• Acasă
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Asistență podiatrică gratuită pentru persoanele cu diabet și cu afecțiuni ale picioarelor

Asistență podiatrică gratuită pentru persoanele cu diabet și cu afecțiuni ale picioarelor

Publicat: 13 noiembrie, 2015 10:29
Actualizat: 23 martie, 2022 05:20

Asociația de Podiatrie, în parteneriat cu Centrul Clinic Județean de Diabet Cluj-Napoca oferă consultații gratuite persoanelor cu diabet, care vor beneficia astfel de evaluări de specialitate pentru membrele inferioare. O echipă formată dintr-un medic specialist și trei asistente medicale cu competențe în podiatrie se vor afla la Centrul Clinic Județean de Diabet Cluj-Napoca și vor examina persoanele cu diabet. 

Prin acestă inițiativaAsociația de Podiatrie se alătură acțiunilor desfășurate la nivel internațional cu prilejul Zilei Mondiale de Lupta împotriva Diabetului, marcate anual în 14 noiembrie, cea mai mare campanie mondială dedicată informării și educării cu privire la prevenția și tratamentul acestei afecțiuni.

„Persoanele cu diabet se confruntă deseori cu complicații care rezultă în afecțiuni grave ale picioarelor. De aceea, în procesul de îngrijire trebuie acordată atenție sporită membrelor inferioare, prin examinări periodice, ca act de prevenție sau, în cazul în care apar aceste complicații, cum este piciorul diabetic, prin asistență specializată pentru a evita posibilele amputații. Prin acțiunea pe care Asociația de Podiatrie o derulează alături de Centrul Clinic Județean de Diabet din Cluj-Napoca le vom oferi persoanelor cu diabet asistență podiatrică din partea unui personal medical specializat. Este ceea ce au nevoie toți cei care se luptă cu diabetul zaharat – îngrijire medicală din partea unei echipe medicale complete! Toate demersurile pe care Asociația de Podiatrie le desfășoară pentru dezvoltarea podiatriei în România, pentru formarea de profesioniști podiatri sunt orientate înspre persoanele cu diabet, pentru îmbunătățirea îngrijirii de care beneficiază acestea, pentru cresterea calitatiivieții”, a declarat dr. Norina Gâvan, Președintele Asociației de Podiatrie.

Piciorul diabetic este una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat, careîn absența unei îngrijiri corespunzătoare poate duce la amputații. În România sunt efectuate în fiecare zi în medie 62 de amputații survenite în urma complicațiilor cauzate de diabet, afecțiune de care suferă aproximativ 2 milioane de persoane cu vârsta între 20 si 79 de ani potrivit Studiului Epidemiologic PREDATORR.

Podiatrul are un rol esențial în îngrijirea persoanelor cu diabet, astfel că includerea acestuia în echipa medicală de îngrijire este absolut necesară. Federația Internațională de Diabet apreciază că până la 85% din cazurile de amputații între persoanele cu diabet ar putea fi evitate, dacă acestea ar beneficia de asistență podiatrică.

Printre atribuțiile podiatruluise numărăaprecierea factorilor de risc de la nivelul picioarelor, screeningul de neuropatie și arteriopatie, realizarea educației specifice picioarelor, evaluarea încălțămintei și oferirea tratamentului de prevenire și a tratamentului specific piciorului diabetic. 

Podiatria se dovedește a fi necesară și conexă și altor specialități medicale, de la chirurgie și medicină internă până la reumatologie și pediatrie. Astfel, această specialitate medicală contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu boli ale picioarelor, asigurând întregul proces de management al afecțiunii: prevenție, diagnostic, tratament, reabilitare.

Asociația de Podiatrie urmărește să dezvolte podiatria în România și să creeze meseria de podiatru la noi în țară. În acest sens, Asociația susține pregătirea asistenților medicali pentru a se specializa sau a obține competențe în podiatrie, prin implementarea de programe educaționale specifice dezvoltateîn cadrul Grupului Internațional de Lucru pentru Piciorul Diabetical Federației Internaționale de Diabet, al cărui membru este și dr. Norina Gâvan. Având sprijinul Ordinului Asistenților Medicali, Moașelor și Asistenților Medicali Generaliști din România, Asociația de Podiatrie va lansa în primăvara anului 2016primul curs de podiatrie din România, adresat asistenților medicali, după ce în septembrie 2015 a finalizat primul curs de formatori în Podiatrie din țara noastră.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
29 aprilie, 2024
Iată 3 metode prin care poți găti și păstra un miros fresh în casă!
9 aprilie, 2024
3 tactici pe care să le folosești atunci când fumatul este din nou tentant din cauza stresului
27 martie, 2024
Cum să-ți surprinzi iubita într-un mod inedit? Top 3 sfaturi pentru a-i oferi o seară specială
17 ianuarie, 2024
De ce avem atatea farmacii sau sali de jocuri de noroc la fiecare colt de strada? Află răspunsul!
21 decembrie, 2023
6 elemente care pot să-ți definească feminitatea

Călin Cozma, candidat AUR la funcția de primar al Clujului, propune construirea unui palat administrativ ...

Călin Cozma, candidat AUR la funcția de primar, propune construirea unui palat administrativ la periferia Clujului

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță debutul unor noi zboruri regulate directe spre Bucureşti, în ...

Aeroportul Cluj anunţă zboruri spre Bucureşti operate de compania aeriană Animawings

L-am întrebat în cadrul emisiunii Punctul Critic pe fostul ministru al Apărării, senatorul Vasile Dâncu, ...

Fostul ministru al Apărării Vasile Dâncu: Despre armata obligatorie și riscul ca România să fie atacată de Rusia

Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu cere lansarea de urgență a unei campanii de informare despre importanța vaccinării ...

Chirurgul Achimaș-Cadariu cere campanie de informare pe tema vaccinării anti HPV: Suntem primii în UE la numărul cancerelor de col uterin

Senatorul PSD Vasile Dâncu, care este candidat la alegerile europarlamentare, a declarat în emisiunea Punctul ...

Vasile Dâncu: Urmează cele mai importante alegeri din istoria Europei, în plin proces de schimbare a configurației geostrategice a lumii

Senatorul PSD Vasile Dâncu, care este candidat la alegerile europarlamentare, a declarat în emisiunea Punctul ...

Vasile Dâncu vrea să plece administrația Boc: Clujenii nu se mai mulțumesc cu promisiuni

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul intenționează să majoreze poate chiar din iulie salariul ...

Salariul minim, o nouă majorare din iulie? Ce spune Augustin Feneșan, prim vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor

Află din acest articol impozitul uriaș pe care îl ai de plătit dacă te prinde ...

Impozitul uriaș pe care îl ai de plătit dacă te prinde ANAF cu venituri pe care nu le poți justifica
Success message!
Warning message!
Error message!