• Acasă
  • /
  • Business
  • /
  • Amenințarea inteligenței artificiale: sunt amenințate joburi, inclusiv de contabili, arhitecţi şi, în mod ironic și chiar ingineri de software

Amenințarea inteligenței artificiale: sunt amenințate joburi, inclusiv de contabili, arhitecţi şi, în mod ironic și chiar ingineri de software

Publicat: 18 aprilie, 2023 09:18

Actualizat: 18 aprilie, 2023 09:25

CEO-ul Google şi Alphabet, Sundar Pichai, a spus că ”fiecare produs al fiecărei companii” va fi afectat de dezvoltarea rapidă a inteligenţei artificiale (AI), avertizând că societatea trebuie să se pregătească pentru tehnologii precum cele pe care le-a lansat deja, transmite CNBC, potrivit News.ro.

Robotul Heinla; FOTO: money.cnn.com

Într-un interviu acordat emisiunii ”60 Minutes” de la CBS, difuzat duminică, care a adoptat un ton îngrijorat, intervievatorul Scott Pelley a încercat mai multe dintre proiectele de inteligenţă artificială ale Google şi a spus că a rămas ”mut” şi a simţit că este ”neliniştitor”, referindu-se la produsele cu capabilităţi asemănătoare celor umane precum chatbot-ul Google Bard.

”Trebuie să ne adaptăm ca societate”, a spus Pichai pentru Pelley, adăugând că locurile de muncă care ar fi perturbate de AI ar include ”lucrători care au cunoştinţe”, inclusiv scriitori, contabili, arhitecţi şi, în mod ironic, chiar ingineri de software.

”Acest lucru va avea un impact asupra fiecărui produs din fiecare companie. De exemplu, ai putea fi radiolog, dacă te gândeşti la cinci până la 10 ani de acum înainte, vei avea un colaborator AI cu tine. Vii dimineaţa, să presupunem că ai o sută de lucruri prin care să treci, s-ar putea să spună: acestea sunt cele mai grave cazuri la care trebuie să te uiţi mai întâi”, a spus Pichai.

Pelley a văzut alte zone cu produse AI avansate în cadrul Google, inclusiv DeepMind, unde roboţii jucau fotbal, pe care l-au învăţat singuri, spre deosebire de oameni.

O altă unitate a arătat roboţi care recunoşteau obiecte pe un blat şi i-au adus lui Pelley un măr pe care l-a cerut.

Când a avertizat asupra consecinţelor AI, Pichai a spus că amploarea problemei dezinformării şi a ştirilor şi imaginilor false va fi ”mult mai mare”, adăugând că ”ar putea cauza rău”.

Luna trecută, CNBC a relatat că, pe plan intern, Pichai le-a spus angajaţilor că succesul programului Bard recent lansat depinde acum de testarea publică, adăugând că ”lucrurile vor merge prost”.

Google şi-a lansat chatbot-ul AI Bard ca produs experimental pentru public luna trecută.

A urmat anunţul din ianuarie al Microsoft, că motorul său de căutare Bing va include tehnologia OpenAI GPT, care a atras atenţia internaţională după lansarea ChatGPT în 2022.

Cu toate acestea, temerile cu privire la consecinţele progresului rapid au ajuns şi la public şi la critici în ultimele săptămâni.

În martie, Elon Musk, Steve Wozniak şi zeci de cadre universitare au cerut o pauză imediată în ”experimentele” de formare legate de modele de limbaj mari”mai puternice decât GPT-4”, principalul LLM al OpenAI.

Peste 25.000 de persoane au semnat scrisoarea de atunci.

”Presiunea competitivă dintre giganţi precum Google şi startup-uri despre care nu aţi auzit niciodată propulsează umanitatea în viitor, chiar dacă este sau nu gata”, a comentat Pelley.

Google a lansat un document care subliniază ”recomandări pentru reglementarea inteligenţei artificiale”, dar Pichai a spus că societatea trebuie să se adapteze rapid cu reglementări, legi pentru a pedepsi abuzurile şi tratate între naţiuni pentru a face AI sigură pentru lume, precum şi reguli care ”se aliniază cu valorile umane, inclusiv cu moralitatea”.

