BĂTRÂNEȚEA ACTIVĂ

Publicat: 14 decembrie, 2013 18:19

Actualizat: 23 martie, 2022 05:59

BĂTRÂNEȚEA ACTIVĂ”Profilaxia este metoda principală
de întârziere a fenomenelor de
îmbătrânire și evitare a stărilor de
boală ale vârstnicului.”
ANA ASLAN
„Un om poate îmbătrâni ca organism,
niciodată ca spirit.”
CICEROCercetătorii gerontologi sunt preocupați, nu atât de prelungirea vieții în sine, cât mai ales de realizarea unei bătrâneți active. În sfera filozofiei despre viață, este cuprinsă și filozofia bătrâneții, existând o notă particulară în felul cum se reflectă în conștiința omului această ultimă perioadă a existenței sale. Important este, ca modul în care gândește să se regăsească într-o atitudine comportamentală, pe care să o adopte cât mai din timp, căutând să devină mai cumpătat, să înțeleagă și să prețuiască mai mult fiecare etapă de viață, cu aspectele ei pozitive și negative.
Fondatorii gerontologiei științifice românești – academicienii Parhon și Aslan – prin studii cunoscute și recunoscute, au reușit să imprime o concepție optimistă, atât de necesară abordării fenomenelor complexe ale bătrâneții. Academician Ana Aslan a dat speranța unei bătrâneți active, a concretizat o șansă. H. Mahler afirma : „Îmbătrânirea nu este pur și simplu un proces fizic, ci o stare a minții. Imaginea persoanei bătrâne ca una bântuită de boală, dincolo de capacitatea de a iubi, incapabilă de a se îngriji și mai puțin de a face servicii altora, este greșită. Bâtrănii trebuie ei înșiși să joace un rol mai activ, să-și revendice drepturile de a participa la activități de îngrijire medicală și socială.”
Bătrânețea se prezintă în diverse ipostaze, dar ne place să tindem spre ceea ce afirmă Warwick Deeping: „Bătrânețea – căderea frunzelor, mirosul fumului de buruieni aprinse, ultimii trandafiri roz în lumina umedă a soarelui de toamnă, o lume de basm și un cer de azur.”
Este legitimă dorința de a intra în posesia unor remedii ale acestei uzuri, a unei rețete care să asigure o viață îndelungă și activă. Și acestea cu atât mai mult cu cât este știut că tinerețea se oferă, generoasă, în timp ce bătrânețea trebuie „cucerită”. A îmbătrâni cum se cuvine, este în același timp o știință și o artă. Viața trebuie organizată prin selecție și adaptare, prin găsirea celor mai sigure modalități de a lupta împotriva unor factori care influențează și accelerează îmbătrânirea.
Este o adevărată știință ca oamenii să se alimenteze corect la această vârstă pentru ca trecerea anilor să nu însemne colectarea de noi boli. O alimentație judicioasă, rațională, presupune calitate, o anumită valoare calorică și un anumit ritm, atribute menite să prevină bolile frecvent întâlnite la vârstnici: diabet, obezitate, aterioscleroză, hipertensiune arterială, poliartroze, carențe alimentare și vitaminice.
Majoritatea longevivilor au avut în cursul vieții o alimentație mixtă. Pentru o viață îndelungată în stare de sănătate, o mare importanță o au aportul caloric moderat și prepararea cât mai simplă a alimentelor. Majoritatea celor care au depășit vârsta de 85 de ani, au mâncat de 3-4 ori pe zi și au avut un program regulat de masă, în care masa principală a fost cea de prânz.
În cadrul tipului de alimentație mixt, consumul de carne a fost moderat. În meniul marilor longevivi (95 de ani și peste), un loc important îl deține alimentația lacto-vegetariană. Peștele este apreciat și el ca un factor favorizant al marii longevități. Consumul de pâine, paste făinoase, grăsimi animale, zahăr și produse zaharoase, se corelează cu indici scăzuți de longevitate.
De asemenea, mișcarea fizică nu trebuie să lipsească din viața niciunei persoane. Ea întreține o condiție satisfăcătoare a parametrilor funcționali cardiovasculari și ai sistemului osos și articular, creează un anumit echilibru psihic, generează sentimentul tonic de independență și utilitate. Pe de altă parte, sedentarismul – lipsa mișcării fizice – însoțit de supraalimentație și alți factori nocivi, favorizează apariția aterosclerozei, a hipertensiunii arteriale, reumatismului cronic degenerativ.
Activitatea fizică joacă un mare rol în menținerea greutății corporale, efortul fizic fiind mijlocul cel mai simplu și fiziologic de control și reducere a plusului de greutate. Prin arderea zilnică a 100 kcal – ceea ce corespunde urcării zilnice a scărilor timp de 5 minute, sau unui interval de 20 de minute de alergare, sau unuia de 15 minute de mers pe bicicletă – se ajunge în răstimp de 1 an la un minus de 4-6 kg.
Longevitatea este condiționată de factori genetici, fizici și sociali. Cercetările epidemiologice au relevat factorii ecologici implicați în determinismul longevității, iar observațiile clinico-gerontologice au evidențiat datele morfo-funcționale care conturează profilul longevivului, care sunt apropiate de cele ale persoanei adulte.
Profilul psihologic al longevivilor se caracterizează printr-o bună capacitate de adaptare la condițiile de viață, o motivație a acțiunilor, sociabilitate și optimism. Starea de longevitate nu este rezultatul unor măsuri adoptate numai în ultima perioadă a vieții, ci își are originea într-o conduită echilibrată, respectată pe parcursul întregii vieți.
Dintre factorii psiho-sociali cu rol sanogenetic, armonia vieții de familie, generatoare de satisfacții și realizări, influențează favorabil durata vieții. Împlinirea familială, printr-o relație conjugală armonioasă și prin roadele ei firești, copiii, influențează determinant starea de sănătate. Legătura afectivă în sânul acestor familii este atât de puternică, încât pierderea unui membru – părinte, copil, soție – este o traumă psihică de mare intensitate. Se știe, de altfel, că psiho-sociologii acordă un punctaj maxim stresului afectiv de acest gen.
Modelul familiei tradiționale este benefic în dublu sens: bunicii și părinții își mențin tonusul și vigoarea văzându-și viața și preocupările continuate de copiii lor, iar aceștia din urmă găsesc în preajma bunicilor liantul afectiv al familiei, sfatul înțelept de care au nevoie – rezultat al instruirii și experienței de viață.
Afecțiunea vârstnicilor se traduce prin înțelegere, bunătate și dărnicie și este lipsită de condiționarea și tendința de posesiune întâlnite la adulți. La întrebarea: unde este locul vârstnicului? – răspunsul este clar: în modelul tradițional al familiei, cu adaptările de rigoare la viața contemporană.
Ritmul actual accelerat al vieții, bombardamentul informațional, tehnicizarea, caracteristicile societății contemporane, au schimbat cu rapiditate modelele și conceptele tradiționale.
Viața psiho-socială este specifică ființei umane și schimbările survenite în acest domeniu au o mare rezonanță în conștiința omului, efectele lor putând fi, de multe ori, imprevizibile.
Din punct de vedere al reliefului, în România există condiţii naturale prielnice longevității. În trecut, zonele cu altitudinea cuprinsă între 800 și 1000 de metri, era considerată ca având cea mai mare proporție de longevivi, cel mai mic procent având zonele de câmpie. În ceea ce privește clima, influența cea mai favorabilă o exercitau climatul marin și cel al Deltei Dunării, urmate de zona de sud-vest, apoi climatul continental din Moldova, Buzău, vestul Dobrogei, dar ca urmare a dezvoltării socio-economice, se constata o tendință de uniformizare teritoriala a indicilor de longevitate.
Starea de sănătatea a populației este influențată și de numeroși factori de mediu social. Dintre aceștia, cei mai semnificativi, care au rol asupra stării de sănătate și asupra duratei de viață ar fi: gradul de instruire, securitatea economico-socială a individului și familiei, venitul mediu pe cap de locuitor, legislația muncii, condițiile igienico-sanitare ale locuinței, alimentația, asistența medicală ș. a.Sursa: Mircea Dumitru, Bătrânețea activă, Editura Medicală, București, 1984Maria Rusu
– membru activ al Fundației pentru Îngrijirea Vârstnicului –

