• Acasă
  • /
  • Antreprenoriada
  • /
  • Augustin Feneșan critică protestele bugetarilor „afectați” de reducerea privilegiilor: Noi ca mediu de afaceri nu protestăm chiar dacă vom plăti cu 300% mai mult impozit pe venit

Augustin Feneșan critică protestele bugetarilor „afectați” de reducerea privilegiilor: Noi ca mediu de afaceri nu protestăm chiar dacă vom plăti cu 300% mai mult impozit pe venit

Publicat: 21 septembrie, 2023 14:59
Actualizat: 25 septembrie, 2023 13:52

Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, critică protestele bugetarilor „afectați” de reducerea privilegiilor: „Noi ca mediu de afaceri nu protestăm chiar dacă vom plăti cu 300% mai mult impozit pe venit”, subliniază el. Blocul Național Sindical a organizat joi un protest în fața Ministerului de Finanțe față de „măsurile de austeritate” anunțate de executiv. Feneșan a criticat la emisiunea Antreprenoriada pachetul de măsuri fiscale pus în dezbatere de guvern și a arătat că acesta va lovi mai degrabă în mediul de afaceri și în salariații din mediul privat și mai puțin în angajații din sectorul bugetar. „80 la sută din majorările fiscale se vor duce în prețul final, vor eroda și mai mult puterea de cumpărare a românilor”, a subliniat reprezentantul IMM-urilor. Detalii în emisiune:

„Făcând calculul la zi, din circa 47 de miliarde cât se apreciază acum că ar fi nivelul deficitului, se pare că prin măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare se obțin maximum 10 miliarde. Păi, de ce doar 25% din sumă, când veniturile bugetare s-au încasat conform previziunilor? Deci atâta timp cât partea de venituri a funcționat, lucrurile nu sunt în regulă cu cheltuielile. De ce nu vedem toate cheltuielile să le optimizăm?”, s-a întrebat Augustin Feneșan. El s-a declarat consternat de faptul că 2500 de bugetari au ieșit la protest în fața Ministerului de Finanțe și a Guvernului pentru că nu le place noua politică privind voucherele de vacanță și pentru „tăieri de salarii şi de posturi, disponibilizări, creşterea taxelor, suspendarea unor drepturi, radieri de funcţii”.

„Noi ca mediu de afaceri pentru faptul că în loc de 1% mi se mărește impozitul pe venit, ca microintreprindere, cu 300%, de la 1 la 3%, eu nu sunt în fața guvernului să protestez. Unde-i adevărul?” a spus Augustin Feneșan.

Augustin Feneșan a dezvăluit în emisiune rezultatele negocierilor care au avut loc miercuri la guvern în Consiliul National Tripartit. Vă recomandăm să urmăriți emisiunea pentru detaliile extrem de importante.

Printre propunerile guvernului

În cazul microîntreprinderilor, cele care realizează venituri anuale până în 60 000 de euro plătesc 1% taxa pe cifra de afaceri iar cele care depășesc acest venit trec imediat la 3 la sută.

Angajaţii din IT, construcţii şi agricultură cu venituri mai mari de 10.000 de lei vor achita impozit pe venit.

Va fi mențiunt TVA de 5% pentru livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii, cinematografe şi evenimente culturale.

În schimb, TVA va fi majorat de la 5 la 9 la sută pentru livrarea de locuinţe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă.

Guvernul mai vrea să limiteze plățile cash. Magazinele cash and carry (Metro, Selgros etc) vor accepta cash maxim 2.000 lei de la o persoană/zi în cazul persoanelor juridice și de 1.000 lei/persoană fizică.

Guvernul intenționează să promoveze un impozit de 1% din cifra de afaceri pentru bănci (venituri din dobânzi, dividende, din taxe şi comisioane). Măsura se va repercuta asupra ratelor plătite de clienții băncilor, crede Augustin Feneșan.

Sumele în numerar aflate în casieria firmelor nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
1 noiembrie, 2023
Augustin Feneșan critică limitarea plăților cash: Ne restrâng drepturile
1 noiembrie, 2023
INVITAT Augustin Feneșan: Suprataxarea bonurilor de masă și alte măsuri fiscale care pun presiune pe mediul de afaceri la un nivel fără precedent dupa 89
22 septembrie, 2023
Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme
17 august, 2023
Augustin Feneșan: Statul a pregătit un tsunami fiscal pentru IMM-uri deși cheltuielile excesive sunt problema
2 august, 2023
Dan Mureșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre modificările fiscale: Mă aștept ca cel puțin 30 la sută din mediul de afaceri să dispară

MDM Group informează că 21 decembrie 2023 este ultima zi de depunere a declaratiilor si ...

Ziua limită din decembrie până la care poți plăti taxele pe noiembrie 2023

Exproprieri pentru metrou la Cluj: 486 de imobile urmează să fie expropriate în vederea construirii ...

Exproprieri pentru metrou la Cluj: lista celor 486 de imobile vizate

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat

Primăria Baciu a reușit să obțină o suplimentare de fonduri de aproape trei milioane de ...

Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni. Contractul ...

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni

Fugarul Cătălin Cherecheș, primar de Baia Mare, a fost prins la Augsburg în Germania, după ...

Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!