Compania americană Bechtel va finaliza Autostrada Transilvania pe distanța Suplacul de Barcău – Borș (64 de kilometri) și apoi va pleca acasă, urmând ca restul tronsoanelor să fie executate de alte firme. Vestea buna pentru clujeni e că unul dintre tronsoanele care vor fi scoase rapid la licitație este de la Gilău la Mihaiești, în județul Sălaj.În urma negocierilor cu guvernul, Bechtel va construi până în 2013 porțiunea de autostradă Suplacul de Barcău –Borș pe bani mult mai puțini – 6,9 milioane de euro pe kilometru, față de 14,7 milioane euro/km în prezent, informează stirileprotv.ro. Restul tronsoanelor vor fi scoase la licitație, a declarat miercuri ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.Potrivit gandul.info, proiectul autostrăzii este împărţit în opt tronsonae, iar pe şase dintre ele, în lungime de 297 de kilometri, nu s-au început lucrările. Acestea sunt:• Tronsonul 1A: Braşov-Făgăraş (53 km)
• Tronsonul 1B: Făgăraş-Sighişoara (52 km)
• Tronsonul 1C: Sighişoara-Ogra (56 km)• Tronsonul 2A: Ogra-Câmpia Turzii (36 km)
• Tronsonul 3A: Cluj Vest-Mihăieşti (24 km)
• Tronsonul 3B: Mihăileşti-Suplacu de Barcău (76 km)Lucrările la Suplacul de Barcău au început în toamna lui 2004, fiind finalizate în proporţie de 41,5%. Premierul Emil Boc a afirmat, potrivit stirileprotv.ro, că Bechtel nu va primi despagubiri pentru modificarea contractului, după ce înainte de aceste negocieri, existau speculații potrivit cărora rezilierea ar costa statul român miliarde de euro.„Tronsonul de la Gilau la Mihăiești va fi scos imediat la licitatie, deoarece proiectarea este finalizata. Pentru tronsonul Targu Mures-Campia Turzii va fi reluata proiectarea, in vederea organizarii licitatiei de executie. Evident ca Bechtel nu va primi despagubiri, ce despagubiri sa primeasca ?”, a spus Boc.Boagiu a reamintit că din suma de 2,2 miliarde de euro prevăzută în contract pentru 415 km de autostrada s-au cheltuit 1,25 miliarde și au fost realizați 52 de kilometri între Câmpia Turzii și Gilău. Dacă statul nu ar rezilia contractul cu compania americană, în acest ritm am fi plătit pentru autostradă 9,9 miliarde euro, în loc de 3,8 miliarde euro, cât va costa în condițiile în care restul tronsoanelor vor fi scoase la licitație.”Putem spune că astăzi am ajuns la un rezultat favorabil statului român, un rezultat pe care l-am obținut cu sprijinul acordat de ambasada Statelor Unite în România, susținuți de Guvernul României, și, nu în ultimul rând, de președintele statului român, domnul Traian Băsescu”, a spus Anca Boagiu.Potrivit ministrului Transporturilor, una din realizări în urma negocierilor cu compania americană este aceea că, după finalizarea tronsonului Suplacu de Barcău – Borș de către Bechtel, statul român va putea să scoată la licitație lucrările pentru celelalte şase tronsoane, fără nici o pretenţie din partea companiei.”Era una din clauzele existente în contract care ne obliga ca, pe o perioadă de doi ani, să nu licităm pe nici unul dintre tronsoanele rămase”, a explicat Anca Boagiu.Pentru celelalte tronsoane care au rămas, costul pe care Ministerul Transporturilor îl estimează, ținând cont de relief și de complexitatea lucrărilor, este de aproximativ 7,3 milioane euro pe kilometru.Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania avea in luna mai o datorie catre Bechtel de 90,4 mililoane euro. Suma va fi plătită anul acesta.
Americanii de la Bechtel pierd 300 de kilometri din Autostrada Transilvania PLUS Tronsonul Gilău-Mihăiești, scos urgent la licitație
ULTIMELE ȘTIRI