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
25 septembrie, 2023
Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie
20 septembrie, 2023
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
15 septembrie, 2023
Rupere de nori la Cluj: 40 de litri pe metru pătrat, canalizarea a cedat
12 septembrie, 2023
Șefa ISJ Cluj despre consumul de droguri din școli: Pliculețe introduse prin gard, poliția nu poate percheziționa dealeri fără mandat
8 septembrie, 2023
S-a dat startul lucrărilor la drumul expres care va lega DN1 din zona Tureni de Autostrada Transilvania

Noua grădiniță din Baciu își va deschide porțile pentru cei mici la finele lunii octombrie, ...

Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie

Speranța mai redusă de viață a românilor comparativ cu cea a celorlalți cetățeni europeni și ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Nu există o incompatibilitate între a fi ortodox și a avea educație sanitară în școli”

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme

Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, critică protestele ...

Augustin Feneșan critică protestele bugetarilor „afectați” de reducerea privilegiilor: Noi ca mediu de afaceri nu protestăm chiar dacă vom plăti cu 300% mai mult impozit pe venit

Dacă te consideri o persoană ambițioasă, care iubește să își gestioneze singură timpul și îți ...

Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes

Judecătorul clujean Cristi Danileț a afirmat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că ...

Cristi Danileț, judecător: MCV trebuia menținut și înăsprit în cazul României, nu eliminat

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
Success message!
Warning message!
Error message!