• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • AVERTIZARILE de FURTUNA ale meteorologilor au ajuns la BIROCRATI

AVERTIZARILE de FURTUNA ale meteorologilor au ajuns la BIROCRATI

Publicat: 19 septembrie, 2017 08:32
Actualizat: 23 martie, 2022 05:09

Agentia Nationala de Meteorologie a explicat intr-un comunicat la cine a trimis AVERTIZARILE de FURTUNA, dupa ce vremea rea a ucis duminica 8 oameni in Romania si a ranit alti 137. Informatiile au fost transmise Centrului operativ pentru situaţii de urgenţă de la Ministerul Mediului, Ministerului Apelor şi Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ISU Judeţene, Prefecturilor judeţene, AN Apele Române şi mass media. Doar ca birocratii nu au avut canalele necesare de a informa in timp util oamenii sa se adaposteasca din calea urgiilor naturii iar presa nu are capacitatea de a informa pe toata lumea. In aceste conditii, cetatenii au fost expusi maxim si asa s-a ajuns la victime. Abia acum le-a venit autoritatilor ideea de a transmite romanilor avertizari prin SMS sau prin CBS (sistemul cell broadcasting) în situații de risc major pentru populație, cu toate ca astfel de sisteme sunt folosite de ani de zile in UE si din 2007 in Japonia.

altera
Drum blocat de brazii doborati de vant Poiana Horea
Mai intai, sa vedem pozitia Agentiei Nationale de Meteorologie referitoare la furtuna de duminica. 

Fenomene deosebit de violente si neasteptate

„În după-amiaza zilei de 17 septembrie 2017, începând cu ora 15:00, în partea de vest a țării, cerul s-a înnorat treptat iar vântul s-a intensificat. La ora 15.06, Administrația Națională de Meteorologie a emis primul mesaj cod galben pentru fenomene meteorologice periculoase imediate cu o anticipaţie de o ora până la şase ore (de tip nowcasting), pentru judeţele Timiș și Arad, cu următorul continut: “Fenomene meteorologice asteptate: intensificări ale vântului, care vor depăși la rafală 55-60 km/h, izolat 70 km/h și care trecător pot lua aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice. Fenomene asociate: averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp, izolat grindină”.

Aceste fenomene au fost asociate unui front atmosferic rece, extins dinspre BosniaHerțegovina, peste Serbia și Ungaria, front care s-a deplasat foarte rapid către vestul României în după-amiaza zilei de 17 septembrie.

Evoluția acestui sistem frontal a fost anunţată de către Administrația Națională de Meteorologie în prognozele emise în ultima săptămână, inclusiv în data de 16 septembrie, pentru zonele din vestul, centrul si nordul tarii, pentru care în data de 17 septembrie, au fost emise atenţionări/avertizări de fenomene meteorologice periculoase imediate (de tip nowcasting).

Dezvoltarea foarte rapidă a norilor cumulonimbus (nori de furtuna) asociaţi acestui front atmosferic, în condițiile unui contrast termic deosebit de puternic (scăderea temperaturii aerului de la 31-32 de grade la 16 grade) a determinat producerea acestor fenomene deosebit de violente. Astfel, baza acestor nori a fost foarte apropiată de sol (500…600 m), în timp ce vârful acestora a atins 10.000 – 13.000 m. Această dezvoltare explozivă a reprezentat un proces la scară locală, de tip supercelular, cu caracter distructiv, a fost monitorizat și gestionat cu ajutorul radarului meteorologic și imaginilor satelitare, în acord cu practicile internaționale în domeniul avertizarii fenomenelor convectice severe.

Prin urmare, la ora 15.28, a fost emis primul cod portocaliu, vizând județul Timiș, iar la ora 15.44, a fost emis un cod portocaliu pentru județul Arad, în ambele avertizari fiind precizat faptul că viteza maximă a vantului la rafală va depăși 90 km/h, valoare care reprezintă limita superioară a pragului de cod portocaliu pentru intensificări puternice ale vântului, la altitudini sub 800 m.

Până la miezul nopții, pe măsură ce aria manifestărilor de vreme severă s-a deplasat spre nord-est, au fost emise 47 de mesaje pentru fenomene meteorologice periculoase imediate (nowcasting), dintre care 12 cod portocaliu și 35 cod galben.

În data de 17 Septembrie au fost emise avertizări meteorologice de vreme severă imediată (de tip nowcasting) de cod Portocaliu pentru judeţele: Timiş, Arad, Caraş Severin, Hunedoara, Bihor, Alba, Harghita, Mureş, Sibiu, Maramureş, Cluj, Sălaj şi Satu Mare. 

