• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Ambasadoarea SUA: O Românie rezistentă economic reprezintă un factor crucial

Ambasadoarea SUA: O Românie rezistentă economic reprezintă un factor crucial

Publicat: 24 martie, 2023 15:00
Actualizat: 29 martie, 2023 09:17

Ambasadoarea Statelor Unite la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a arătat joi, într-un discurs rostit la AmCham, că SUA sunt interesate ca România să aibă o economie robustă şi rezistentă la şocuri şi un mediu economic sănătos, pentru că asta furnizează inclusiv securitate într-o zonă destabilizată de agresiunea rusă din Ucraina, în care nu numai Ucraina, dar şi Republica Moldova are nevoie de ajutor, informează News.ro.

Vorbind despre provocările conflictului din regiune, Kathleen Kavalec a amintit cuvintele rostite de secretarul de stat Antony Blinken în timpul vizitei sale la Bucureşti din noiembrie 2022: „Determinarea noastră colectivă de a sprijini Ucraina este şi va continua să fie neclintită”.

„O Românie rezistentă economic, care îşi sprijină uşor nevoile defensive şi contribuie la securitatea comună, reprezintă un factor crucial pentru menţinerea acestei determinări”, a punctat Kathleen Kavalec, care a pledat în discursul său pentru reforme care să asigure o economie competitivă, esenţială într-o criză geopolitică.

„Nu doar Ucraina depinde de tăria noastră. Şi prietenii noştri din Republica Moldova merită un viitor independent, prosper, unul liber de influenţa malignă şi coercitivă a Rusiei, unul în care pot obţine pe deplin beneficiile economice aduse de integrarea în UE”, a arătat ambasadoarea SUA, salutând prezenţa la eveniment a premierului Republicii Moldova, Dorin Recean, şi a preşedintelui parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu.

„Sunt încântată că în această seară se află alături de noi prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, şi preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, ceea ce ne oferă oportunitatea să extindem deja bunele relaţii existente între România, Republica Moldova şi Statele Unite”, a spus Kathleen Kavalec la Adunarea Generală a Camerei Americane de Comerţ din România.

Ea a subliniat în context importanţa independenţei energetice de Rusia şi a amintit că SUA vor ajuta în acest sens România – iar prin România, însăşi Europa – prin proiectele de la Cernavodă şi prin construirea de reactoare modulare mici.

„Ştim că Europa nu va fi liberă decât dacă este independentă energetic de Rusia. Parteneriatul nostru pentru dezvoltarea de reactoare suplimentare la Cernavodă şi construirea de reactoare modulare de mici dimensiuni va ajuta România să obţină independenţă energetică şi securitate energetică durabilă pentru ea însăşi şi pentru Europa. Parlamentul României a făcut un pas important în această privinţă pe 14 martie, când a adoptat legislaţia pentru aplicarea unei garanţii suverane pentru proiectul de extindere de la Cernavodă, pas esenţial spre un viitor bazat pe energie curată”, a menţionat ambasadorul SUA, care şi-a rostit discursul în prezenţa premierului Nicolae Ciucă şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

„A trecut doar puţin peste un an de la invadarea neprovocată şi îngrozitoare a Ucrainei de către Putin. În ciuda acestei provocări fără precedent la adresa Ucrainei şi a regiunii, comunitatea AmCham din România rămâne puternică şi a demonstrat cum contribuie membrii săi la o economie românească diversificată şi rezistentă. Cu acea forţă şi rezistenţă economică, ne vom afla într-o postură mai potrivită pentru a sprijini reconstrucţia Ucrainei după acest carnagiu”, a punctat Kathleen Kavalec.

În discursul său, ambasadoarea SUA a mai spus că pledează pentru un tratament echitabil al companiilor şi investitorilor din România, menţionând că aici activează 960 de firme americane, care au angajate aproape 110.000 de persoane. Înainte de a veni la post la Bucureşti, a povestit diplomatul, a avut întâlniri cu reprezentanţi a zeci de companii din SUA pentru a afla cu ce probleme se confruntă când vor să intre pe piaţa din România. Ea a subliniat că reformele, inclusiv cele din PNRR, ajută România să se dezvolte şi să aibă sprijinul SUA.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
20 septembrie, 2023
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
15 septembrie, 2023
Rupere de nori la Cluj: 40 de litri pe metru pătrat, canalizarea a cedat
12 septembrie, 2023
Șefa ISJ Cluj despre consumul de droguri din școli: Pliculețe introduse prin gard, poliția nu poate percheziționa dealeri fără mandat
8 septembrie, 2023
S-a dat startul lucrărilor la drumul expres care va lega DN1 din zona Tureni de Autostrada Transilvania
30 august, 2023
Testări gratuite pentru cancerul de sân și cel de col uterin, la Cluj Arena

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme

Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, critică protestele ...

Augustin Feneșan critică protestele bugetarilor „afectați” de reducerea privilegiilor: Noi ca mediu de afaceri nu protestăm chiar dacă vom plăti cu 300% mai mult impozit pe venit

Dacă te consideri o persoană ambițioasă, care iubește să își gestioneze singură timpul și îți ...

Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes

Judecătorul clujean Cristi Danileț a afirmat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că ...

Cristi Danileț, judecător: MCV trebuia menținut și înăsprit în cazul României, nu eliminat

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
FLORIN ESTEFAN la PUNCTUL CRITIC: Opera Națională Română din Cluj își începe sâmbătă noua stagiune și anunță că a primit teren pentru un nou sediu

Cluj Symphony Experience vine în weekend cu un program spectaculos: Subcarpați, Alternosfera și Cargo, acompaniați ...

Subcarpați, Alternosfera și Cargo, acompaniați de Filarmonica de Stat Transilvania, la Cluj Symphony Experience
Success message!
Warning message!
Error message!