candidatul PDL la prezidențiale, Cătălin Predoiu, consideră că da, premierul Victor Ponta ar ascunde adevărul despre situația acordului cu FMI.
Cătălin Predoiu arată că, după plecarea delegației FMI, premierul a declarat într-un interviu la Bloomberg că România nu va avea nevoie să reînnoiască anul viitor acordul cu Fondul.
„Declarația premierului pare a fi influențată mai mult de interese electorale decât economice și de strategie a dezvoltării. Ponta omite însă să ne spună trei adevăruri esențiale:
1. orice guvern este tentat să risipească banii de la buget în perioade electorale, iar acordul cu FMI ține parțial sub control acest risc.
E adevărat că există tratatul fiscal cu Comisia Europeană (CE), că România intră sub incidența așa numitului semestru european, unde se fac evaluări ale bugetului și prognozelor economice de către CE, însă tratatul fiscal fixează deficitul bugetar și câțiva parametri macroeconomici mari, fără a face și analiza în profunzime a zonei bugetare pe care încearcă să o facă FMI;
2. restructurarea companiilor de stat este pusă sub semnul întrebării: în acordul cu FMI există prevăzut programul de introducere a managementului profesionist, un program de eficientizare, de privatizare a companiilor de stat, lucruri care în acordurile cu CE apar într-o zonă secundară sau deloc. Directivele europene se referă la piețe și nu la companii;
3. există reforme în derulare cu care, din nou, Ponta nu ne spune ce se va întâmpla – de exemplu restructurarea ANAF, liberalizarea tarifelor gazelor naturale, restructurarea sistemului medical. Ele erau prevăzute în vechiul acord, nu au fost finalizate și au fost preluate de noul acord.”, a declarat Cătălin Predoiu.
Candidatul PDL la alegerile prezidenţiale este de părere că România ar putea renunţa la acordul cu FMI, dar că ruperea acestuia nu trebuie să fie determinată de un incident precum cel legat de reducerea CAS.
„Deşi se poate aprecia că România nu mai are nevoie de acord cu FMI, acesta rămâne important dintr-un punct de vedere – cel al sustenabilității echilibrului macroeconomic. O anumită colaborare cu FMI în termeni de înțelegere pe principiile mari ar întări imaginea României și ar da speranță investitorilor străini că lucrurile merg bine. Dar pentru ca acest lucru sa fie posibil este necesar ca încetarea acordului să fie consecința unei analize care să arate că România este o țară matură din punctul de vedere al relațiilor financiare și că își poate reglementa singură în mod corect raporturile macroeconomice. În niciun caz nu trebuie ca ruperea acordului să fie consecința unui incident precum cel legat de reducerea CAS.”, a mai spus prim-vicepreşedintele PDL.