• Acasă
  • /
  • Business
  • /
  • AMCHAM ROMANIA critica noile masuri fiscale: „Ingreunează derularea afacerilor în România”

AMCHAM ROMANIA critica noile masuri fiscale: „Ingreunează derularea afacerilor în România”

Publicat: 2 noiembrie, 2017 10:42
Actualizat: 23 martie, 2022 05:09

AMCHAM ROMANIA, o asociaţie profesională de afaceri care reuneste peste 420 de companii americane, internaţionale a apreciat ca recentele masuri fiscale creează instabilitate şi confuzie în mediul de afaceri si ca îngreunează derularea afacerilor în România. Redam cele mai importante idei din comunicatul de presa al AMCHAM.

„AmCham Romania îşi exprimă îngrijorarea cu privire impactul măsurilor de politică fiscală anunțate recent, atât din punct de vedere al costurilor generate la nivelul contribuabililor, cât şi din punct de vedere al sustenabilității bugetare.

În plus, aceste măsuri multiple intervin la scurt timp după introducerea mai multor modificări de politică fiscală, în acelaşi regim de adoptare rapidă, ceea ce creează instabilitate şi confuzie în mediul de afaceri cu privire la impactul al acestor măsuri precum şi cu privire la procedura lor de implementare.

În viziunea AmCham Romania, atât frecvența modificărilor fiscale adoptate în regim de urgență, cât şi impactul financiar şi administrativ, îngreunează derularea afacerilor în România, scad încrederea în guvernanța economică şi în economia în ansamblu, afectând competitivitatea economică a ţării şi capacitatea de a atrage resurse pentru consolidarea sustenabilă a economiei românești.

Este îngrijorător impactul bugetar negativ generat de pachetul de măsuri fiscale anunţate, de aproximativ 5 miliarde lei în anul 2018 şi între 3 şi 4 miliarde în anii 2019 – 2021, ceea ce poate conduce la frânarea unei evoluţii sustenabile a economiei, şi ar pune presiune pe încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 3% în anii următori.

Considerăm că trebuie evitate orice măsuri care ar putea atrage creşteri viitoare de taxe şi impozite sau scăderea/reducerea finanţării pentru investiţii în infrastructură, educație, sănătate, cercetare, etc. care să susţină dezvoltarea României.

Mutarea contributiilor de la angajator la angajat

Între propunerile cu cel mai amplu impact este mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Deşi motivaţia şi beneficiile acestei modificări continuă să fie neclare, sunt evidente implicaţiile negative la nivelul pieţei forţei de muncă, atât în termeni de costuri salariale, cât şi prin revenirea la unele tratamente fiscale discriminatorii între diverse categorii de contribuabili.

Astfel de factori vor încuraja migrarea către forme alternative de impozitare a muncii şi implicit vor accentua impactul bugetar negativ, creând presiuni suplimentare pe piaţa forţei de muncă. Industria IT, una dintre cele mai performante industrii cu are un aport însemnat la PIB-ul României, va fi printre cele mai afectate de o astfel de abordare.

Eliminarea impozitului pe profit

Cu privire la impozitul pe profit, considerăm termenul de intrare în vigoare mult prea apropiat în raport cu stadiul pregătirii pentru implementarea ATAD. Având în vedere impactul la nivelul finanţării investiţiilor se justifică o reanalizare a acestei propuneri în sensul creşterii pragului de deductibilitate.

Complexitatea unor mecanisme precum regulile legate de societățile controlate de entități străine sau taxarea la ieşire, impun alocarea unei perioade suficiente de pregătire, adecvată nivelului incipient de educație fiscală cu privire la aceste concepte în România, pentru a evita dificultăți la nivelul contribuabililor în etapa de implementare.

Pentru tot pachetul de măsuri este nevoie de un dialog real, constructiv care să analizeze în profunzime agrumentele şi implicaţiile tuturor prevederilor, cu respectarea termenului legal privind transparenţa publică şi acordarea unei perioade de minimum 6 luni înainte de intrarea în vigoare a legislaţiei.

