Arta de a asculta vibraţiile sufletului: CÂND apelezi la psiholog sau la psihiatru?

Raluca (Zaharie) Anton este un foarte cunoscut psihoterapeut specialist, doctor în psihologie, psiholog clinician, supervizor în psihoterapii, realizator TV. De-a lungul timpului a dobândit o experienţă clinică valoroasă, îmbinând, în mod inteligent, cercetarea de performanţă cu practica în domeniul ei de specialitate. Are mereu soluţii originale pentru dileme lăuntrice, simţind foarte bine prăpăstiile şi vibraţiile sufletului.  

Varga Attila: Care este argumentul care v-a convins că a fi psiholog este vocaţia Dvs.?

Raluca Anton: Cred că m-a prins încă din primul an de facultate componenta ştiinţifică a psihologiei – tot ce înseamnă studii, date, analize. Atunci am înţeles că psihologia este mult mai mult decât îşi imaginează cei care doar citesc cărţi cu tentă psihologică. Apoi am avut mereu o plăcere imensă de a lucra cu oameni şi de a fi înconjurată de oameni. Mama îmi spune că îmi place să fiu ascultată (sic!) – tind să o cred uitându-mă la lucrurile pe care le-am ales pentru a mă defini profesional dar cred cu tărie că îmi place să şi ascult. Nu cred că pot stabili un moment în care mi-am dat seama că aceasta este meseria pe care mi-o doresc, dar ştiu că am simţit mereu o plăcere imensă când a venit vorba de a studia, de a citi, de a lucra pe orice proiect în domeniul psihologiei şi, de multe ori, am spus că hobby-ul meu principal este psihologia.

Varga Attila: Ce calităţi trebuie să aibă o persoană pentru a fi un bun psiholog?

Raluca Anton: Mă gândesc din perspectiva unui psihoterapeut şi a unui psiholog clinician, pentru că asta practic: răbdarea e primordială, abilitatea de a asculta, un spirit critic, diplomaţie, acceptarea faptului că va trebui mereu să înveţi, să studiezi, pentru că oamenii nu sunt la fel. Ar mai fi apoi de amintit şi abilitatea de a te adapta foarte rapid la nou – orice client te poate surprinde în orice moment, a fi foarte deschis la minte (open minded) – în domeniul acesta NU ai voie să ai prejudecăţi, nu ai voie să judeci şi nu ai voie să dai sfaturi!

Varga Attila: Ce înseamnă să fii psiholog în România zilelor de azi?

Raluca Anton: Să spun să te adaptezi unei perioade de tranziţie, oare (sic!)? Meseria de psiholog e una destul de nouă pentru români. Încă ne este greu să acceptăm că cineva neutru, obiectiv şi cu multe cunoştinţe despre mecanismele mentale ale oamenilor ne poate ajuta mai mult decât familia, vecina sau chiar noi înşine. Dar, faţă de acum 8 ani, când am început eu să practic, e mult mai bine acum. Cred că mergem în direcţia bună. Ce se întâmplă acum pe piaţa de psihologi este următorul lucru: facultăţile scot psihologi “pe bandă”, dar pe care piaţa, clienţii îi triază foarte bine aşa că multora le este destul de greu să “supravieţuiască”. E un lucru natural, până la urmă. Pentru mine, a fi psiholog în România zilelor de azi înseamnă să mă trezesc în fiecare zi mulţumită de meseria pe care o am şi de lucrurile pe care le fac.

Varga Attila: Când aţi început să activaţi în această meserie?

Raluca Anton: În anul 2006 mi-am luat dreptul de liberă practică de la Colegiul Psihologilor. Am început prin a fi consilier şcolar la liceul pe care l-am absolvit şi eu, după care am intrat la doctorat la Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” sub îndrumarea domnului profesor universitar Daniel David. Am lucrat apoi în Departament fie cu studenţii, fie pe componenta de cercetare, după care mi-am luat avânt şi am plecat “în lumea largă”. Acum sunt pe cont propriu, lucrând doar în practică privată şi pe bază de colaborare în toate proiectele în care activez.

Varga Attila: Care este specializarea Dvs. în această sferă de activitate?

Raluca Anton: Eu sunt psihoterapeut specialist şi psiholog clinician. Practic, lucrez cu probleme emoţionale şi comportamentale ale copiilor şi adulţilor (fie individual, fie în familie sau cuplu).

Varga Attila: Cu ce fel de pacienţi lucraţi?

Raluca Anton: În ceea ce îi priveşte pe adulţi, lucrez cu orice formă de anxietate (de exemplu, atacuri de panică, anxietate socială, tulburare obsesiv compulsivă) şi cu depresie. Lucrez cu copii (când spun copii mă refer şi la faptul că lucrez cu familia lor) cu probleme comportamentale (agresivitate, de exemplu) sau probleme emoţionale (anxietate de performanţă, tristeţe, anxitate socială, ticuri şi altele). Bineînţeles, acestea sunt cele mai frecvente probleme emoţionale întâlnite, dar sunt şi cazuri care au alte tipologii mai speciale pe care nu are rost să le amintesc, fiind destul de tehnice informaţiile.

Varga Attila: Ce categorii socio-profesionale şi grupe de vârstă vă vizitează cel mai frecvent?

Raluca Anton: În principal, cei cu venit mediu şi superior şi cei cu vârste între 25 şi 45 de ani. Dar în ceea ce priveşte categoriile de vârstă pot spune că am clienţi de la 4-5 anişori şi până la 73 de ani. Însă media ca vârstă este reprezentată de categoria de mijloc.

