• Acasă
  • /
  • Business
  • /
  • ANALIZĂ: 500.000 de firme vor putea opta pentru sistemul de contabilitate simplificata –AVANTAJE si RISCURI

ANALIZĂ: 500.000 de firme vor putea opta pentru sistemul de contabilitate simplificata –AVANTAJE si RISCURI

Publicat: 26 noiembrie, 2014 11:54
Actualizat: 23 martie, 2022 05:32

Peste 500.000 de firme din totalul de 744.973 câte există în România ar urma să beneficieze de sistemul de contabilitate simplificata din anul 2015, potrivit unui proiect de modificare a Legii Contabilitatii, însă măsura va avea și consecințe negative, pentru cei care vor decide să facă economii renunțând la serviciile unor contabili autorizați.

Președintele Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) Filiala Cluj, Dan Mureșan, a arătat că “eliminarea obligativitatii unei contabilitati analitice, adică detaliate, va duce la tinerea contabilitatii de catre persoane neautorizate”, daca  intreprinzatorul va renunta la serviciile profesioniste de contabilitate, tentat sa faca o economie de 100-300 de lei pe luna, bani alocați până acum contabililor autorizați.

Dar, daca va alege sa gestioneze singur problema birocratica a documentelor justificative, Dan Mureșan crede că “acel intreprinzator va trebui sa aloce problemelor contabile de trei ori mai mult timp decat un profesionist”, mai ales daca o astfel de masura nu va fi insotita de o simplificare semnificativa a fiscalitatii pentru firmele beneficiare.

În plus, “intreprinzatorul stabileste sau calculeaza el sau prin contabili neautorizati taxele, de unde rezulta o capacitate de eroare foarte mare, iar in cazul unui control, nu are suficienta experienta pentru a raspunde la solicitarile „contabile” ale controlului”, considera Dan Muresan.

O alta problema este aceea ca firmele vor trebui sa faca depunerea trimestriala/anuala a declaratiilor direct la cozile Fiscului, pentru ca majoritatea nu isi vor aloca timp sau nu vor sti/putea sa se autorizeze si sa acceseze declaratiile online. Iar pe urma, “contabilitatea simplificata nu presupune in mod obligatoriu si o contabilitate in partida simpla”.

Potrivit presedintelui CECCAR Filiala Cluj, daca sistemul de contabilitate simplificata va fi implementat la scară largă, ar rezulta de aici o posibila reducere pe piata muncii pentru contabilii autorizati de cel putin 40 la suta in anul 2015.

Contabilitatea in partida simpla presupune recunoasterea venitului doar la incasarea banilor si a cheltuielilor cand se cheltuie banii, iar cea simplificata presupune raportari contabile simplificate si dreptul de a avea un contabil neautorizat dar nu neaparat de a nu tine contabilitate si de a avea mai putine documente justificative”.

Contabilitate clasica (in partida dubla) presupune recunoasterea venitului la emiterea facturii si nu la incasarea ei precum si a cheltuielii la primirea facturii, nu la plata ei.

Presedintele CECCAR, Dan Muresan a mai explicat ca extinzand asupra a aproximativ 600.000 de firme sistemul contabilitatii simplificate, nu inseamna in mod obligatoriu si renuntarea la contabil, dar cu certitudine veniturile contabililor se vor reduce odata cu volumul de munca.

Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri a estimat ca aproximativ 600.000 de operatori economici vor beneficia de sistemul de contabilitate simplificata din 2015, potrivit proiectului de modificare a Legii Contabilitatii. 

“In aceasta perioada se regandeste Legea contabilitatii. Contabilitatea in partida simpla se extinde. Daca pana acum era pentru IMM-uri care aveau afaceri de maxim 35.000 de euro, sistemul se va extinde pana la maxim 700.000 de euro. Sunt aproape 600.000 de operatori (60% din totalul operatorilor economici inregistrati, n.r.) care vor beneficia de acest tip de abordare. Acest lucru se va introduce de la 1 ianuarie 2015″, a spus Florin Jianu, citat de Mediafax.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
4 septembrie, 2024
APM Cluj anunță o oportunitate: finanțări de 100.000 EUR pentru antreprenori sociali
12 iunie, 2024
Salariul minim crește din 1 iulie
1 aprilie, 2024
Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”
27 martie, 2024
Ministerul de Finanțe amână momentul în care se va aplica OUG privind microîntreprinderile legate
12 martie, 2024
Miruna Dragoman, PwC România: ”Ordonanța trenuleț” a adus majorări substanțiale ale amenzilor

Deputatul Patriciu Achimaș Cadariu a vorbit în cadrul emisiunii Punctul Critic despre calitatea candidaților la ...

Deputatul Patriciu Achimaș, despre candidații la președinție: „Asta produce politica noastră”

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a anunțat într-un interviu oferit BuzzNews.ro că anul acesta încep ...

Anul acesta încep lucrările la o nouă creșă pe strada Venus din comuna Baciu

Podul peste râul Nadăș, la ieșirea din comuna Baciu spre Zalău, a fost finalizat, iar ...

Pod peste râul Nadăș, finalizat în comuna Baciu – cum se va dezvolta zona

Dacă ești un fan al sporturilor, atunci jocurile de noroc online cu tematică sportivă sunt ...

Jocuri de noroc online cu tematică sportivă pentru fanii sporturilor

Alegerea unui țarc de joacă pentru copilul tău poate să pară o sarcină simplă, dar ...

Cum să alegi un țarc de joacă pentru copilul tău? CINCI aspecte de luat în considerare
Cum poți să-ți menții trupul sculptat la început de toamnă? Top 3 sfaturi pentru a evita depunerile de grăsime în sezonul rece

Antreprenorii eligibili pot obține ajutoare nerambursabile de până la 100.000 euro fiecare pentru a lansa ...

APM Cluj anunță o oportunitate: finanțări de 100.000 EUR pentru antreprenori sociali

AUR are trei consilieri locali la Cluj-Napoca și, în stilul deja consacrat, vrea să producă ...

A intrat AUR în casa lui Boc: Ce vor să verifice oamenii lui Simion în prima lună de mandat
Success message!
Warning message!
Error message!