Amintiri DULCI din Bruxelles, capitala politică a Europei: CUM AJUNGI DIN CLUJ | GALERIE FOTO

Bruxelles, capitala politică a  Europei, poate fi vizitată in extenso în exact 3 zile. Este de ajuns ca să admirați arhitectura centrului vechi în contrast cu zgârie-norii de sticlă, să străbateți străduțele înguste pavate cu piatră din Grand Place, să savurați 3 feluri de bere și 5 de ciocolată belgiană, și să intrați în ritmul acestui oraș vechi și nou deopotrivă. 

Să ajungi în Belgia din Cluj nu e mare filozofie. Te trezești la 4 dimineața, te îmbarci în avioanele roz ale companiei WizzAir și în 2 ore ajungi în Charleroi. Simplu.

E și mai simplu să ajungi în Bruxelles. Fix la ieșirea din terminal, autobuzele, albastre de data asta, Brussels City Shuttle așteaptă tăcute clienții și fac curse din 30 în 30 de minute cu tariful de 17 euro cu plata acolo sau cu 3 Euro mai puțin, dacă rezervarea se face direct pe website. 

Astfel, în timp ce autobuzele te poartă pe autostrăzi perfecte, timp de 40 de minute, cât durează călătoria, vei încerca să ghicești această țărișoara după câmpurile verzi tunse perfect și copaci aliniați din nou perfect. Grea sarcină 🙂  

La ora 8:30, când vei ajunge în Gara din Bruxelles locuitorii orașului încep să se îndrepte spre școli, muncă sau pur și simplu își servesc cafeaua la micile cafenele, pe care le găsești din loc în loc pe străduțe.  

Hoteluri șic

Turiști vezi rar la ora aceasta matinală însă îi vei recunoaște după rucsacii din spate, Google Maps din mâna și privirea mereu pe sus în căutarea denumirilor de străzi. Eu am ales să bat drumul la pas spre hotel pentru a admira clădirile mici cu puține etaje, vitrinele magazinelor și patiseriilor cu un aer ușor demodat. 

Hotelurile însă sunt departe de a fi demodate. Printre recomandările mele pentru Bruxelles se numără și Four Points by Sheraton 4*, nu doar pentru că face parte din lanțul consacrat, dar raportul calitate/preț este excelent: paturi confortabile, camere spațioase și politică de protejare a mediului împotriva risipei de apă. Ce-ți poți dori mai mult?

Poate doar ora de check-in mai rezonabilă, căci după ce ajungi la ora 10 în recepția hotelului vei afla că poți intra în cameră abia la ora 15. Ostenit, vei prefera totuși să nu aștepți degeaba în lounge-ul hotelului mila recepționistului și îți vei îndrepta pașii spre cele câteva străduțe înguste din jurul pieței Grand Place. 

Bijuterii arhitectonice și ciocolată 

Împins de puhoiul de turiști vei ajunge să fii expulzat din orice parte vei porni, direct în inima pieței străjuite din toate cele 4 părți de clădiri poleite, care mai de care mai somptuoase, în total acord cu denumirile lor: Casele Breslelor, Primăria , Maison du Roi, altfel spus, Casa Regală, în care nu a stat nici un rege. 

Piața măsoară 68 metri lățime și 100 de metri lungime. În ciuda înfățișării prețioase, timp de secole a servit ca Târg, astfel că străzile învecinate încă mai reflectă originea zonei, fiind denumite după negustorii de unt, brânză, pește, cărbune. 

La distanță de 2 străzi de piață se află și celelalte atracții foarte cunoscute: Le Galeries Saint Hubert – paradisul ciocolatierilor în arome și culori, cum doar în Belgia poți să găsești. 

Aici, ciocolata este artă și maeștrii ciocolatieri își prezintă lucrările în vitrine îndelung aranjate. 

Copilul-simbol care face pipi

La Place du Grand Sablon – piața de antichități care se întâmplă în fiecare sâmbătă, un mix de vechi și kitsh, obligatoriu prezent în orice oraș inundat de turiști. 

Și bineînțeles Manneken Pis, celebra sculptură de bronz a unui copil în miniatură, care urinează, ce atrage ineexplicabil gloate de turiști. 

