Două firme din Cluj cu peste 200 de salariați au anunțat disponibilizarea întregului personal din cauza creșterii exorbitante a prețurilor la energie, a declarat pentru Via Cluj TV prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, clujeanul Augustin Feneșan. El spune că mediul de afaceri e șocat de facturi și că reprezentanții Consiliului i-au cerut premierului Nicolae Ciucă soluții concrete pentru reducerea prețurilor. Din 1 februarie a intrat în vigoare OUG nr. 3/ 2022 care cuprinde noile măsuri privind compensarea facturilor la energie, însă doar până la 31 martie 2022. Beneficiari vor fi persoanele fizice și companiile (detalii).
Augustin Feneșan, care este și președinte al Asociației Patronilor și Meseriașilor din Cluj, a prezentat în cadrul dezbaterilor APM BUSINESS CLUB găzduite de Via Cluj TV concluziile întâlnirii reprezentanților CNIPMMR cu premierul României.
Reprezentanții IMM-urilor cer printre altele reglementarea prețurilor la energie, realizarea de programe pentru IMM-uri care să prevadă producerea de energie electrică necesară pentru propriul consum.
La capitolul debirocratizare, Consiliul Național al IMM-urilor dorește de exemplu adoptarea la fiecare 3 luni a unui pachet de măsuri care să vizeze debirocratizarea şi digitalizarea activităţii instituţiilor publice.
În ceea ce privește politica fiscală, se solicită menținerea sistemului actual de impozitare aplicabil microintreprinderilor, analiza impactului în economie a supraimpozitării muncii sau stabilirea/adoptarea unui mecanism de determinare a salariului minim.
Totodată, reprezentanții IMM-urilor cer Guvernului Ciucă adoptarea unor măsuri de recompensare a agenţilor economici bun platnici, raportat la aplicarea măsurii amnistiei fiscale precum și analiza/actualizarea legii ce prevede decontarea concediilor medicale şi introducerea posibilităţii de compensarea a acestora cu sumele datorate la bugetul de stat.
Reprezentanții CNIPMMR au mai subliniat importanța prevenirii unei crizei alimentare.
Ei solicită realizarea de programe destinate producţiei agricole în vederea asigurării autoconsumului regional, implementarea depozitelor regionale și a programului „Făcut in țara mea”.