• Acasă
  • /
  • Antreprenoriada
  • /
  • Augustin Feneșan de la Consiliul Național al IMM-urilor despre formarea profesională: legiuitorul vrea să favorizeze universitățile în dauna furnizorilor privați

Augustin Feneșan de la Consiliul Național al IMM-urilor despre formarea profesională: legiuitorul vrea să favorizeze universitățile în dauna furnizorilor privați

Publicat: 30 mai, 2023 13:48

Actualizat: 11 ianuarie, 2024 21:19

Augustin Feneșan, prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a denunțat la emisiunea Antreprenoriada găzduită de BuzzNews.ro obligațiile birocratice pe care legiuitorul vrea să le bage pe gât furnizorilor privaţi de programe de formare profesională.

Prin proiectul Legii învăţământului superior, aflat în dezbaterea Senatului, se reglementează ca instituţiile de învăţământ superior să fie furnizori de programe de formare profesională a adulţilor. Practic, prin acest proiect, se propune ca universităţile să ofere servicii de formare profesională a adulţilor, alături de alţi furnizori privaţi.

În prezent, formare profesională a adulţilor este reglementată de OG 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Muncii coordonând autorizarea furnizorilor de formare profesională a adulţilor, gestionând registrele naţionale ale furnizorilor şi reglementând sistemul de asigurare a calităţii în formarea profesională a adulţilor.

Proiectul de lege introduce obligaţii birocratice imposibil de îndeplinit de către furnizorii privaţi de programe de formare profesională din cauza lipsei de claritate în redactare. Detalii, în emisiune.

Problema de fond pe care proiectul de lege o creează este reprezentată, în principal, de art. 184. alin. 2 care dispune că „Programe de formare profesională a adulţilor pot fi desfăşurate şi de către furnizori de formare cu respectarea prevederilor legale privind asigurarea calităţii”.

Această prevedere neclară din proiect, coroborată cu dispoziţiile alin. 1 art. 184, conform căreia „Instituţiile de învăţământ superior pot organiza, în baza evaluării externe a calităţii educaţiei realizată în condiţiile Titlului IV, de către ARACIS, programe de formare profesională adulţilor (..)”, conduce la interpretarea că toţi furnizorii privaţi de programe de formare profesională, care nu sunt instituţii de învăţământ superior, vor fi obligaţii să obţină aprobarea ARACIS în cadrul evaluării externe a calităţii educaţiei, pentru derularea programelor de formare profesională a adulţilor.

Furnizorii de programe de formare profesională a adulţilor se vor afla în imposibilitatea de a mai organiza programe de formare profesională pentru ocupaţiile cu condiţii de acces de studii superioare, care vor avea regimul cursurilor postuniversitare.

Formarea profesională a adulţilor trebuie să ofere competenţe specifice ocupaţiilor din piaţa muncii, să se axeze pe aspectele practice aflate în strânsă legătură cu ocupaţia, obiectiv care se poate atinge colaborând cu formatori cu experienţă din piaţa muncii pentru fiecare domeniu.

Soluţia propusă de CNIPMMR pentru rezolvarea problemei

Pentru evitarea oricărei confuzii privind asigurarea calităţii în organizarea programelor de formare profesională de alţi furnizori, în afara instituţiilor de învăţământ superior, CNIPMMR propune clarificarea alin. 2 al art. 184, în sensul menţionării exprese că Ministerul Muncii este instituţia responsabilă cu reglementerea sistemului de asigurare a calităţii în formarea profesională a adulţilor, astfel:

Art. 184 alin. 2
„(2) Programe de formare profesională pot fi desfăşurate şi de către furnizori de formare cu respectarea prevederilor legale privind asigurarea calităţii, în condiţiile reglementate de către Ministerul Muncii.”

CNIPMMR solicită Senatului să aprobe această completare a proiectului Legii învăţământului superior, din cadrul programului România Educată, asigurând în acest mod claritatea actului normativ, predictibilitate şi continuitate în activitatea de formare profesională a adulţilor, într-o perioadă în care piaţa muncii cunoaşte transformări radicale datorită procesului de digitalizare, atât angajaţii cât şi angajatorii având nevoie de dobândirea de competenţe noi pentru asigurarea unei forţe de muncă calificate.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
1 iulie, 2024
Mai acceptă românii săptămâna de lucru de 6 zile? Ce răspunde Dan Mureșan, vicepreședintele Consiliului IMM-urilor
1 iulie, 2024
SALARIUL MINIM: Tichetele de masă și indemnizația de hrană, excluse de la calculul pragului de 4.000
26 iunie, 2024
Ce este e-TVA și cum pune bețe-n roate IMM-urilor
26 iunie, 2024
Augustin Feneșan: Cum vor pierde bani la salariu unii angajați în urma majorării salariului minim
7 iunie, 2024
Oportunitate de finanțare prin Programul Femeia Antreprenor 2024

Investiția în confortul casei tale nu este doar o chestiune de lux, ci de îmbunătățire ...

7 lucruri în care merită să investești pentru a te bucura la maximum de confortul casei tale

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, lansează ...

UBB lansează cea mai complexă platformă de job-uri pentru studenți – Student Job Market

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024. Între 26 ...

Evenimente de vacanță pe Plaja Grigorescu între 26 iulie și 4 august 2024

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță extinderea rețelei sale de destinații pentru sezonul de iarnă ...

Zboruri Wizz Air din Cluj spre Lisabona și Stuttgart

Terapia durerii devine un drept iar tratamentele vor fi decontate, prevede proiectul pentru modificarea şi ...

Deputatul Achimaș anunță că terapia durerii a devenit un drept și că tratamentele vor fi decontate

Circulația pe Valea Oltului se va închide de luni 8 iulie, până pe 9 august, ...

Circulația pe Valea Oltului se închide de luni, 8 iulie, între orele 8:00 și 20:00

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport ...

Stadiul lucrărilor la Centrul de deșeuri cu aport voluntar din Baciu

Bucureștiul, capitala României, este un oraș plin de surprize și contraste, unde istoria se îmbină ...

Descoperă farmecul Bucureștiului – TOP destinații de neratat pentru un weekend perfect
Success message!
Warning message!
Error message!