”Nu este responsabilitatea unei companii să decidă. De aceea cred că dezvoltarea acestui lucru trebuie să includă nu doar ingineri, ci şi oameni de ştiinţă socială, eticieni, filozofi şi aşa mai departe.”, a spus Pichai.

Întrebat dacă societatea este pregătită pentru tehnologia AI precum Bard, Pichai a răspuns: ”Pe de o parte, simt că nu, deoarece ritmul în care ne putem gândi şi ne putem adapta ca instituţii societale, în comparaţie cu ritmul în care tehnologia evoluează, există, pare a fi o nepotrivire.”

Cu toate acestea, el a adăugat că este optimist, deoarece, în comparaţie cu alte tehnologii din trecut, ”numărul de oameni care au început să-şi facă griji cu privire la implicaţii” au făcut-o devreme.

Dintr-o sugestie de şase cuvinte a lui Pelley, Bard a creat o poveste cu personaje şi intrigă pe care le-a inventat, inclusiv un bărbat a cărui soţie nu a putut concepe un copil şi un străin îndurerat după un avort spontan şi tânjind după o încheiere.

”Rareori sunt fără cuvinte. Umanitatea la viteza super-umană a fost un şoc”, a spus Pelley.

Pelley a spus că l-a întrebat pe Bard de ce îi ajută pe oameni şi a răspuns ”pentru că mă face fericit”, ceea ce Pelley a spus că l-a şocat.

”Bard pare să se gândească”, i-a spus el lui James Manyika, un vicepreşedinte senior angajat de Google anul trecut ca şef al departamentului ”tehnologie şi societate”.

Manyika a răspuns că Bard nu este conştient şi nu este conştient de sine, dar se poate ”comporta ca şi când ar fi”.

Pichai a mai spus că Bard are o mulţime de halucinaţii, după ce Pelley i-a explicat că l-a întrebat pe Bard despre inflaţie şi a primit un răspuns instantaneu cu sugestii pentru cinci cărţi care, când a verificat mai târziu, nu existau de fapt.

Pelley a părut, de asemenea, îngrijorat atunci când Pichai a spus că există ”o cutie neagră” cu chatbot, unde ”nu înţelegeţi pe deplin” de ce sau cum apar anumite răspunsuri.

”Nu înţelegi pe deplin cum funcţionează şi totuşi l-ai lăsat liber în societate?” întrebă Pelley.

”Permiteţi-mi să o spun aşa, cred că nici nu înţelegem pe deplin cum funcţionează o minte umană”, a răspuns Pichai.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 septembrie, 2023
Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes
9 august, 2023
Consiliul Național al IMM-urilor din Româmia, mesaj pentru Ciucă: Nu modificați Codul Fiscal în 2023!
3 august, 2023
Călin Cozma, Federația Patronatelor din Industria Ospitalității, mesaj pentru Guvern: Suprataxarea nu va genera venituri la stat ci falimente
12 iulie, 2023
Sistemul e-Factura devine obligatoriu pentru toate firmele din 1 ianuarie 2024
6 iulie, 2023
Studiu: Topul surselor accesate de români pentru divertisment și relaxare

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme

Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, critică protestele ...

Augustin Feneșan critică protestele bugetarilor „afectați” de reducerea privilegiilor: Noi ca mediu de afaceri nu protestăm chiar dacă vom plăti cu 300% mai mult impozit pe venit

Dacă te consideri o persoană ambițioasă, care iubește să își gestioneze singură timpul și îți ...

Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes

Judecătorul clujean Cristi Danileț a afirmat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că ...

Cristi Danileț, judecător: MCV trebuia menținut și înăsprit în cazul României, nu eliminat

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
FLORIN ESTEFAN la PUNCTUL CRITIC: Opera Națională Română din Cluj își începe sâmbătă noua stagiune și anunță că a primit teren pentru un nou sediu

Cluj Symphony Experience vine în weekend cu un program spectaculos: Subcarpați, Alternosfera și Cargo, acompaniați ...

Subcarpați, Alternosfera și Cargo, acompaniați de Filarmonica de Stat Transilvania, la Cluj Symphony Experience
Success message!
Warning message!
Error message!