Varga Attila: Care sunt cele mai dese cazuri de care vă ocupaţi în activitatea Dvs. de fiecare zi?

Raluca Anton: Cele mai frecvente cazuri pe care le am sunt de tineri sau adulţi cu atacuri de panică şi cu diverse intensităţi ale depresiei. Ei sunt clienţii care apelează cel mai frecvent la astfel de servicii. Sigur, există şi alte tipuri de probleme mai puţin frecvente, dar cred că, pe măsură ce înaintez profesional şi am tot mai multă experienţă, aceste cazuri vor deveni focusul meu.

Varga Attila: Când anume ar trebui solicitat ajutorul psihologului? Dar al psihiatrului?

Raluca Anton: Nu există o regulă clară. Practic, atunci când simţi că nu mai faci faţă în gestionarea situaţiilor din viaţa de zi cu zi, când simţi că emoţiile pe care le ai sau comportamentele pe care le faci te împiedică din a spune ca esţi mulţumit de viaţa pe care o ai. Împreună cu clienţii mei, caut soluţii pentru a deveni din nou satisfăcuţi de calitatea vieţii pe care o au. La psihiatru apelăm, mai degrabă, în momentul în care emoţiile devin tot mai intense, când simţim că nu le mai putem controla (nici clienţii şi nici eu în procesul terapeutic). Noi recomandăm apelarea la un psihiatru, mai ales în cazurile în care observăm că procesul terapeutic este unul foarte greoi, că apar rezultatele foarte greu, când vedem că acela cu care lucrăm nu se poate concentra. Medicaţia reduce unele reacţii negative şi atunci meseria mea poate fi mult mai uşor şi eficient făcută în cazurile respective.

Varga Attila: Care sunt cele mai complicate cazuri pe care le-aţi soluţionat cu succes? Ce cauze le-au determinat?

Raluca Anton: Cred că ar trebui să scriu o carte pentru ca să răspund acestei întrebări! Pe scurt, sunt cazuri de clienţi care au traume foarte puternice: abuzuri, familii disfucţionale, probleme de viaţă foarte dificile sau cei care au o structură de personalitate care îi impiedică să se adapteze situaţiilor din viaţa de zi cu zi. 

Varga Attila: Cât costă serviciile unui psiholog?

Raluca Anton: Costurile variază de la 40 ron /şedinţa şi până la 150 ron pe şedinţă (sunt puţini terapeuţii care cred că solicită mai mult). În marea majoritate a cazurilor, costul este unul mediu între cele amintite mai sus. Depinde mult de experienţa terapeutului, de formarea pe care o are şi de investiţia pe care a acordat-o educaţiei lui în domeniul psihologiei.

Varga Attila: Care este motto-ul Dvs. preferat? 

Raluca Anton: “Fericirea nu vine pur şi simplu, ci este o consecinţă a acţiunilor noastre” (Dalai Lama)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
19 ianuarie, 2022
Profesorul Achimaș, părintele Planului Național de Combatere a Cancerului: „Vom avea din ce în ce mai multe cancere de tratat”
8 noiembrie, 2021
Lupta cu cancerul de sân, o privire în culisele Institutului Oncologic din Cluj – INTERVIU cu profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu
27 septembrie, 2021
Povestea Ie de Maramu
30 octombrie, 2020
Fondatorul companiei UTILBEN, Ruben Marian: De ce trebuie eradicată corupția fără întârziere
4 iunie, 2020
OPORTUNITĂȚI de investiții în pandemie INTERVIU cu Dan Mureșan, vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor

Clusterul Mobilier Transilvan marchează 10 ani de activitate iar cu această ocazie la Centrul Regional ...

Clusterul Mobilier Transilvan marchează 10 ani de activitate: provocări și planuri de dezvoltare

Primăria Baciu se apropie de momentul finalizării a două proiecte de canalizare vitale pentru comună. ...

Primăria Baciu se apropie de momentul finalizării a două proiecte de canalizare vitale pentru comună

Începând cu luna iulie, cetățenii vor putea depune pe Ghișeul unic (aici) documentațiile tehnice pentru ...

Autorizație de Construire emisă ONLINE la Cluj

Consiliul Județean Cluj a reluat, în vederea continuării și finalizării, lucrările rămase de executat din ...

Consiliul Județean a reluat lucrările la drumul Luna de Sus-Băișoara-Buru

Primul parteneriat public-privat pentru prevenția bolilor cardio-vasculare a fost semnat la Cluj. Parteneriatul a fost ...

Primul parteneriat public-privat pentru prevenția bolilor cardio-vasculare a fost semnat la Cluj

Aeroportul Internațional Cluj anunță reluarea zborurilor regulate spre Malta, operate de compania aeriană Wizz Air, ...

Aeroportul Cluj anunţă reluarea zborurilor spre Malta

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță astăzi reluarea zborurilor directe spre Constanţa, una dintre cele ...

Aeroportul Cluj anunţă reluarea zborurilor spre Constanţa

În biserica ortodoxă română din Parla-Madrid a avut loc duminică, 19 iunie 2022, vernisajul expoziției ...

Expoziție de pictură a lui Flavius Lucăcel și întâlnire a scriitorilor sălăjeni cu cei din diaspora în Spania
Success message!
Warning message!
Error message!