Zicala ”un măr pe zi ţine doctorul departe”, a devenit proverbială. Totuși, dacă este valabilă pentru sănătatea generală, în cazul medicii stomatologi ar avea avea o obiecție.Institutul Dentar din cadrul King’s College, Londra, a realizat o cercetare în cadrul căreia s-a descoperit că mărul afectează dinţii până la de patru ori mai mult decât dacă ai consuma o băutură carbogazoasă. La fel se întâmplă și dacă alegem să consumăm un pahar vin.”Nu ţine numai de ce mâncăm, ci şi de cum mâncăm”, a atrat atenţia profesorul David Bartlett.Merele mâncate lent afectează dantura prin aciditatea ridicată, a mai spus profesorul. Cercetarea a căutat semne de erodare în smalţul de doi milimetri al dintelui, precum şi în dentină, corelate cu regimul alimentar al fiecărui subiect.S-a observat în cadrul studiului că cei care consumă mere au de 3,7 ori mai multe şanse să aibă dentina afectată. Unele mere pot să conţină echivalentul a până la patru linguriţe de zahăr, ceea ce creşte nivelul de aciditate din gură și duce la eroziune dentară.”Fructele pot fi acide şi au un conţinut ridicat de zahăr, ceea ce nu înseamnă că descurajăm consumul de fructe sau cel al sucurilor de fructe”, a precizat doctorul nutriționist Glenys Jones.Prevenirea eroziunii dinţilor cauzată de fructe se poate face, potrivit medicilor, prin consumarea după fructe a unui pahar de lapte sau o bucată de brânză, pentru conţinutul lor de calciu care fortifică dantura.
ATENȚIE la mere: atacă smalțul dinților mai tare decât băuturile carbogazoase
ULTIMELE ȘTIRI