Intrigată de această mică statuetă, pe care o vei întâlni la tot pasul în Bruxelles (fie restaurante, magazine de suveniruri sau băi publice), am aflat că legenda implică un copil pierdut de tatăl său – un nobil venit în oras la târg – și regăsit apoi în locul statuii de acum, urinând fericit. Interesant simbol pentru capitala Europei 🙂

Berea belgiană, vedetă la Bruxelles 

Dacă în interiorul pieței mulțimea de turiști privește doar în sus, în speranța că va cuprinde cu totul mărețele clădiri, în imediata apropiere a Grand Place, pe străduțele înguste adiacente, veți putea sta jos și sorbi specialitățile locale. 

Vedeta este bineînțeles Berea belgiană, care vine în diferite culori și ambalaje, urmată de Goffre – specialitate de vafă cu umplutură de fructe, frișcă și ciocolată. 

Surprinzător sau nu, aici cartofii pai, o alternativă nesănatoasă, ce-i drept, este și una ieftină aici, de gustare sau prânz, și îi veți găsi în varianta “to go” la tot pasul.  

Dacă însă preferați o masă adevărată, recomand cu drag unul din zecile de restaurant ce împânzesc micul centru vechi și de unde puteți alege între specialitățile italienești, grecești și franțuzești și unde o masă de prânz pornește de la 30 de Eero/persoană. 

Dacă plimbarea prin centrul vechi vă obosește și mulțimea de turiști vă cam sufocă, la o distanță de 20 de minute de zona Sablon, se află mica piațetă Breughel L’ancien, un punct panoramic superb de unde veți putea vedea întregul oraș așternându-se la picioare. 

În zilele senine se zărește Atomium, care se află la o distanță considerabilă de centrul orașului și Basilica. Iar dacă vă vine pofta să coborâți pur și simplu, va urcați în liftul de sticlă ce coboară direct în vechiul cartier evreiesc, plin de tineri fremătând la cafenele mici și cochete. 

AUTOR: Elena Virginia Corseu, Associate Manager la Musai Travel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 mai, 2022
HiSky, zboruri spre București, de la Cluj
4 mai, 2022
Serviciul Pașapoarte, mai puțin solicitat: ce program va avea
19 aprilie, 2022
Zboruri de vacanță de pe Aeroportul Internațional din Cluj
19 martie, 2021
Unde zburăm în premieră în vacanță de la Cluj PLUS Centru de testare la aeroport INVITAT Via Cluj TV, David Ciceo
1 iulie, 2020
Aeroportul Cluj: se reiau charterele turistice către Grecia, Egipt, Tunisia, Turcia și Constanța

„Un început de zi activ în Kolozsvár”, asta a scris noul președinte al Ungariei, Novák ...

Președintele Ungariei aleargă în Parcul Central din Cluj! Poate-i inspiră și pe politicienii locali

Firmele de curierat vor avea obligația de a raporta la ANAF datele persoanelor care plătesc ...

Curierii, obligați să-i raporteze la ANAF pe clienții care plătesc cash! Ținta: evazioniștii

Mulți clujeni încasează venituri frumușele din chirii însă nu toți își plătesc impozitele la Fisc. ...

Încasezi bani din chirii? ANAF a realizat un ghid să te ajute cu plata impozitului apoi se apucă de controale

Oamenii legii au făcut miercuri dimineață 37 percheziții domiciliare, pe raza județelor Arad, Timiș, Cluj, ...

Percheziții la Cluj: Vizat, un grup infracțional specializat în traficul de migranți și traficul de droguri

Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) organizează o nouă dezbatere publică miercuri, 25 mai ...

DEZBATERE PUBLICĂ la Primărie: „Culoar mobilitate Nord – Podul Oașului-Răsăritului și străzile Răsăritului – Câmpul Pâinii – Pod Ira”

Muzeul Etnografic al Transilvaniei îi invită pe clujeni la o degustare de vinuri și produse ...

Degustare de vinuri și produse tradiționale italiene, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Motocicliștii nu vor mai fi obligați să dețină extinctor, triunghiuri reflectorizantă, trusă medicală și vestă. ...

Proiect de lege: motocicliștii nu vor mai fi obligați să dețină extinctor, triunghiuri reflectorizante și trusă medicală

Avocatul Radu Mititean a prezentat în emisiunea Pastila Juridică detalii esențiale pentru cei care se ...

Conduci ilegal aceste mopede și trotinete? Ce riști
Success message!
Warning message!
Error message!