Având în vedere condiţiile climatice neprielnice, respectiv căderile masive de zăpadă şi vremea geroasă din ultima perioadă cu temperaturi foarte scăzute, asigurarea hranei pentru vanat devine o mare necesitate.Personalul silvic şi vanătorii trebuie ca in aceste zile reci şi geroase să transporte pe teren in locurile amenajate şi special destinate acestui scop, hrană după cum urmează:
– pentru căpriori şi cerbi furaje, care constau in fan, lucernă sparcetă, trifoi, urzici uscate precum şi suculente ca sfeclă furajeră, napi, mere şi pere pădureţe sub formă de borhot. Nu trebuie să lipsească frunzarele care iniţial au fost recoltate in lunile iunie şi iulie apoi uscate la umbră după care au fost insilozate.
– pentru mistreţi se recomandă: boabe de porumb, borhot de mere şi pere pădureţe, napi, cartofi,castane porceşti, ghinda şi jir precum şi concentate granulate.
– pentru urşi, cervide şi mufloni se administrează boabe de porumb, seminţe şi fructe precum şi nutreţuri concentrate, de la fabicile existente, după reţete speciale. Această hrană se pune in jgheaburile existente la fiecare hrănitoare.
– pentru fazani se administrează, boabe de porumb, seminţe de floarea soarelui, secară, sorg, mei, măzăriche şi alte seminţe sau resturi de seminţe. Hrana se pune in hrănitorile special construite pentru fazani şi potarnichi.
– pentru iepuri se recomandă: sparcetă, lucernă, trifoi, porumb ştiuleţi,napi şi sfeclă furajeră.Sarea pentru vanat este un condiment care măreşte pofta de mancare, activează digestia şi acţionează favorabil la transformarea substanţelor nutritive consumate uşurand asimilarea lor. Sărăriile se amplasează in jurul hrănitorilor, pe potecile de trecere a vanatului, pe langă ape, şi scăldători. Se administrează sub formă de bulgări sau in amestec cu lut.Dacă hrana acordată nu este de calitate, vanatul o poate refuza sau dacă totuşi o mănancă in lipsă de altă hrană va fi predispus la inbolnăviri. Hrana pe teren in această perioadă se transportă cu săniile şi căruţele trase de cai pană unde se poate, iar de acolo dacă locul nu este accesibil, se transportă de personalul silvic sau de vanători in spate in saci sau alte ambalaje.Vanătorii adevăraţi ştiu că acum este momentul să acţioneze, pentru a salva vanatul de la pieire. Asigurarea hranei suplimentare pentru vanat este acum prioritatea pentru silvicultori şi vanători.
Asigurarea hranei suplimentare pentru vânat, o prioritate pentru vanători
ULTIMELE ȘTIRI