La cine au ajuns avertizarile

Conform procedurilor Ordinului nr. 3403/2012 privind fluxul informaţional operativ pentru transmiterea informărilor/atenţionărilor/avertizărilor meteorologice, toate avertizările/atenţionările meteorologice au fost transmise în flux operaţional către: Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă de la Ministerul Mediului, Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, ISU Judeţene, Prefecturile judeţene, AN Apele Române şi mass media.

Mesajele de atenționare și avertizare emise pe parcursul zilei de 17 septembrie și în prima parte a nopții de duminică spre luni (17 / 18 septembrie 2017) au fost postate în momentul emiterii si pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (www.meteoromania.ro).

Totodată, în regim operativ, atenționările și avertizările emise de către Administrația Națională de Meteorologie sunt afișate în aplicația INOVAGRIA Meteo, ce oferă utilizatorilor posibilitatea de a cunoaște, în orice moment, avertizări de vreme severă imediată la nivelul localității în care se află sau pentru pentru orice loc din România. Aplicaţia a devenit operaţională din data de 6 Septembrie 2017 şi este disponibilă pentru descărcare deocamdată pe Google Play Store.

Fenomenele meteorologice care fac obiectul atentionărilor/avertizărilor meteorologice periculoase imediate (de tip nowcasting) sunt: vânt puternic, ploi importante cantitativ ce pot avea carater torenţial, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, polei, ceaţă, în acord cu Ordinul nr. 3403/2012, pentru aprobarea procedurilor de codificare a informărilor, atenționărilor și avertizărilor meteorologice și hidrologice (Anexa 1).

Grup de lucru pentru un Sistem Alert de avertizare prin SMS

ANCOM a transmis ca luni a avut loc la sediul Autorității Naționale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţiiprima întâlnire a grupului de lucru pentru dezvoltarea și implementarea „Sistem Alert”, un sistem prin care vor fi transmise mesaje de alertă pe telefonul mobil, în situații de risc major pentru populație. La întâlnirea grupului de lucru au participat reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), ai Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), precum și ai operatorilor de telefonie mobilă.

 Această primă discuție a avut scopul de a stabili condițiile optime pentru implementarea cât mai rapidă a sistemului.

Sistemul ce urmează a fi implementat va folosi tehnologia “cell broadcast messages”, care va permite transmiterea simultană a unui mesaj de alertă către toți utilizatorii de telefoane mobile aflați într-o anumită zonă a unei rețele de telefonie mobilă, după modelul sistemelor de alertă funcționale în alte state europene.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
3 octombrie, 2023
Transilvania Food Summit și Ziua Interacțiunii Om-Animal, la USAMV
3 octombrie, 2023
UBB și Universitatea George Mason – parteneriat strategic în domeniul AI
3 octombrie, 2023
Inginerie, automotive sau IT, câteva dintre domeniile unde poți prinde un job la Târgul de Cariere în 9 și 10 octombrie
1 octombrie, 2023
La Cluj se lansează un fond pentru educație de 50 000 de euro
1 octombrie, 2023
UBB pe podium în clasamentul Times Higher Education: 1001-1200 global

Într-o eră marcată de progrese tehnologice rapide, au apărut schimbări ale formelor tradiționale de educație, ...

Dezvoltarea vederii în spațiu a copilului prin intermediul jocurilor

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va găzdui, în intervalul 6-8 ...

Transilvania Food Summit și Ziua Interacțiunii Om-Animal, la USAMV

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), România, și George Mason University, SUA, (prin Schar School of ...

UBB și Universitatea George Mason – parteneriat strategic în domeniul AI

Producție, inginerie, automotive sau IT, doar câteva dintre domeniile în care angajatorii caută candidați potriviți ...

Inginerie, automotive sau IT, câteva dintre domeniile unde poți prinde un job la Târgul de Cariere în 9 și 10 octombrie

Fundația Comunitară Cluj și Fundația Bosch România lansează Fondul EduCare Bosch, dedicat elevilor de gimnaziu ...

La Cluj se lansează un fond pentru educație de 50 000 de euro

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă poziția 1001-1200 global la nivel internațional și poziția a ...

UBB pe podium în clasamentul Times Higher Education: 1001-1200 global

Maria Popovici filmează un special la Cluj în 7 și 8 Octombrie, intitulat „O să ...

Weekend cu Maria Popovici la Cluj

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj devine primul aeroport din țară care va avea autobuz electric ...

Aeroportul Internațional Cluj își cumpără autobuz electric
Success message!
Warning message!
Error message!