Antreprenorii eligibili pot obține ajutoare nerambursabile de până la 100.000 euro fiecare pentru a lansa și dezvolta întreprinderi sociale. La nivel național, există mai multe organizații care vor împărți acești bani în calitate de administratori de schemă de grant. La Cluj, una dintre organizații este Asociația Patronilor și Meseriașilor (APM Cluj), care a încheiat în acest sens un parteneriat cu SC T Smart Servicii SRL. Detalii în reportaj.
Proiectul lor, “SIS – START INTREPRINDERE SOCIALA IN MEDIUL URBAN” (ID 311492) este cofinanțat din Fondul Social European Plus, prin Programul Educație și Ocupare, Prioritate P4. Antreprenoriat și economie socială și va fi implementat în perioada 01 august 2024 – 31 ianuarie 2027.
APM Cluj și SC T Smart Servicii SRL au organizat la începutul acestei săptămâni un eveniment la care au participat potențiali beneficiari eligibili: persoane aflate în căutarea unui loc de munca, tineri cu vârsta de peste 30 de ani, șomeri, șomeri de lungă durată, persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii, persoane inactive.
Obiectivul general al proiectului este sprijinirea antreprenoriatului social urban și facilitarea accesului la ocuparea forței de muncă.
Obiectivul specific 1. este dezvoltarea competențelor în domeniul antreprenoriatului social pentru un număr de minim 135 persoane care intenționează să înființeze o întreprindere socială în mediul urban din regiuniile Nord Vest și Centru.
Obiectivul specific 2. este finanțarea a minim 21 de noi întreprinderi sociale cu o valoare de maxim 100.000 euro/întreprindere.
Augustin Feneșan, președinte APM Cluj a oferit detalii suplimentare: „Astăzi am avut o întâlnire și am prezentat unor potențiali beneficiari tot ce ține despre acest proiect. Vom recruta un grup țintă, format din 135-150 de persoane, care vor participa la cursuri pentru a se familiariza cu ce înseamnă să fii manager de întreprindere socială. Cu toții vor avea posibilitatea să întocmească un plan de afaceri iar o comisie le va selecta pe cele mai bune 21 în vederea finanțării. Cu cei aproximativ 100.000 euro, beneficiarii vor deschide firma și vor implementa planurile de afaceri pe parcursul a 18 luni. Va fi și o etapă de monitorizare”.
La eveniment a participat și Ciprian Boșca, consilier superior la AJOFM: „Piața muncii din județul Cluj este o piață dinamică, pe multe domenii. Pe HORECA, construcții, retail, transporturi. Există o cerere mare de bunuri și servicii, iar acest lucru e important pentru cei care doresc să devină antreprenori. Ei pot identifica un domeniu unde există cerere și să se caleze pe acel domeniu.
Bineînțeles, sunt importante și cursurile care se realizează în cadrul proiectului în ceea ce privește competența
antreprenorială. Cursanții vor afla multe informații la început de drum, pentru a putea structura un plan de afaceri și a porni astfel cu dreptul în inițiativa pe care o au”.
Persoanele prezente la evenimentul APM Cluj au primit sfaturi aplicate și de la Marius Moldovan, beneficiar de fonduri nerambursabile pentru economie socială.
„Ca beneficiar al unui proiect finanțat prin fonduri nerambursabile pentru economie socială am prezentat astăzi potențialilor beneficiari punctele tari, puncte slabe, avantajele, beneficiile pe care le au în momentul în care aplică pe un asemenea program. Nu este ușor, dar efortul este răsplătit”, a subliniat Marius Moldovan.
Valoarea totala a proiectului este de: 14.863.932,99 LEI
Valoarea totala a cofinantarii UE: 12.553.420,83 LEI
Detalii suplimentare se pot obtine de la Asociația Patronilor și Meseriasilor Cluj, Strada Avram Iancu 52, tel.0264430148, apm@apm, Dinu Todoran 0756027990 dinu.todoran@apm.ro.