Rețeta de astăzi este un preparat classic și foarte celebru: mușchi de vită Wellington, sau mușchi de vită în foietaj. Este un preparat englezesc, de origine incertă, dar care i se atribuie în general lui Arthur Wellesley, primul Duce de Wellington. Întâia apariție scrisă a rețetei cu acest nume este într-un rețetar din 1966.La prima vedere este o mâncare simplă, însă trebuie puțină dexteritate pentru a o pregăti. Lângă mușchiul de vită voi servi astăzi o porție de sparanghel la tigaie, cu mirodenii, înveliți în dovlecei.Începem operațiunea prin curățarea mușchiului de vită, care trebuie curățat bine, să nu rămână pieliță sau tendoane. Într-o tigaie încălzim ulei de măsline. Condimentăm mușchiul cu sare și piper, apoi prăjim carnea în uleiul de masline până prinde o crustă maronie.Ciupercile le mixăm cu blenderul, până rămâne o pastă fină și le condimentăm. Apoi, într-o tigaie uscată vom pune pasta de ciuperci pe foc, dar fără ulei, pentru a se evapora apa, amestecând tot timpul.Ungem mușchiul cu muștar, după care, pe o felie de plastic întindem feliile de bacon, ungem pasta de ciuperci, așezam mușchiul, apoi rulăm strâns folia.Lăsăm 20 de minute la frigider.După 20 de minute, scoatem mușchiul, desfacem din folie și pregătim aluatul. Tăiem cu un cuțit bine ascuțit un pătrat de cca. 20x20cm de aluat. Ungem marginile cu gălbenuș de ou, pentru a nu se desface în cuptor și îmbrăcăm mușchiul în aluat. Îl așezăm într-o tavă cu partea netedă în sus, ungem bine cu gălbenuș și crestăm puțin. Îl introducem pe urmă în cuptor, la 180 grade cam 20 de minute, până se va coace aluatul.[slideshow]Între timp, pregătim și garnitura:Puteți folosi sparanghel proaspăt, congelat (trebuie fiert 10 minute înainte de a se pune în tigaie) sau la borcan, adică la fel ca cele folosite de mine. Într-o tigaie turnăm puțin ulei de măsline, adăugăm sparanghelul, condimentăm cu sare, piper, usturoi, apoi stingem cu vin alb. Feliile de dovlecei le tăiem în lungime, le punem pe grătar și le condimentăm.Când sunt gata, învelim bucățile de sparanghel în dovlecel.Până pregătim garnitura, și friptura va fi gata. Există două modalități de a servi mușchiul: putem lăsa bucata întreagă (cand avem musafiri la masa), sau tăiem bucați de 250g. Eu am ales varianta a doua.Scoatem cu grijă muschiul din cuptor, apoi îl tăiem felii a câte 2 cm și le montăm pe un platou. Atenție însă: mușchiul neapărat să fie mediu, adică rozaliu când e taiat. Dacă e în sânge va fi prea zemos, iar dacă e bine făcut va fi prea uscat. Un sfat personal: dacă doriți să încercați un mușchi de vită foarte savuros, să fie preparat mediu.Sper că v-a plăcut rețeta de astăzi, vă doresc poftă bună!
Pe săptămâna viitoare!
“Beef Wellington”, rețeta Ducelui de Wellington
ULTIMELE ȘTIRI