Prim vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Augustin Feneșan, a anunțat că angajații din sectorul privat ar urma să primească vouchere de vacanţă începând din 1 ianuarie 2024. Un proiect de lege în acest sens a fost depus la Senat de PNL, PSD și UDMR, în urma unei propuneri venite din partea CNIPMMR.
„Instituţiile publice, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum şi angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condiţiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanţă, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”, precizează proiectul de lege.
Potrivit lui Augustin Feneșan, săptămâna aceasta la Comisia Economică, Industrii și Servicii a Senatului inițiatorii, reprezentanții CNIPMMR și patronatele din HORECA au ajuns la un consens în ceea ce privește și ultimele prevederi ale proiectului de lege.
Prim vicepreședintele CNIPMMR a declarat că, odată adoptată, această lege va elimina o discriminare stat-privat, având în vedere că toți salariații vor putea primi aceste vouchere de vacanță, nu doar bugetarii.
În plus, se creează premisele revigorării industriei turismului, prin motivarea românilor să își petreacă concediile și în țară.
Augustin Feneșan, care este și președinte al Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj, a declarat că de voucherele de vacanţă, în sumă de 1.450 lei anual, ar urma să beneficieze aproximativ 4,2 milioane de angajaţi din sectorul privat.
Impactul bugetar va fi de peste 6 miliarde de lei, însă reprezentantul IMM-urilor spune că o bună parte din acești bani se vor întoarce la bugetul de stat pentru că, odată ce numărul turiștilor interni va crește, HORECA va avea mai mult de lucru și va plati în consecință suplimentar TVA, taxe, impozit pe salarii precum și impozit pe profit.