Un drum lung de 148 de kilometri, dar cu o istorie tare complicata. Si cu dosar la DNA. Este cel mai inalt drum din Romania iar povestea lui incepe acum 2.000 de ani, cand romanii au trecut muntii pe aici. In Primul Razboi Mondial, drumul a fost pietruit de germani, iar mai tarziu reparat si inaugurat de regele Carol al II-lea. Tocmai de aceea se mai numeste si drumul regelui.
In 2008, pe cand bani pentru centura Capitalei nu erau, s-a hotarat construirea Transalpinei.
Transalpina arata cat de cat bine pana in statiunea Ranca. Cum ai trecut de Ranca, incep problemele. Nu sunt parapeti si asfaltul incepe sa crape. Ideea acestui drum care a inghitit peste 300 de milioane de euro a aparut la inceputul anului 2008. Acum, intreaga poveste este cercetata de DNA.
Anchetatorii sustin ca inceputurile acestui drum au pornit de la falsuri grosolane. Investitia de pe Transalpina nu figura in prioritatile anului 2008 iar statisticile aratau ca traficul era redus. Dar in solicitarea lui Cristian Duica (pe atunci director general adjunct al CNADNR, in prezent primar la Rosiori de Vede) se precizeaza ca e nevoie de urgenta de acest drum pentru ca traficul e intens. In plus, cu toate ca drumul serpuieste prin varful muntelui, contructia s-a facut fara aprobari de la mediu.
In 2010, Alin Goga fost director al departamentului juridic din compania de drumuri, vorbea despre neregulile si hotiile din sistem. „Eu iti spun sincer, daca lumea ar sti in Romania cum se cheltuiesc banii publici si cat de prost sunt administrati, ne-ar impusca la gard.”
DETALII pe România Te Iubesc