Interprinderile mijlocii și mici (IMM), dar și microinterprinderile din România pot obține angajaților cursuri IT, cu ajutorul PNRR. Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a lansat o finanțare PNRR în valoare totală de 36 de milioane de euro, din care 34 de milioane de euro reprezintă ajutoare pentru IMM-uri din toate sectoarele de activitate, care vor să-și instruiască personalul în competențe IT. În total, se pot finanța maximum 2.200 de IMM-uri românești, cu sume de maximum 17.000 de euro fiecare, în funcție și de numărul de angajați pe care îi vor trimite la cursuri.

Conform StartUP Cafe, firmele beneficiare vor putea să-și recalifice angajații în domenii tehnice cheie:
- Internet of things
- Big data
- Cloud technologies
- Învățarea automată
- Inteligența artificială
- Automatizarea proceselor robotice
- Blockchain
- Cyber-Physical Systems
- Additive manufacturing
La cursuri vor putea participa angajați cu contract individual de muncă (cu normă întreagă sau cu timp parțial) ce provin din IMM-uri.
La momentul intrării în grupul țintă al proiectului, pentru fiecare persoană care are calitatea de angajat va trebui să se atașeze la dosarul persoanei în cauză o adeverință din care să rezulte că respectiva persoană este încadrată cu contract individual de muncă la respectivul IMM.
Înscrierile la fondurile europene pentru cursuri IT se vor face în 2 faze:
Proiectul Autorității
Mai întâi, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) va depune un proiect mare, în apelul de 36 de milioane de euro. Proiectul va fi depus până pe 3 octombrie 2022, după care va fi desemnată subadministrator al schemei de ajutor de minimis, până în noiembrie, cel târziu.
În cadrul proiectului său, ADR va dezvolta/achiziționa o platformă online, destinată înscrierii IMM-urilor, precum și activităților de e-learning și, inclusiv, modul de testare.
Selectarea IMM-urilor
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) va lansa un apel distinct în cadrul căruia IMM-urile vor depune solicitări de sprijin pe platforma ce va fi dezvoltată pentru proiect.
IMM-urile vor fi selectate în https://oipsi.gov.ro/wp-content/uploads/2022/08/M.Of_.-770_02.08.2022_OMCID-schema-minimis.pdf, schema de ajutoare de minimis în valoare totală de 34 milioane de euro, în ordinea înscrierilor și în limita bugetului alocat.
Ulterior, angajații IMM-urilor selectate la ajutoarele de minimis de maximum 17.000 de euro fiecare vor putea participa la programe de instruire și perfecționare IT, furnizate de partenerii ADR de formare, selectați anterior.
Partenerii ADR vor realiza formarea și evaluarea competențelor profesionale (obținute în urma formării) ale angajaților IMM-urilor, în cadrul platformei puse la dispoziție de către ADR. Acestă activitate se va finaliza prin acordarea unei diplome de absolvire de către parteneri, care atestă formarea și evaluarea competențelor profesionale (obținute în urma formării).
La final, formatorii vor primi banii de la ADR, în baza dovezilor privind realizarea formării și evaluării competențelor profesionale (obținute în urma formării) ale angajaților IMM-urilor selectate.
Perioada de implementare este programată pentru noiembrie 2022 – decembrie 2025.