Prim-vicepreședintele IMM România, Augustin Feneșan, a declarat în emisiunea Antreprenoriada moderată de Raul Chiș că și în România au loc pregătiri discrete pentru un posibil război sau pentru alte situații de criză majoră. Uniunea Europeană recomandă familiilor să aibă pregătit un kit de supraviețuire care să conțină provizii pentru cel puțin trei zile. Țări precum Polonia, Germania sau țările nordice au editat informații specifice în acest sens pe care le-au transmis populației.
„Și la noi sunt și se fac niște pregătiri, inclusiv UAT-urile au inventariat toate posibilele materiale sau utilaje sau tot ce se poate angrena într-un posibil război.
Sunt instituții care vor tipări tichete de mâncare pentru că va fi raționalizată și prinsă în costurile UAT-ului. Deci am văzut, circulă pe media niște facsimile, niște documente de tipul ăsta care sunt reale și care periodic se refac, se reînnoiesc, dar acum sunt mai de actualitate ca întotdeauna în ultimii zeci de ani, când n-am mai avut război.
Se pare că pregătirile sunt așa cum fac unele țări, pregătesc chiar populația mult mai temenic, cu rezerve, culmea, am discutat aici, inclusiv cu rezerve de masă monetară, când toată lumea merge cu scoaterea monedelor, adică a numerarului din circulație, am văzut țări care recomandă să aibă lumea o anumită cantitate de masa monetară pentru ca într-un eventual, mă rog, o bulversare a sistemelor, măcar dacă nu a unui război care afectează altfel populația șiinfrastructura, să aibă lumea cu ce își cumpăra cele trebuincioase”, a declarant Augustin Feneșan.
Augustin Feneșan a analizat și celelalte provocările economice și politice ale României, inclusiv deficitul bugetar și reformele necesare. Reforma statului este cerută tot mai insistent de mediul de afaceri pentru că birocrația și schema de personal a statului strivesc economia.