Deşi prezentate drept măsuri de stimulare a creşterii economice, unele dintre măsuri, precum impozitul pentru microintreprinderi raportat la cifra de afaceri ar putea avea un efect contrar. Având în vedere structura companiilor din România după cifra de afaceri – cu 80% din companii au cifra de afaceri sub 1 milion EUR, activitatea acestora ar putea fi afectata în mod negativ din punct de vedere financiar, de aceea credem că se impune ca măsura să fie opţională.

Considerăm că este nevoie de o analiză aprofundată pentru a evalua riscul de noi insolvenţe din rândul acestei categorii de societăţi, precum şi impactul asupra gradului de colectare a veniturilor bugetare.

Nevoia unei strategii 

AmCham Romania reiterează nevoia ca politica fiscală să fie parte integrantă a unei viziuni economice pe termen mediu şi lung pentru România şi a unei abordări strategice, care să respecte fără excepţii principiile stabilităţii şi predictibilităţii statutate chiar în Codul Fiscal.

Membrii AmCham Romania salută demersul de modernizare a cadrului legislativ- fiscal şi îşi exprimă şi pe această cale disponibilitatea de a participa în mod activ la consultările derulate în acest acest context.

Cu toate acestea, cu privire la toate măsurile menţionate mai sus, considerăm că sunt prea complexe pentru a fi adoptate prin Ordonanță de Urgenţă, fiind recomandat cursul legislativ normal ce ar permite şi un cadru de consultări necesare cu toate părţile implicate şi afectate”.

Firmele cu cifra de afaceri de pana la 1 milion de euro vor plati impozit de 1% pe venituri iar contribuţiile sociale vor trece din 1 ianuarie 2018 de la angajatori la angajaţi. Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă in acest sens a fost prezentat si analizat de guvern. Proiectul vizeaza modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
29 mai, 2025
Sectorul HoReCa i-a cerut președintelui Nicușor Dan asigurări ferme că TVA-ul nu va crește
4 septembrie, 2024
APM Cluj anunță o oportunitate: finanțări de 100.000 EUR pentru antreprenori sociali
12 iunie, 2024
Salariul minim crește din 1 iulie
1 aprilie, 2024
Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”
27 martie, 2024
Ministerul de Finanțe amână momentul în care se va aplica OUG privind microîntreprinderile legate

Vicepreședintele IMM România, Dan Mureșan, crede că în ciuda deficitului bugetar, cheltuielile bugetare continuă într-un ...

Dan Mureșan, IMM România, despre cum reducem deficitul: „Acum lucrurile sunt mult mai grave”

Dan Mureșan, vicepreședintele IMM România, a afirmat că declarația președintelui României, Nicușor Dan, privind nevoia ...

Dan Mureșan, IMM România, critică ideea ca serviciile să se ocupe de combaterea evaziunii

Te-ai trezit vreodată cu nasul înfundat și ai avut parte de nopți în care somnul ...

Nas înfundat și somn agitat? Cum te poate ajuta un umidificator

Călin Cozma, președinte executiv FPIOR, a cerut asigurari ca nu va creste TVA pentru HoReCa ...

Sectorul HoReCa i-a cerut președintelui Nicușor Dan asigurări ferme că TVA-ul nu va crește

Consilierul local AUR Cluj-Napoca, Calin Cozma a remis presei un document intitulat „Manifestul de la ...

Călin Cozma, AUR Cluj: AUR pe care îl știm noi felicită președintele ales și pune umărul la reconstrucție

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj inaugurează zborurile directe Cluj–Istanbul operate de Pegasus Airlines. Noua rută ...

Aeroportul Internațional Cluj inaugurează zborurile directe Cluj–Istanbul operate de Pegasus Airlines

Alegerea unui cărucior potrivit pentru copilul tău este una dintre cele mai importante decizii cu ...

Cum contribuie un cărucior 3 în 1 la confortul și siguranța copilului tău

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, Consiliul Județean Cluj și compania aeriană TAROM au sărbătorit astăzi, ...

VIDEO Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj sărbătorește pasagerul cu numărul 1 milion în anul 2025
Success message!
Warning message!
Error message!