
Arhitectul Macalik Arnold Ernő, cel care a coordonat proiectul de „amenajare urbană str. Kogălniceanu, str. Universității si străzile adiacente” ar fi afirmat că în propunerea câștigătoare ansamblul „Şcoala Ardeleană” nu a fost gândit fără soclu, așa cum este astăzi. Dezvăluirea a fost făcută pe grupul de Facebook Clujul Civic de Adela Dehenes, care a participat luni la o dezbatere pe această temă.
„Am participat aseară la dezbaterea societății civile despre soluția urbanistică privind ansamblul „Şcoala Ardeleană”. La finalul dezbaterilor, care s-au încheiat relaxat, în curtea interioară a Casei Universitarilor i-am pus d-lui arhitect Macalik, responsabil de noua amenajare a Str. Kogălniceanu, o întrebare simplă: „Dacă între proiectele concurente la momentul concursului oficial din 2017 a existat şi o soluție care să includă platforma postament originală?”
Răspunsul simplu m-a lăsat perplexă: „Da, TOATE, INCLUSIV proiectul nostru câştigător!”
Intrigată, am căutat imaginile proiectelor de reamenajare, care au fost pe podiumul concursului. Le puteți vizualiza mai jos! 🤔
Deci toate soluțiile de amenajare propuse au păstrat soclul-postament original, aceasta imagine fiind ceea cunoscută de opinia publică, respectiv de către decidenții locali!


Pe parcurs însă, postamentul s-a evaporat din proiectul de execuție, în urma unor decizii şi avizări în cerc restrâns de specialişti şi comisii „birocratice”.
În final opinia publică, presa, politicul, societatea civilă şi academică – practic toți beneficiarii reali ai unei lucrări de reamenajare urbană – sunt puşi în fața unui fapt împlinit, parafat juridic, altul decât ceea ce s-a jurizat, votat şi afişat public.
Şi atunci mă întreb, când trebuia organizată o dezbatere publică largă, care să genereze o impresie dominantă a opiniei publice, capabilă sa canalizeze rezultatul unei intervenții majore în ambientul cetății?”, s-a întrebat Adela Dehenes.
În perioada 14 – 16 septembrie 2018 a avut loc jurizarea proiectelor înscrise la concursul internațional de soluții de arhitectură „Amenajare urbană str. Kogălniceanu, str. Universității si străzile adiacente”, competiție lansată oficial pe data de 17 iulie 2018, organizată de Ordinul Arhitecților din România (OAR), promotor Municipiul Cluj-Napoca.
Luni, 17 septembrie 2018, ora 11:00, Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca a găzduit în Sala Europa conferința de presă pentru anunțarea câștigătorilor.
În urma deliberărilor juriului a fost selectate proiectele câștigătoare și anume:
Premiul I – Proiect nr. 53 – DP1212 – MOSSFERN SRL
Autor principal: MOSSFERN ARHITECTURĂ
Coautori: Lázár Csaba, Perju Mădălina Simona, Macalik Arnold Ernő, Vass Dániel, Pop Vlad Bogdan, Vajna Botond Szilárd, Molnár Attila, Szilágyi-Bartha József.