„Dacă România acceptă baze americane pe teritoriul său, stârneşte imediat un interes mai mare din partea unora dintre forţele radicale împotriva cărora sistemul a fost de fapt creat. Nu ştiu dacă românii sau clasa politică înţeleg toate consecinţele”, a declarat pentru TVR ambasadorul rus la NATO, Dimitri Rogozin.Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a cerut garanţii juridice din partea Statelor Unite referitor la acordul încheiat cu România și aceasta după ce Dmitri Rogozin a numit planul „un cal Traian”, aluzie mai mult decât transparentă la numele preşedintelui Traian Băsescu.Ironiile lui Rogozin au fost, totuşi, postate pe Twitter şi nu au forma unei declaraţii oficiale.
Sistemul antirachetă va fi amplasat în fosta bază aeriană de la Deveselu, judeţul Olt, a anunțat președintele Traian Băsescu, în urma ședinței CSAT din 3 mai.“Baza aeriană rămâne sub comandă românească, iar parte din suprafaţa bazei va fi utilizată de sistemul antirachetă american.(…) Nu este vorba de o bază americană, ci de o bază militară a forţelor aeriene române, care este parţial utilizată şi de sistemul antirachetă.Pentru deservirea sistemului antirachetă, la Deveselu vor fi dislocaţi în medie circa 200 de militari americani, iar cifra maximă care poate fi atinsă ca număr de militari dislocaţi este de 500.„Sistemul antirachetă american este un sistem defensiv, nu este destinat ofensivei, este un sistem defensiv de apărare a teritoriului României şi al Statelor Unite, de apărare împotriva rachetelor balistice. Sigur, de eficienţa, de eficacitatea sistemului beneficiază şi alte ţări. Dar realizarea sistemului este o înţelegere bilaterală americano-română. La momentul la care statele membre NATO vor dezvolta scutul antirachetă, aşa cum s-a stabilit la ultimul summit de la Lisabona, şi componenta americano-română va fi integrată acestui sistem”, a afirmat Traian Băsescu.Șeful statului a mai subliniat că odată cu realizarea acestei componente a scutului antirachetă, România se află la cel mai înalt nivel de securitate din istoria ei. “Mai fac precizarea că elementele de scut antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse”, a încheiat Traian Băsescu.
Ambasadorul rus la NATO: “Nu ştiu dacă românii sau clasa politică înţeleg toate consecinţele instalării scutului american”
ULTIMELE ȘTIRI