrol de substanţele din iaurt, putând astfel preveni unele afecţiuni ale stomacului. Iaurtul conţine probiotice care sunt bune pentru intestine.
– conopida – este bogată în vitamina C, B5, B6, în fibre esenţiale, minerale ca potasiul, calciul, manganul, zincul, cupru, magneziul, în acid folic dar şi în vitamina K. Conopida este săracă în calorii, astfel 100 g conopidă proaspătă are 25-26 calorii, dar consumată dă senzaşia de saţietate. Conopida este indicată pentru persoanele cu constipaţie şi are un rol de echilibrare a florei intestinale. Conopida trebuie consumată cu moderaţie excesul de conopidă poate crea balonări sau colici abdominale. Conopida nu conţine colesterol, este un aliment indicat persoanelor supraponderale, poate fi folosită cu mult succes în cura de slăbire.
– aloe vera – normalizează tractul digestiv şi favorizează absorbţia alimentelor. Aloe vera are efecte antiseptice, antiinflamatoare, dezinfectante. Aloe vera are efecte benefice în foarte multe boli şi anomalii. Printre altle aloe vera este alimentul care readuce pofta de mâncare celor cu probleme de nutriţie. Aloe vera consumată cu regularitate normalizează tranzitul intestinal, reglând sănătatea sistemului digestiv, ameliorează arsurile de stomac. Aloe vera este bogată în mineraleşi conţine vitaminele A, B, C, E, dar şi acid folic. Consumul în exces de aloe verapoare provoca crize de colită. Nu este recomandată copiilor sub 10 ani şi nici femeilor însărcinate.
– lucerna – încă din antichitate era folosită pentru a mări pofta de mâncare, dar şi pentru diferite afecşiuni ale aparatului digestv ca balonarea, constipaţia, diareea. Conţinutul bogat în fibre face ca lucarna să fie benefică în constipaţie şi în balonare. Este bogată în vitaminele B3, B6, E, D, U, dar şi minerale ca fosfor şi calciu care fortifică sistemul osos. Este indicată persoanelor în vârstă deoarece fortifică sistemul imunitar, de asemenea ajută la anihilarea şi eliminarea reziduurilor acumulate de-a lungul anilor. Este un remediu excelent în tratarea ulcerului gastric şi duodenal.
– perele – sunt excelente fructe care ajută la digestie, fiind o importantă sursă de fibre care au rolul de eliminare a resturilor alimentare şi de curăţare a tractului intestinal. Perele au un conţinut bogat de bor care ajută organismul să asimileze mai mult calciu, mineral esnţial în menşinerea sănătăţii oaseloe. Perele mai conţin şi sorbitol, acesta aduce un plus de apă în intestine, ceea ce previne constipaţia. Glucoza din pere se transformă rapid în energie.
– murele – sunt fructe de pădure cu nebănuite proprietăţi terapeutice. Murele conţin acizi organici, tanin, vitamina c şi flavonoide. Frunzele de mur sunt indicate în tratarea colitelor, diareei, a stomatitelor, a hemoragiilor. Frunzele se pot folosi sub formă de ceai, infuzie, tinctură. Fructele conţin vitaminele A, C, B, E, dar şi acid elagic. Murele mai conţin şi pectina o substanţă care efecte pozitive în sănătatea sistemului digestiv.
Vinul de mure este indicat în tulburările gastrice. Un kilogram de mure, 1 litru de apă, o jumătate de litru de vin alb şi 360 grame zahăr. Murele se dau prin maşina de tocat fructe, sau se mixează şi se adaugă ingredientele menţionate mai înainte, după care se pun la macerat timp de două săptămâni. Se beau zilnic din acest conţinut câte 59 ml de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mâncare.