Ce sunt de fapt balolo? Sunt nişte viermişori marini de culoare roşie- maronie masculii şi albastră- verzuie femelele.În insulele Fiji aceştia constituie pentru localnici o specialitate culinară, supranumită caviarul Pacificului. Se consumă cruzi, fierţi sau fripţi după preferinţa fiecărui participant la vânătoare. In realitate nu se recoltează viermişorii intregi, ci numai coada lor.Coada acestor viermişori, intr-o anumită perioadă, respectiv cand luna este in al treilea pătrar, se transformă in organe de reproducere numite epitokos. Cozile la extremitatea cărora se găsesc ochii şi membrele se desprin de viermişori şi se ridică la suprafaţa oceanului.Acestea conţin celulele sexuale numite gameţi. Odată ieşite la suprafaţă, invelişul lor plezneşte, eliberând ouă şi spermă, numărul lor fiind imens. Larvele inoată apoi spre un coral, unde se aşează, incepându-şi ciclul de viaţă. Deci oamenii mănâncă numai cozile viermişorilor balolo.Există observatori numiţi să urmărească ziua când viermişorii ies la suprafaţa apei. Atunci intrega comunitate de la mic la mare se indreaptă spre recif. Aici fiecare se apucă să recolteze miile de viermişori care plutesc la suprafaţa apei. Aceştia sunt puşi in găleţi, coşuri, saci sau plase etc. Unii dintre participanţi nemaiavând răbdare incep să-i mănance cruzi cu multă poftă.Acest aşa zis caviar este foarte bogat in vitamine şi minerale.Aduşi la mal aceşti viermişori sunt prăjiţi intr-un cuptor subteran, numit lovo. In acel cuptor se introduc nişte pietre speciale, apoi se face focul, după care pe aceste pietre se aşează şi se prăjesc aceşti viermişori.Conform unui ritual vechi, localnicii se adună în jurul focului şi cântă şi dansează, acompaniaţi de havaiene, tobe şi chitare, fericiţi că incă o dată oceanul le-a dăruit o recoltă bună.
Balolo, viermişorii marini din Fiji, supranumiţi caviarul Pacificului
ULTIMELE ȘTIRI