• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • ANAF, puteri de SERVICIU SECRET: vrea să afle data și ora la care folosești cardul și valoarea cumparăturilor UPDATE: ANAF dă înapoi

ANAF, puteri de SERVICIU SECRET: vrea să afle data și ora la care folosești cardul și valoarea cumparăturilor UPDATE: ANAF dă înapoi

Publicat: 28 iulie, 2016 08:29
Actualizat: 23 martie, 2022 05:16

ANAF pretinde puteri de SERVICIU SECRET: vrea să afle data și ora la care folosești cardul, valoarea cumparăturilor și toate informațiile disponibile despre tine.

altera
ANAF vrea să știe totul despre tranzacțiile cu cardul efectuate de către români la la POS-urile instalate în magazine. Măsura este menționată într-o anexă la Proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 479/2003 – publicat în data de 12.07.2016. Documentul a fost publicat pe pagina Ministerului de Finanțe și prevede negru pe alb:

„În cazul plăților electronice, efectuate cu cardul bancar prin intermediul POS-ului, entitatea care gestionează certificarea/autorizarea tranzacției, va comunica Agenției Naționale de Administrare Fiscală, simultan cu transmiterea tranzacției către instituția acceptantă și următoarele date:

a) ID terminal;

b) ID comerciant;

c) numărul bonului fiscal;

d) valoarea bonului fiscal;

e) data, ora și minutul emiterii bonului fiscal;

f) instituția acceptantă;

g) numărul cardului utilizat pentru efectuarea plății;

h) cod autorizare plată;

i) toate detaliile disponibile cu privire la identitatea deținătorului cardului.

Marii contribuabili vor fi obligaţi să utilizeze case electronice de marcat începând cu data de 1 aprilie 2017 iar din iulie 2017 se vor supune aceleiași reguli și contribuabilii mijlocii.

UPDATE: Ministerul Finanțelor anunță că, împreună cu ANAF, ia in considerare să renunte la unele dintre cererile care au declanșat disputele.

Astfel, ministerul dă ca exemplu de informație pe care va renunța să o mai ceară de la magazine numărul cardului bancar al clientului care a plătit cu cardul.

De asemenea, Ministerul Finanțelor arată că intenționează să nu mai ceară nici date pe care băncile nu le dețin, fără a explica însă la care date se referă, informează hotnews.ro.

Precizările ANAF cu privire la proiectul aflat în dezbatere publică, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale:

Pentru combaterea evaziunii fiscale, Agenția Națională de Administrare Fiscală vizează atât circuite comerciale ample și complexe, cât și comerțul cotidian. 

Dacă pentru identificarea rețelelor tranzacționale frauduloase este necesară monitorizarea tranzacțiilor sau controlul prețurilor de transfer, pentru combaterea “micii” evaziuni, este necesară, printre alte măsuri, corelarea datelor referitoare la rulajele comunicate de POS-uri cu datele înregistrate pe bonul fiscal. Această propunere facilitează combaterea evaziunii fiscale, iar datele sunt necesare în cazul în care casele electronice de marcat întrerup transmiterea de informații către ANAF (defecțiune, suspendare servicii internet, pană de curent, rea intenție etc). 

Propunerea respectă prevederile Codului de procedură fiscală conform căruia băncile trebuie să comunice ANAF lista persoanelor care deschid ori închid conturi, rulajele sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum şi informaţiile sau documentele referitoare la operaţiunile derulate prin acele conturi. În acest sens, sunt importante datele aferente tranzacției, inclusiv contul din care s-a făcut plata pentru bunurile sau serviciile achiziționate. 

Proiectul respectă prevederile legale privind accesul la informații și protejarea datelor personale. Procesul de consultare publică a fost demarat acum 10 zile, miercuri 27 iulie având loc o întâlnire cu patronatele din domeniul bancar. Proiectul aflat in dezbatere publică are în vedere creșterea gradului de conformare a operatorilor economici, reducerea evaziunii fiscale și fiscalizarea veniturilor nedeclarate de către operatorii economici. 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
14 iulie, 2024
UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market
10 iulie, 2024
Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate
4 iulie, 2024
Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu
2 iulie, 2024
Au început lucrările la pista de biciclete din Baciu
19 iunie, 2024
Institutul Oncologic Cluj, 95 de ani de la înființare. Doar în ultimii 5 ani a tratat 63 000 de pacienți

Investiția în confortul casei tale nu este doar o chestiune de lux, ci de îmbunătățire ...

7 lucruri în care merită să investești pentru a te bucura la maximum de confortul casei tale

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, lansează ...

UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024. Între 26 ...

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță extinderea rețelei sale de destinații pentru sezonul de iarnă ...

Zboruri Wizz Air din Cluj spre Lisabona și Stuttgart

Terapia durerii devine un drept iar tratamentele vor fi decontate, prevede proiectul pentru modificarea şi ...

Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate

Circulația pe Valea Oltului se va închide de luni 8 iulie, până pe 9 august, ...

Circulația pe Valea Oltului se închide de luni, 8 iulie, între orele 8:00 și 20:00

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport ...

Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu

Bucureștiul, capitala României, este un oraș plin de surprize și contraste, unde istoria se îmbină ...

Descoperă farmecul Bucureștiului – TOP destinații de neratat pentru un weekend perfect
Success message!
Warning message!
Error message!