• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Arafat vrea minim un exercițiu de cutremur pe an în școli

Arafat vrea minim un exercițiu de cutremur pe an în școli

Publicat: 23 februarie, 2023 11:56

Actualizat: 23 februarie, 2023 11:56

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat, vrea minim un exercițiu de cutremur pe an în școli.

Raed Arafat afirmă că în şcoli trebuie organizate în mod constat exerciţii în cadrul cărora copiii şi cadrele didactice să înveţe cum să reacţioneze în caz de cutremur, potrivit News.ro. Arafat admite că sunt copii care merg la şcoală în clădiri cu risc seismic şi că sunt situaţii în care părinţii nu cunosc acest fapt. „Nimeni nu trebuie să ascundă nimic, trebuie să se ştie că clădirea este cu risc seismic”, spune Arafat.

„Măcar o dată pe an, un exerciţiu trebuie făcut, un exerciţiu de cum reacţionezi la cutremur. Copiii să înveţe cum să stea sub masă, cum să se protejeze, profesorii să înveţe că nu se evacuează decât după ce trece cutremurul, toate aceste aspecte minim măcar o dată pe an trebuie făcute.

Eu cer şi colegilor de la Inspectorate Judeţene să ia legătura cu şcolile ca să organizeze aceste simulări, nu numai Ministerului Educaţiei şi colegilor de la situaţiile de urgenţă care au rol clar în pregătirea populaţiei.

Şi atunci aceste lucruri trebuie făcute, nu trebuie să vină de la biroului doctorului Arafat sau de la biroul generalului Iamandi să spună «Acuma faceţi asta», trebuie să fie o activitate planificată permanentă, în fiecare judeţ, a Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă în comun cu Inspectoratele Şcolare”, a declarat Raed Arafat într-un interviu pentru Europa Liberă.

El a precizat că 20.000 de copii au făcut parte, în ultima perioadă, din campanii de informare cu privire la modul în care trebuie să reacţioneze în situaţia în care se produce un seism.

Școli cu risc seismic

În ceea ce priveşte numărul şcolilor care funcţionează în clădiri încadrate în clasa întâi de risc seismic, oficialul din MAI precizează că „se lucrează pe cifrele respective”. El admite că sunt copii care merg la şcoală în clădiri cu risc seismic, pe care nu au fost montate panouri de avertizare de genul bulinei roşii, şi că sunt situaţii în care părinţii nu cunosc faptul că îşi trimit copiii să înveţe în clădiri care nu sunt consolidate.

„Şi aici rolul nostru este să facem cât mai repede consolidarea acestor clădiri. (…) Nu cred că s-a pus bulină roşie pe ele, dar se ştie de ele. Nimeni nu trebuie să ascundă nimic, trebuie să se ştie că clădirea este cu risc seismic”, mai spune Arafat, adăugând că în judeţe Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă au informaţiile legate de acele clădiri ale unităţilor didactice care prezintă risc în caz de cutremur.

Raed Arafat adaugă că astfel de exerciţii în care populaţia să fie pregătită pentru cutremur trebuie organizate şi în spitale.

Întrebat dacă, în opinia sa, este nevoie ca sancţiunile pentru proprietarii care nu au asigurare să crească, în condiţiile în care amenzile au fost stabilite în urmă cu peste 10 ani, Raed Arafat a răspuns: „Nu cred că înăsprirea sancţiunilor rezolvă problema cât o rezolvă mai mult informarea şi explicarea exactă de ce trebuie să fii asigurat şi că este o protecţie pentru tine”.

Acesta a subliniat că populaţia „se lasă pradă dezinformărilor, manipulărilor” în ceea ce priveşte situaţii precum cutremurul, el arătând că autorităţile sunt interesate ca oamenii de rând să aibă acces la informaţii şi să fie pregătiţi pentru toate riscurile cu care se pot confrunta.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
26 septembrie, 2023
Licitație pentru drumul de legătură dintre Baciu și Centura Metropolitiană
25 septembrie, 2023
Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie
20 septembrie, 2023
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
15 septembrie, 2023
Rupere de nori la Cluj: 40 de litri pe metru pătrat, canalizarea a cedat
12 septembrie, 2023
Șefa ISJ Cluj despre consumul de droguri din școli: Pliculețe introduse prin gard, poliția nu poate percheziționa dealeri fără mandat

Judecătorul Cristi Danileț a povestit în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș cât de ...

Cristi Danileț a povestit cât de greu i-a fost în perioada în care a fost suspendat din magistratură

Prof. Ciprian Mihali a declarat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că Partidul ...

Prof. Ciprian Mihali: REPER pregătește candidat la Primăria Cluj: Există o anumită oboseală a actualei administrații

Lucrările la drumul de legătură Baciu-Centura Metropolitană zona Florești ar putea începe anul viitor. Până ...

Licitație pentru drumul de legătură dintre Baciu și Centura Metropolitiană

Noua grădiniță din Baciu își va deschide porțile pentru cei mici la finele lunii octombrie, ...

Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie

Speranța mai redusă de viață a românilor comparativ cu cea a celorlalți cetățeni europeni și ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Nu există o incompatibilitate între a fi ortodox și a avea educație sanitară în școli”

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme

Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, critică protestele ...

Augustin Feneșan critică protestele bugetarilor „afectați” de reducerea privilegiilor: Noi ca mediu de afaceri nu protestăm chiar dacă vom plăti cu 300% mai mult impozit pe venit

Dacă te consideri o persoană ambițioasă, care iubește să își gestioneze singură timpul și îți ...

Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes
Success message!
Warning message!
Error message!