Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Augustin Feneșan, a afirmat într-o emisiune la BuzzNews.ro că sunt voci foarte vehemente și tot mai multe care cer boicotarea fiscală a guvernului din cauza faptului că executivul vrea să împovăreze din 1 septembrie și mai mult IMM-urile pentru a acoperi găurile la buget.
„Sunt voci foarte vehemente și tot mai multe care cer boicotarea fiscală a guvernului dacă nu se ajunge la o concluzie pertinentă (privind modificarea Codului Fiscal din 1 septembrie – n.red.). Adică o lună să nu ne plătim taxele, ia sa vedem cum se descurca guvernul”, a afirmat Augustin Feneșan, care este și președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj.
Întrebați în cadrul unui sondaj realizat de CNIPMMR dacă modificările fiscale intrate în vigoare la data de 1 ianuarie 2023 le-a afectat negativ activitatea, 83,3% dintre reprezentanții IMM-urilor au răspuns că da. E lesne de înțeles că 7 din 10 dintre ei se opun unei noi modificări a Codului Fiscal de la data de 1 septembrie 2023.
IMM-urile apreciază că cele mai nocive măsuri ar fi creşterea TVA de la 9 la 19 la sută pentru unele produse și servicii (inclusiv pentru HORECA), renunţarea la cota unică şi la facilitățile CASS în agricultură și construcţii.
De data aceasta, IMM-urile vor să vadă sacrificii și în zona bugetară pentru scăderea deficitului bugetar: eficientizarea cheltuielilor sau reducerea numărului de funcționari. Augustin Feneșan a amintit și de referendumul din anul 2009, când opt milioane de romani au votat pentru trecerea la un Parlament unicameral si pentru reducerea numarului de parlamentari la 300.
„A fost referendum cu reducerea numărului de parlamentari, s-a pronunțat o țară întreagă dar nu se pune în aplicare. Înseamnă că trebuie mers cu măsuri de forță”, a mai spus Augustin Feneșan.
Reprezentanții IMM-urilor au mai spus că alte soluții de scădere a deficitului ar fi renunțarea la suprataxarea part-time, taxe 5% salariu minim, acordarea de fonduri europene, reducerea gradului de taxare, impozitarea progresivă a veniturilor, combaterea evaziunii fiscale, combaterea muncii la negru, îmbunătățirea colectării de taxe și impozite prin digitalizarea ANAF.