De Alina Bunica am auzit prima data la Raliul Clujului. Initial, am crezut ca Bunica e o porecla, ca e vorba despre un pilot care croseteaza la volan si colegii au hotarat sa-i spuna bunicuta… Dar, spre surprinderea mea, atunci cand si-a dat casca jos, Bunica a aparut tinerica bine, o bruneta energica, cu parul lung, care stie ce vrea de la viata.
De pe Google, am aflat ca Alina este singura femeie inscrisa in Campionatul national de Raliu. La numai 24 de ani, bucuresteanca este familiarziata deja cu podiumul competitiilor sportive auto.
Camelia Iancu: De unde si pana unde pasiunea pentru sofat? La cat de frumoasa esti puteai face cu usurinta modeling…
Alina Bunica: Da, mi s-a spus asta de foarte multe ori, dar mie mi-au placut masinile si cursele inca de cand eram mica si mergeam cu parintii mei sa urmarim raliuri in toata tara.
Am facut primul pas in karting, la 15 ani, sport pe care l-am practicat pana la 21, cand m-am apucat de raliuri. Cred ca un raliu in care ai mers cat de bine ai putut si in care sunt inevitabile problemele tehnice si ambitia de a termina raliul, iti ofera mai multe satisfactii decat daca ai fi model si ai poza pentru o revista…pentru ca mie nu mi se pare atat de greu sa pozez.
Chiar imi place foarte mult si am primit de la multi fotografi complimente pentru abilitatile de a poza, deoarece si aici iti trebuie ceva “talent”. Dar nu se poate compara cu responsabilitatile pe care ti le asumi cand esti in masina si totul sta in mainile tale.
Atentie, femeia la volan!
C.I.: Ce atitudine au fata de tine concurentii tai, barbatii? Dar in viata de zi cu zi? Esti si tu… una dintre femeile la volan… ce crezi tu despre femeia la volan, in general?
A.B.: Ma inteleg foarte bine cu toti concurentii de la raliuri si de cate ori am avut nevoie, m-au ajutat. Pe strada, in schimb, stim cu totii care e ideea generala despre femeia la volan.
Intr-adevar, multe femei conduc mai incet, mai prudent, iar asta ii face pe unii barbati sa se enerveze. Dar asta nu inseamna ca nu sunt si femei care conduc foarte bine si barbati care conduc sub orice critica.
Mie nu mi se intampla sa incurc pe altii, asa ca nu cred ca ar avea vreun barbat motiv sa ma critice. Si daca ar face-o, ar fi poate pentru un lucru marunt, o greseala care nu intra la categoria “sofat prost”. A conduce bine pe strada inseamna in primul rand a prevedea/preconiza miscarile celorlalti si a reactiona rapid in orice situatie.
Se vede notar
C.I.: Cum este Alina dupa ce da jos haina de pilot? Ce studiezi? Ce job ai sau ai vrea sa ai?
A.B.: Am terminat Fcultatea de Drept si mi-as fi dorit sa lucrez ca notar, dar din cauza conditiilor din Romania acest lucru nu se poate atata timp cat nu ai langa tine o persoana din domeniul notariatului care sa vrea sa te ia ca notar stagiar. Este foarte foarte greu sa ajungi sa lucrezi ca notar stagiar si de aceea am abandonat ideea si momentan imi caut altceva de facut. Inca nu am gasit un job care sa imi convina, dar mi-ar placea unul in care sa-mi pun in practica simtul estetic.
C.I.: Ce crezi despre justitia din Romania? Unii spun ca “si cu legalitatea stam cam prost”…
A.B.: La noi in tara se respecta regulile cand “avem chef”. Sistemul judiciar romanesc are si el multe lipsuri. De exemplu, nu sunt intotdeauna arestati cei care comit infractiuni in mod intentionat si care prezinta pericol social ridicat, ci amarati ca si asistenta de la Maternitatea Giulesti, care nu ar fi dorit ca acea tragedie sa se intample.
I-as spune presedintelui Basescu ca avem nevoie de mai multa civilizatie
C.I : Unde ar trebui dusa Romania? La doctor sau la preot?
A.B: Si la doctor, si la preot! Problema este ca fiecare asteapta de la altii sa se schimbe, uitand de propria persoana. De aceea auzim mereu fraze de genul: “Dar eu de ce sa fac, daca Georgica nu face?”. Ne lamentam, dar ca sa schimbam ceva ar trebui sa preluam initiativa si sa oferim altora exemplul personal.
C.I.: Daca ar fi sa te intalnesti personal la o discutie cu presedintele Basescu, ce i-ai spune?
A.B.: I-as spune ca trebuie facut ceva pentru a creste nivelul de civilizatie si educatie. Totusi, este greu pentru ca nimeni nu “incepe” cu un exemplu personal…
Cu o floare mica la parbriz se face o cursa mai buna
C.I.: Crezi in Dumnezeu? Dar in superstitii?
A.B.: Da, cred in Dumnezeu si recunosc ca sunt putin superstitioasa. Intotdeauna imi pun intai manusa dreapta si apoi stanga. La fel si cu ghetele. Am mai observat ca daca inainte de startul pe proba rup o floare mica si o pun la stergator, pe proba respectiva merg foarte bine! Stiu ca pare amuzant dar e verificata treaba! Bine, uneori am gasit cate o floare pusa de altcineva.
La volanul vietii
C.I.: Daca ar fi sa alegi locul in care ai trai, ce-ai alege: un oras aglomerat, tumultos, sau o casa la tara, in plina natura?
A.B.: La varsta pe care o am acum, mi-ar placea sa traiesc intr-un oras, dar nu neaparat atat de aglomerat ca si Bucurestiul, pentru ca nu suport traficul la orele de varf. Imi place sa ies, sa ma plimb, sa am ce sa fac atunci cand ies din casa. Daca as sta la tara, cred ca m-as plictisi…Dar mi-ar placea sa am si o casa la munte, doar pentru vacante.
C.I.: Stiu ca iubesti animalele.
A.B.: Da, mereu am avut caini, de cand am fost mica. Acum am o catelusa ciobanesc german de 8 luni pe care o iubesc mult. Este neagra si foarte energica, activa… ca si mine.
C.I.: Daca la volan tu esti sefa, cine conduce in casa?
A.B.: Nu sunt casatorita, sunt cu prietenul meu de trei ani, dar inca nu stam impreuna tot timpul. Nu vreau sa vorbesc de sefi, pentru ca el va citi acest interviu…(râde).
Traieste clipa
C.I.: Ce tip de viata ai vrea sa-ti construiesti? Cariera? Familie?
A.B.: As dori sa le am pe toate, dar momentan trebuie sa ma axez pe cariera si abia apoi sa ma gandesc la familie. Imi place sa traiesc clipa si sa nu imi planific prea mult viitorul. Cineva spunea ca uitam sa traim prezentul, pentru ca suntem prea ancorati in trecut si prea preocupati de viitor…
AUTOR: Camelia Iancu